Újabb krumpli testközelből

2010.07.10. 21:48

Ma (július 10.) közelítette meg a Rosetta űrszonda a Lutetia kisbolygót. A Hermann Goldschmidt által 1862-ben felfedezett kisbolygó az eddigi legnagyobb (115x96x80 km-es), amit űreszköz közelít meg, közel kétszer nagyobb az eddigi rekorder Mathildénél. A Lutetia érdekessége, hogy bár M-típusú, azaz fémes kisbolygóként van klasszifikálva, más vizsgálatok inkább ősibb, szenes kondritos jellegzetességeket mutattak. Lehet, hogy a Lutetia egy nagyobb, részben differenciálódott majd szétesett egykori planetezimál egy darabja.

 

A Rosetta képsorozata a megközelítés idejéről. A legjobb 80 000 km-ről készült.

 

Az első képek ugyanakkor meglehetősen egyszínű felszínt mutatnak, nincsenek nagy albedo-beli eltérések. A kisbolygó alakja elég szabálytalan, igen éles kráterperemekkel mindenfelé.

További képek majd a bronzmeccs után, éjjel érkeznek.

Június 10, 23:10: az ESA kiadta az első néhány feldolgozott képet. A Rosetta nagyfelbontású kamerája csodálatos képeket készített, tessék csak nagy méretben átnézni az alábbi felvételeket! Sziklák ülnek a kráterekben, párhuzamos árkok látszanak mint a Phoboson, és talán csuszamlásnyomok is.

 

 

Vagy ezt a képet, amin egyszerre látszik a Lutetia és a Szaturnusz! Rengeteg adatot gyűjtött a Rosetta és a Philae lander, melyek elemzése még legalább hetekig tart majd. Tökéletes, hiba nélküli főpróba volt ez az elrepülés a fő célpont, a Churyumov-Gerasimenko üstökös elé. Érkezés majd 2014 novemberében.

Szerző: lacalaca

7 komment

Címkék: rosetta lutetia

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr292143559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2010.07.11. 11:18:09

Lenyűgöző...

A Hajabusa eredményeiről (ha van) lesz poszt ?

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2010.07.11. 11:19:43

@Sigismundus: ha lesz, lesz ;) egyelőre még semmi sem biztos, találtak pár porszemet, ami lehet akár az Itokawáról is. Vagy nem.

2010.07.11. 22:57:31

szerintem a Hajabusa is bekerul a "successful failure" missziok koze. a porszemeken kivul is sok elemezni valo adat van, masodszorra majd ugyesebbek lesznek.
btw, az apollo 13 utan is ugyanazzal a designnal repultek a co2 szurok, es vittek tartalekot, vagy egysegesitettek oket?

kulcsarb 2010.07.12. 12:29:24

a "Philae lander" ide is le fog szállni, vagy majd csak a cirill-betűs üstökösre?

2010.07.12. 12:49:42

@kulcsarb: nem, a szonda csak elszaguldott mellette. gondolom eredetileg csak a "cirill betus" ustokost celoztak meg, akorul is fog majd palyara allni, a Lutetia veletlenul csak utba esett. meg ezek a leszalloegysegek nem eppen ujrahasznosithatok, es gondolom tartalekot nem visznek belole, mert minden gramm szamit.

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2010.07.12. 13:01:56

@sajnos_kacat: erről nem tudok semmit egyelőre. Az animáció szép. :)

@kulcsarb: csak az üstire. A Lutetia mellett csak elrepült az űrszonda, elég nagy sebességkülönbséggel. Az üstököshöz sokkal lassabban érkezik majd, közel azonos pályán (ennek a pályának az eléréséhez kellett a sokévnyi repülés meg hintamanőverek), egészen 200 km-re emgközelítve ezt. Végül pályára áll az üstökösmag körül kb 25 km magasan. Innen részletesen feltérképezik, és csak ezek után dől el, hova is száll majd le a Philae.
süti beállítások módosítása