Igazán meghökkentő felbontású képet publikált az Astronomy Picture of the Day honlap, megírta a Wired, diggelték is, így aztán a minimum, hogy két kvantumfizika tétel között megírom a Cydoniára:



A képet a Clay Center Obszervatórium munkatársai készítették, adaptív optikás 25 colos távcsővel, amire egy digitális kamerát erősítettek. A kép felbontása megdöbbentő, ugyanis még a pár éve, egy katonai megfigyelőközpontból publikált űrsikló kép is sokkal rosszabb volt ennél. Ez a távcsőméret ráadásul még az amatőr kategóriába esik (igaz annak a tetején van, optikával pláne). Az Atlantis űrrepülő látható a hajtóműve felől az állomás bal alsó sarkán, és tisztán kivehető a két hatalmas napelemtábla-négyes.

Összehasonlításul íme a kép, amit a Columbiáról készített egy a légierőhöz tartozó megfigyelőközpont (infravörös felvétel, nyilvánosságnak szánt verzió):




Ilyesztő belegondolni, mire lehet most képes az ennél sokkalta jobb technológiával felszerelt hadsereg. (Vicces anekdóta: amikor a Hubble űrtávcsövet építették, több cég jelentkezett a tükör elkészítésére, olyan cégek, akiknek már volt tapaszalatuk ekkora űrbe telepítendő távcső szerelésében. Ezek azonban valószínűleg nem a világűr felé irányulnak).

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr33108762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása