Óriásvihar a Szaturnuszon

2011.02.09. 21:12

A Szaturnusz légköre, a Jupiterével ellentétben, általában nem túl látványos, de időnként képesek rajta hatalmas, látványos viharok kialakulni. És ahogy a Jupiter tűzgömbjeit, úgy a mostani képződményt is az örökké éber amatőrcsillagászok távcsővel és képfeldolgozással is folyamatosan nyomon követik, december közepi megjelenése óta. Az ilyen, északi féltekén feltűnő viharok egyébként a nem túl fantáziadús Northern Electrostatic Disturbance (Északi Elektrosztatikus Zavar) névre hallgatnak.

 

 

Persze az igazán részletes képekhez nagyágyúk kellenek. Feltételezem, hogy a Hubble készített képeket, de azokat majd jó sokára láthatjuk majd, amikor az adatok kikerülnek az embargó alól. A Cassini felvételei, legalábbis az automatikusan feldolgoztott jpg-k egyből nyilvánossá válnak, melyeket lelkes amatőrök, űrbuzik és képmanipulátorok egyből fel is dolgoznak - elvégre a céljuk nem feltétlentül az alapos tudományos analízis. Így, amíg a Cassini Team a tudománnyal van elfoglalva, nekünk van miben gyönyörködnünk.

 

 

Angolszász bohóckodás december 25-én (boxing day!), Santa a vihar hátsó felének örvényein. Credits: Ian R (bolygó), centsworth_II (Mikulás)

 

Előbb-utóbb aztán a Cassini látómezejébe is bekerült a vihar. Az űrszonda tudományos programját hónapokkal korábban meghatározzák, így hirtelen változtatások nehezen vihetőek keresztül -  az  aktuális pályája különben is meghatározza, mikor mihez halad el közel. De azért a bolygó légkörét rendszeresen monitorozzák a holdak vizsgálatai között. Itt egy másik karácsonyi nézet:

 

Credits: ZLD. MT2, GRN, BL1 (RGB) és CB2 (lum) szűrők és némi stacking.

 

Van a képen meglepetés is, alul, a korong szélén a Dione árnyéka. A vihar pedig szépen fejlődött tovább, és egyre újabb formáit mutatta január során is.

Míg a Jupiteren nagy számban lehet viharokat megfigyelni, addig a Szaturnuszon ritkábbak ezek, mely részben a Naptól való nagyobb távolsággal (hideg), részben az eltérő légköri viszonyokkal magyarázható. Míg a Jupiteren a sávok és zónák határán nagy sebességkülönbségek vannak, melyek kedveznek az örvények kialakulásához, addig a Szaturnuszon a sávok közepén leggyorsabbak a szelek. Az egyenlítő körül szédítően gyors, 1000-1800 km/h-s keleti áramlás zajlik, de ahol ez a vihar van, ott épp egy lassabb, nyugati irányú mozgás történik. Látható is a szerkezetén, amint a vihar halad nyugat (a korong bal széle) felé, és a nyomában szakadnak le az örvények. Ilyen nagy viharok csak néhány évente vagy évtizedente bukkannak fel a bolygón, egy emlékezetes volt például az 1994-es, amit anno a fiatal Hubble űrtávcső is megfigyelt.

 

Animáció a vihar fejlődéséről, az egyik metán szűrőn keresztül. Időpontok: dec. 24, jan. 2, jan. 6. Credits: Juramike, RGB[CB2, MT2, CB2xInvert(BL1)]

 

Itt pedig egy másik metán-kép, infravörös sávokban, január 12-ről. Itt már egészen Jupiter-szerű a dolog! Nagyon érdekes a nagy paca, aminek az apró sötét folt van a közepén: elképzelhető, hogy egy hurrikán "szemét" látjuk és körülötte a mélyebb légköri rétegekből feláramló anyagot.

 

Credits: Juramike, HiPassMT2 RGB[MT3,MT2,CB2].

 

A Cassini ebben a időszakban csak ilyen fél-Szaturnusz felvételeket készített, de a vihar drámai nagyságát mutatja az alábbi amatőrcsillagász felvétel innen a Földről:

 

 

Végül a egy február 4-i kép, amin a vihar előtt, kissé délre is látszanak halványan foltok: ez azt jelenti, hogy a jelenség már konkrétan körbeért a bolygón, és a "farkába harap".

 

Credits: lacalaca, RGB[CB2, MT2, MT3]; Ian R, RGB[CB-GRN-BLU]

 

Nem rossz termés, ahhoz képest, hogy a januári keringés elsősorban a kisebb holdakra koncentrált. A Cassini február 10-én, vagyis holnap kezdődő 145. köre (ellipszis-jellegű nem záródó pályája :D) a bolygó körül viszont pont Szaturnusz- és Titán-megfigyeléseket fog tartalmazni, így alighanem lesz még jó pár felvétel - amit bárki, egy kis Photoshop- vagy Gimp-tudással ugyanígy összedolgozhat! A képek mindenkit várnak a Cassini Raw Images aloldalon.

És előbb-utóbb a Cassini Team megfejti nekünk, mi is történhetett itt pontosan.

------------------------

A képek alatt a nickek az UMSF fórumozóit jelölik, a kompozit-receptek pedig segíthetnek az iduláshoz, ha valaki kedvet kap.

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr562542913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása