Nem szívesen írok pletykákról, sem összeesküvéselméletről. De néha olyan szinten el tudnak terjedni megalapozatlan híresztelések egy-egy területen, hogy már az adott kutatás hírnevét veszélyezteti. Tipikusan ennek lehetnek a digg.com science csatornajanak olvasoi tanúi, ahova valaki beküldött egy videót egy bejelentésről, ahol arról beszélnek, hogy a SETI (Search for ExtraTerrestrial Intelligence, földönkívüli intelligencia keresése (valahol ugye csak kell lennie, hamár a Földön nincs intelligens élet)) projecten belül sikerült jeleket fogni, ám a katonaság zavarta az adást.

Elismerem, nem ismerem az embereket, akik a felvételen szerepelnek, ugyanakkor szeretném eloszlatni azok reményeit, akik hisznek a felvételnek. Sok kérdés vetül fel ugyanis, ami együttesen nagyon valószínűtlenné teszi az egészet. Egyrészt a bejelentés nem részletes. Miért gond ez? Minden tudományos bejelentés, felfedezés részletesen publikálva van, hogy a többi kutató ellenőrizni tudja. Azáltal, hogy sem a forrást, sem a megfigyelés részleteit nem hozzák nyílvánosságra, az egész hírt a mítoszok ködébe taszítják. Diggelők szerint a bejelentést végző ember híres kókler, amolyan amerikai Egely féle. A honlap, ahova a videó linkel egy ufókkal foglalkozó honlap, vagyis aki a videónak hinni szeretne, az itt még további anyagot találhat hitének táplálására. Az állítások szerint az észlelést zavarták - ez lehet akaratlan zavarás is.

Idéznék a diggről:
He happened to be talking to someone from SETI who said they found a couple signals they thought could be extra terestrial with no confirmations as of yet, but it was frustrating because they couldn't be confirmed because some of their antenas in alternate locations were "being jammed" (i.e. some other radio signal bounces off the ionosphere consistantly covering that patch of sky and spectrum)... If they could only find a signal in one location, they can't prove it isn't coming from earth. That or they have found "extra terrestrial" signals, which only means that radio signals that don't come from earth... But these signals only consist of noise and are probably caused by some astronomical phenominon.
Vagyis arról van szó, hogy találtak valamit, ami _lehet_ földönkívüli jel is, de nem sikerült a dolgot megerősíteni. A rádiójelek bemérése miatt ez akár azt is jelentheti, hogy bár földönkívülről jött a jel, de lehet ez ember készítette eszközről is. Az már csak hab a tortán, hogy a bejelentés (legalább is a felvétel) 2006 november, és csak most került be a digg-be. A felvételen még a beszélő kiemeli, hogy érdekes módon a SETI project vezetőségétől nem érkezett megerősítés, és a felfedezést tevő kutatót pedig nem voltak hajlandóak megnevezni.

Nem kívánom a szkepticizmust túl messzire vinni, de szeretnék mindenkit arra kérni, hogy legyen távolságtartó az ilyen hírekkel, amíg lényegesen több forrásból meg nem erősítik.

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr224333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása