Nap videója: Keck in Motion

2012.02.17. 16:56

A profi csillagászat nem a csillagos ég alá, a távcső okulárjához kitelepülő kutatókról szól már. A legnagyobb távcső sem ér sokat jó detektorok nélkül, az élvonalhoz pedig csúcstechnológiát kell a tükrök mögé illeszteni. A két Keck távcső Hawaiin pedig egyértelműen az élmezőnyhöz tartozik, és működtetése igen komoly és összetett feladat. A fenti, zseniális kis videóban a távcsövek és a kiszolgáló személyzet mindennapi életébe nyerhetünk némi bepillantást. Van itt minden: a két távcsövet összekötő interferométer rengeteg optikai elemének a mozgásaitól a tükörelemek és detektorok csereberééig, a főtükör szárazjeges tisztításától a multiobjektum spektrográf aktuális maszkjának CNC marásáig. És éjszaka az adaptív optikai rendszerek lézerkardozásáig (a harmadik jedi a Subaru). A Vimeo oldalon részletes leírást is lehet találni, hogy mikor mi történik. A videó Andrew Cooper és Mark Devenot munkája.

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr184124118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kniight 2012.02.19. 15:25:07

A lézerkardozás csak valami poén volt, vagy tényleges kutatás?

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2012.02.19. 16:09:39

@Kniight: tényleges. Az adaptív optikai rendszernek hoznak így létre műcsillagot, több 10 km magasan gerjesztik vele a nátriumatomokat. Akkor kell, mikor a célponttal egy látómezőben nincs elég fényes csillag, amit figyelve a rendszer folyamatosan a légköri zavarokhoz torzítja a főtükröt, így kioltva azok hatását. Ezzel jobb felbontást is el lehet érni, mint a Hubble-el, a légkör ellenére.
en.wikipedia.org/wiki/Adaptive_optics

MTom 2012.02.19. 22:39:02

Tényleg frankó!

Más: mi az aktuális Dragon cél-időpont? Lassan itt van az is, ha jól emlékszem...

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2012.02.19. 22:47:40

@MTom: csendben tologatják, most asszem épp legkorábban április 9...
süti beállítások módosítása