Némi késéssel, de idézzük fel azért, mi minden történt a Holddal kapcsolatban az elmúlt egy-két hétben. Egyrészt szombaton sikeresen elstartolt a GRAIL űrszonda-páros, melyek kísérőnk gravitációs terét és belső szerkezetét fogják feltérképezni. A mérés elve nagyon egyszerű: két mikrohullámú rádióadóval beszélgetnek folyamatosan, és a Hold helyről helyre kissé más gravitációja miatti távolság- és sebességkülönbséget figyelik egymás közt. Persze a gyakorlatban megvalósítani azt, hogy a 200 km-es távolság szó szerint hajszálnyi módosulásait detektáljanak, már komplikáltabb, de szerencsére nem példa nélküli: a GRAIL lényegében a Földet vizsgáló GRACE műholdpáros Holdhoz adaptált megfelelője lett.

 

 Credits: Justin Ray / Spaceflight Now

 

A két műhold nem a szokásos, direkt transzferpályán ér majd a Holdhoz, hanem a lassabb, kisebb energiát igénylő utat követi, ami a Nap-Föld L1 Lagrange-ponton át vezet, és 4 hónapig tart. A két űrszonda a várakozások szerint december 31-én és január 1-én áll végül pályára a Hold körül. Ott 90 napon át tart majd az adatgyűjtés. Mivel igen alacsonyan, 50 km-e a felszín felett fognak keringeni, miután letelt az aktív misszió ideje, rövid időn belül becsapódnak majd a felszínbe - pontosan az általuk vizsgált gravitációs anomáliák pályamódosításai hatására.

 

 

Ez pedig egy rövid összefoglaló videó a startról és az A jelű műhold rakétáról való leválásáról, valamint  sajtótájékoztatóról. Az intro jól beleugat a startba, aki teljes valójában nézné végig, annak ezt a felvételt ajánlom.

A másik fontos esemény a Holddal kapcsolatban az LRO egészen alacsony pályáról készített felvételeinek publikálása volt. Az Apollo helyszínek megörökítéséhez mindössze 21 km-es  magasságig ereszkedett augusztusban. Három leszállóegység, az Apollo-12, -14 és -17 környezetét kapta el, a korábbi, 2009-es felvételeknél jóval komolyabb felbontásban. (Ja és tudom, földön fekvő embert nem illik, de azért az mondja már meg nekem valaki, hogy a fészkes búbánatba sikerült az indexnek mindebből azt összehoznia, hogy a NASA most publikálta a 2009-es képeket a leszállóhelyekről? Eh...)

 

Alan Bean a Surveyor-3-at vizsgálja, háttérben a leszállóegység, közöttük a Surveyor-kráter.

 

Ezeken már olyan apróságok is látszanak, mint a holdautó részletei, és így tovább. Érdemes a NASA honlapján összehasonlítani a korábbi felvételekkel is a képeket kettéválasztó határoló húzogatásával. Vagy böngészni az Apollo archívumot, és összehasonlítani a fenti képeket a lentiekkel.

 

Ugyanaz felülről: gyönyörűen látszik, merre járkáltak az űrhajósok.

 

(Zárójel: azt hiszem, ezzel le is zárhatjuk az Apollo-hoax témát: tessék, le van fotózva, ott vannak az eszközök, lábnyomok, minden. Aki ezek után is ragaszkodik a marhaságaihoz (mer' photoshop!), az tegye a fejére az alufólia sisakot, és vonuljon el rettegni a sarokba, mikor jön érte a fekete autó... Én, a "hivatalos tudomány" kiszolgálója, már úgyis megrendeltem nekik. Zárójel bezárva.)

 

Az Apollo-17 vidéke. Az LRV felirat jelzi a holdautót, a kettős nyomok hozzá tartoznak, a szimplák a gyalogosokhoz.

 

Egy érdekes kérdés felmerült még a fotók kapcsán, tudniillik hogy vajon a zászlók megvannak-e még. Nos, az Apollo-11 esetén például eleve túl közel bökték le, és a visszatérő egység hajtóművéből kiáramló gáz elfújta, de a többi? Nos, mivel ezek nejlonból készültek, ami itt a földön sem feltétlenül tart ki évtizedekig, hát még a Hold felszínén, valószínűleg a zászlók már széthullottak, csak a tartórúd lehet meg. Sic transit gloria mundi...

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr283221358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

S.O.A. 2011.09.14. 19:10:21

öjj, mekkora trolltartót linkeltél az indexes fórummal, legközelebb egy 18-as figyelmeztetést vagy valamit tegyél elé, félelmetes tartalom! :)

Amúgy jó a video, csak tényleg a bánatért kell a legjobb részbe bevágni a főcímet.

A zászló nyilván nincs meg, rég elvitték a stúdióból az Armageddon forgatására ;)

bbandi 2011.09.14. 21:25:39

Aki hozzám hasonlóan elcsodálkozik, hogy a roverrel miért álltak távolabb indulás előtt: Az vette fel a felszállást. Egyébként a kameráját a földről irányították, és ha jól tudom, csak a 17-est sikerült rendesen felvenni a késleltetés miatt.

Crane (törölt) 2011.09.14. 22:09:18

Majd ha Puli fotózza le az amcsik nyomát a Holdon, akkor majd elhiszem, hogy ott jártak. :D

Komolyra véve: Frankó a post! ;)

xstranger 2011.09.15. 10:51:48

Azert ezek a kepek lenyugozoek.

freemind93 2011.09.15. 10:58:12

Én azt gondolnám, hogy a zászlók maratak amilyenek voltak. Milyen erők hatására hullottak volna szét?

xstranger 2011.09.15. 11:32:02

@freemind93: homerseklet valtozas talan, de ezek nem rendes zaszlok voltak.

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2011.09.15. 11:44:09

@freemind93: extrém hőingadozás és a tompítatlan napsugárzás (főleg az UV) miatti fotodisszociáció. Lásd egész nyárra napon felejtett nejlonzacsik. ;)

xstranger 2011.09.15. 12:05:24

@lacalaca: jo de ezek nem a Marcius 15-diken lathato klasszikus rozsaszin-feher-vilagoszold szinu muanyag nemzetiszin zaszlok lehettek.

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2011.09.15. 12:35:45

@xstranger: nem is, ezek csillagos-sávosak voltak ;) viccet félretéve, maga a zászló tényleg egy sztenderd nejlon (gondolom műszálból szőtt) szövet volt, amit öt és fél dollárért vettek a bótba':

"...three secretaries had been sent out to buy 3x5-foot nylon flags during their lunch hours. After they had returned it was discovered that all of them had purchased their flags at Sears."
www.jsc.nasa.gov/history/flag/flag.htm

Sokkal lényegesebb volt, hogy olyan tartórudat tervezzenek hozzá, ami kicsi, könnyű és szkafanderben is felállítható. A tartósság egyszerűen nem volt szempont.

xstranger 2011.09.15. 12:40:08

@lacalaca: Nem arrol volt szo hogy megerositett volt az anyaga hogy jol nezzen ki a TVben es ne logjon csak a rudon? Vagy ezt a megerositest a vizszintes zaszlorudra ertettek? (Most nem tudom elolvasni a cikket)

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2011.09.15. 13:02:18

@xstranger: igen, a lógás ellen volt neki egy vízszintes rúdja is, de magát a zászlót nem módosították, eltekintve a rudakra való applikációtól.

gothmog 2011.09.16. 22:13:53

Igazából a hoaxszról azt kell elfelejteni, hogy akik terjesztik -vagy simán betrollkodják akármelyik holdas fórumra- azokat valaha is érdekelte volna az esemény megtörténte vagy meg-nem-történte.
Az egész soha nem szólt másról, mint az idióta vigyorról az arcukon, amikor azt látják, hogy értelmes emberek agyát hogy fel tudják baxni néhány egyszerű beszólással.

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2011.09.16. 22:46:27

@gothmog: a rémisztő az, hogy vannak, akik tényleg komolyan gondolják - hogy puszta tudatlanságból, vagy kognitív disszonancia okán (vagyis hogy képtelen összeegyeztetni a személyes hitét az annak ellentmondó tényekkel), az már részletkérdés, bár nyilván hogy az előbbiből a tényekkel való konfrontálódás hatására el lehet jutni az utóbbiba...
süti beállítások módosítása