Az űrturizmusban már jártas Space Adventures ezúttal a John Carmack nevével fémjelzett Armadillo Aerospace űrhajóját promózza, mint flottájuk szuborbitális tagját.

 

 

Az űrhajó a Virgin és az XCOR repülőgépekre hajazó elképzeléseivel szemben (horizontális fel- és leszállás) az Apollo lander által megvalósított függőleges fel- és leszállást mutatná be, nem véletlenül, hisz pontosan ilyenen dolgoztak már az NGLLC-n is. A videó alapján két utas kapna helyet az űrhajóban, háton fekve utaznának, és például a Lynx-hez képest igencsak tágas tér állna rendelkezésükre. Itt pilóta sem lenne, automata, irányítóközpontból kontrollált repülést hajtana végre a jármű. És az ár? A Space Adventures honlapja szerint 110 000 dollártól indulna, ami jelentős kedvezmény például a Virgin Galatic 200 000-éhez képest, igaz, hogy az az űrhajó legalább fizikailag létezik már...

Update (08.19.): némi twitter infó, az űrhajó egyelőre a SOST névre hallgat, és az animációval ellentétben az Armadillo-nál egyelőre ejtőernyős földetérést terveznek, nem rakétásat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr113158800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fuhur 2011.08.18. 09:53:01

Ez a szerkezet nagyon kicsinek tűnik nekem. Nem egy tipikus rakéta.

KenSentMe 2011.08.18. 12:03:37

Milyen magasra megy fel ez a csoda? Amúgy nagyon szép koncepciók, ha így fog működni, akkor megemelem a kalapom.

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2011.08.18. 16:07:47

@fuhur: Valóban nem, de ahhoz, hogy 100+ km magasra feljuss, nem is kell feltétlenül. Az X-15 rakétarepülők felmentek 80 km fölé, az már majdnem ott van. A sok energia nem a felemelkedéshez kell, hanem ahhoz, hogy odafent felgyorsulj orbitális sebességre, azaz ne ess vissza - ahogy ezek teszik. Kb. egy az ötvenhez a különbség!

@VRbagoly: feltételezem, hogy 100-120 km lesz, kicsivel a Kármán-vonal fölé, a többiek is ezt célozzák. Az ilyen fjata felszállást-leszállást kicsiben már ők megcsinálták, a többi csak utazás. ;) Persze nyilván komolyabb technika kell ahhoz, hogy embereket is ráengedjenek.

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2011.08.19. 09:17:04

Na közben valaki nyilatkozott az Armadillo-tól és egyelőre ejtőernyős landolást terveznek.

riviera (törölt) 2011.08.22. 22:42:08

(Kicsit rosszindulatú leszek, de akkor is azt mondom, hogy pont a computergrafikával foglalkozó Carmackék felöl jön egy ilyen animáció, amiben az emberek ennyire botrányosan vannak megcsinálva?)

Király cucc különben, csak megint eszembe jutott róla az a régebbi terv (asszem románoktól származó), hogy a rakétát egy jó darabig ballonokkal emelnék, amíg a légtérben van. Az szerintem tök jó ötlet, nem értem, hogy ilyesmivel miért nem próbálkoznak.
süti beállítások módosítása