Dnyepr: közel a vég

2012.06.02. 22:15

dneprb_1338658668.jpg_396x592

Végy egy lejárt szavatosságú ICBM rakétát, pofozd ki itt-ott, és add el hordozórakétának. Egyszerű recept, nem? Úgy tűnik, nem egészen. Az ukrán-orosz Dnyepr is így született, leszerelt R-36MUTTH rakétákból, és 1999 óta már 16 sikeres és 1 elrontott starton van túl. És bár készlet volna 2020-ig, a történet alighanem hamarosan lezárul. Ahogy a költő mondaná: ennek számos oka lehet. Egyrészt a rakéták felújítása lassan megeszi a program teljes bevételét, ráadásul toxikus üzemanyagokat használ, aminek a kezelése biztonsági intézkedések garmadáját igényli. Másrészt a két starthely közül az egyik Bajkonurban található, vagyis külön tejelni kell a kazahoknak is. Végül az ígéretek szerint hamarosan új kis kapacitású rakétákkal gazdagodik az orosz űrprogram: a bébi-Szojuz még idén, a legkisebb Angara pedig várhatóan jövőre bemutatkozik, komoly belső konkurrenciát keltve a Dnyeprnek, ráadásul orosz starthellyel, Pleszetszkben. Az orosz védelmi minisztérium jelentése szerint a Dnyepr program további működtetése már nem lehet nyereséges, így több, mint valószínű, hogy hamarosan hivatalosan is lezárják azt.

A pikantérája a dolognak, hogy a Dnyepr volt a sötét ló számos GLXP csapat számára: egy kicsi, olcsó rakéta, ami azért képes lehet pár tucat kilónyi terhet ellökni a Hold felé, és rendelkezésre is áll a következő években. A Falcon-1e fejlesztése gyakorlatilag megállt és csak ezért nem fogják beindítani, a Vegát, bár effektíve rendelhető, de évekre előre kitöltötte az ESA a saját startjaival, a kínai Hosszú Menetelésekre meg nem lehet amerikai alkatrészekkel szerelt eszközt pakolni az ITAR rendelkezések miatt. Ha Dnyepr tényleg kidől, marad a még kipróbálatlan bébi-Szojuz és az indiai PSLV, mint relatíve könnyen elérhető opciók - nem egyszerű a helyzet...

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr384561620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MTom 2012.06.03. 08:49:20

Ha már Lunar X Prize, a Wikipedia-n a Falcon9-nél van egy utalás, ami a SpaceX oldalán nem szerepel a fellövési listában:

- 2013: Google Lunar X Prize Moon Mission
- Astrobotic Technology
- Scheduled (no earlier than December 2013)
- deliver a lander, small rover and up to 240 pounds (110 kg) of payload to the surface of the Moon

Ezzel mi a helyzet?

korxi 2012.06.04. 15:27:33

Bocs az offért: Nem írsz a szerdai Vénusz átvonulásról?:)

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2012.06.04. 15:34:25

@MTom: hogy a launch manifesten miért nem szerepel, azt nem tudom, de az Astrobotic tényleg megrendelt egy Falcon-9-et. Asszem eddig az egyetlenek, akiknek van rakétájuk, mínusz a maguknak fejlesztgetős csapatok. Bár itt már 2015 októbert írnak:
astrobotic.net/2012/05/22/polaris-prototyping-underway-polaris-will-ride-falcon-9-to-the-moon-to-find-water-at-the-poles-in-2015/

@korxi: mármint előre? :) Talán egy emlékeztetőt, másra nem nagyon van kapacitás...
süti beállítások módosítása