Orosz rakéták a láthatáron

2009.03.21. 02:04

A Szovjetunió széthullását az orosz rakétaipar erősen megsínylette: a pénztelenség miatt leállított programok (mint a Burán/Enyergija) mellett egy hosszabb távú gonddal is szembesülni kellett. Újraalakuló országok jelentek meg a színen, és vitték, amit értek. Bajkonur Kazahsztánba került, egy sor rakéta (Zenit, Ciklon, Dnyepr) pedig ukrán tulajdonná vált. Oroszország meg fizethetett mint a katonatiszt, ha használni akarta a technológiát, ami tegnap még a sajátja volt.

Kis-közepes, hazai gyártású rakéta nem volt kéznél elég, és a Proton meg a Szojuz sem volt már mai gyerek. Új rakétacsalád tervezése mellett döntöttek hát, még 1995-ben, ami az Angara nevet kapta. A munka lassan csordogált saját medrében, mígnem tavaly szeptemberben bejelentették, hogy sikeres teszten esett át az első fokozat RD-191 hajtóműve. Mivel rakétacsaládról van szó, célszerű volt olyan dizájnt kialakítani, hogy a kicsitől a legnagyobbig hasonló elemekből lehessen összeállítani az egyes konfigurációkat (lásd még: LEGO-elv). Az Angara esetében az első fokozatot egy vagy több URM (Universal Rocket Module) egység fogja alkotni, egy URM egy hajóművet és a szükséges üzemanyagot, elektronikát tartalmazza. A legkisebb rakétához értelemszerűen egyet, nagyobbakhoz többet fognak felhasználni. Ilyen LEGO-elvvel mindig elvetemült rakéta-monstrumok születnek a tervezőasztalon, hiszen csak egymás mellé kell tenni ötöt-tízet-sokat, és kész. Egyelőre hét URM-et tartalmaz a legerősebb rakéta első fokozata, de nyilván lesz nagyobb szörny is ha kell.

2009. januárjára elkészült az URM első tesztpéldánya, az Angara elkezdett rakéta-formát ölteni. Az első tesztrepüléseket 2011-re tervezik, először a kisebb, majd a nagyobb konstrukcióval is. Mozis analógiával élve, íme a teaser poszter az URM-el:

És van még egy hír. Az orosz űrhivatal ugyanis március 25-én fogja kihirdetni a nyertes holdrakéta-tervet. Ennek az eszköznek lesz a feladata orosz űrhajósokat juttatni a Holdra a 2020-as évekre. A  Roszkozmosz beszámolója szerint minden jelentős orosz űripari szereplő beadott pályázatot. A hordozórakétának a hír szerint 20-30 tonnát kell tudnia alacsony Föld körüli (LEO) pályára juttani. Ez mondjuk azért érdekes, illetve fenntartással kezelendő, mert ennyit a nagyobbik Angara is tudni fog, a Proton meg már ma is képes lenne rá. Valószínűleg nem LEO-ra gondoltak, hanem a Holdhoz juttatott tömegre, mindenesetre pár nap, és kiderül.

Update: utánaolvastam a dolognak. 2008-ban csendben értesítették az orosz űripari szereplőket a pályázatról. Bár egy nyertes tervet fognak kiválasztani, úgy hírlik a részfeladatok azért lesznek osztva a többi szereplő között. A kiválasztás történik meg március 25-el, a bejelentésre tehát még várni kell. Valamint a legmeglepőbb: tényleg ilyen "kis" kapacitású rakétát terveznek, azaz több indításból, Föld körüli pályán fog összeállni a Holdhoz induló expedíció. A legnagyobbnak szánt Angara-7-re számolva négy start lenne szükséges. Ugyanakkor a jelek szerint a Holdhoz már az Angaránál is fejlettebb, de nem nagyobb rakétát szánnak. (Rossz hír az óriásrakéta-fanoknak, továbbra sem lesz utóda az N-1-nek és az Enyegijának.) A további fejleményekről be fogunk számolni.

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr751015395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Amanitin2 (törölt) 2009.03.21. 10:09:17

20-30 tonna LEO kapacitásból legalább négy indítás kell, hogy emberes Hold küldetés kijöjjön belőle.

kamov 2009.03.21. 12:19:37

@Amanitin2: Proton rakétából konkrétan hat indítás kellene a legutóbbi Orosz tervhez. Az általam ismert terv annyiban különbözik ettől, hogy öt Proton és két Szojuz indítással számol.

Az ESA-n belül amikor elkezdtek ezen agyalni, az jött ki hogy mindenképp kellene egy 50t LEO képességűre hízlalt Ariane változat.

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2009.03.21. 20:50:45

@kamov: köszi a részleteket. Na ez volt nekem is gyanús, hogy 20-30 tonnákat felvinni LEO pályára aztán ott összelegózni, az nem a leggyorsabb meg leggazdaságosabb. Illetve elvben most is meg lehetne csinálni, ehhez nem kell új rakéta-terv.

kulcsarb 2009.03.25. 17:12:06

"Az orosz űrhivatal ugyanis március 25-én fogja kihirdetni a nyertes holdrakéta-tervet."

Ki nyert?

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2009.03.25. 18:08:52

@kulcsarb: na ja, utánanéztem a hírnek, és inkább arról van szó, hogy március 25-ig fog megtörténni a kiválasztás. (Éjszakai blogírás hátrányai.) De ha bejelentik, szólni fogok. :)
süti beállítások módosítása