Már megint gondban a Spirit

2009.06.14. 16:44

A fél évvel ezelőtti gondok után az erőre kapott marsjáró ismét megakadt, elásta magát a laza marsi porban. Az energiatermeléssel nincs gond, tart a marsi nyár, a napelemtáblák is szép tiszták. A marsi talaj viszont trükkös, emiatt került már kényelmetlen szituációba az Opportunity is, de most a Spirit gyakorlatilag tengelyig beásta magát.

 

 

A problémát bonyolítja, hogy a rover hasa is kényelmetlenül közel került a talajhoz. Hogy mennyire, az persze csak azután derülhetett ki, miután alánéztek a rovernek. Erre csak egy kamera alkalmas, méghozzá a robotkar végén található mikroszkópé, ami mikroszkóp-módra lett kitalálva, ergo pár centire lévő tárgyak fotózására, ezért attól messzebbi célpontok már nem esnek fókuszba. Az Opportunity műszerével készített tesztképek szerencsére elég részletet mutattak, ezért a Spirit is maga alá nézett.

 

 

És valóban, gyakorlatilag hozzáér a feltúrt törmelék a rover hasához. A szituációt elkezdték rekonstruálni a roverek földi tesztpéldányával, amihez először a megfelelő homokmintát kell kikeverni. Időközban a Sirit bal középső kerekét is vizsgálgatták, ami kezdett akadozni, de most rendben körbeforgott. A rover a probléma megoldásáig ezen a ponton végez méréseket, például a kitúrt világos port vizsgálja.

Fun fact: egy hét éves kisfiú, Julian küldött egy javaslatot a NASA-nak, hogy a robotkart letámasztva ki lehetne szabadítani a rovert. Az irányítók válasza szerint a kar nem elég erős, hogy kilökje a Spiritet, de lehet hogy hasznosítják az ötletet.

Az Opportunity eközben falja a métereket az Endeavour kráter felé, már közel 22%-át megtette az útnak. A mérnököket csak a kerékmotorokban időnként jelentkező túlfeszültség aggasztja. Az út során egy igen fiatal krátert is találtak, geológiai értelemben persze. A Resolution nevű képződmény mindössze úgy 100 000 éve keletkezhetett.

 

Szerző: lacalaca

7 komment

Címkék: mars spirit

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr21184497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pobeda 2009.06.14. 19:06:38

@immortalis: Ha szabad így fogalmazni:gyönyörű.+A problémát úgy is megoldják. :)

bigfater · http://bigfater.blog.hu 2009.06.14. 19:59:10

A legszebb az egészben, hogy a háttérben egy UFO van a fotón.
Legalábbis a NASA felvételeken jól látszik. (vagy a kamera koszos időnként. :)

Amanitin2 (törölt) 2009.06.14. 22:24:20

az aláfényképezős montázson egy vakond néz csodálkozva. mondjuk meg is értem.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.06.15. 12:53:09

Nem is a karnak kellene kilöknie a Spiritet. Elég, ha csökkenti a súrlódóerőt azzal, hogy kicsit kiemeli a szerkezetet és akkor talán le tud evickélni valahogyan.
süti beállítások módosítása