Űrvihar közeleg

2006.12.14. 11:27

A napokban egymást érték a komoly napkitörések, annak ellenére, hogy a Nap aktivitása a minimumon van. Nemrégiben még egy tsunami-szerű jelenséget is megfigyeltek a csillagászok:



Credit: NSO/AURA/NSF és USAF Research Laboratory
Forrás: APOD

A Space.com arról számol be, hogy ez a magas aktivitás jó eséllyel kihathat a foldi elektronikai berendezésekre, de főképp a műholdakra. Nem biztos, hogy a legutóbbi, nagyjából felénk irányult kitörés milyen mágneses tulajdonságokkal bír (ettől függ, hogy kölcsönhatásba lép-e majd a Föld mágneses terével, vagy egyszerűen csak elhalad mellettünk), de az már biztos, hogy igen látványos sarki fényekre számíthatnak a magas szélességi körökön élők. A kitörés anyaga kb. csütörtök délre van jósolva, bár az nem világos, hogy amerikai időre gondoltak, valószínüleg igen, ekkor nálunk kb este lesz, mire
ideérnek a részecskék.


Napaktivitás minimum ellenére a látható napfold sok erős kitörés forrása volt az elmúlt napokban. Forrás: SOHO
A kitörés hatással van a Nemzetközi Űrállomásra is, ha a nyalábabn levő protonok elérik, akkor komoly sugárterheléssel lehet később számolni. Az űrhajósokat már az állomás sugárzásvédett részébe rendelték, de szerencsére az előzetes kalkulációk szerint a protonterhelés nem lesz jelentős.

A felszínen attól nem kell tartani, hogy hirtelen izzó plazma esik a fejünkre, a Föld mágneses tere megvéd, viszont az elektromágneses kapcsolat miatt feltöltődhetnek a műholdak, interferencia léphet fel a rádió alapú kommunikációs eszközökben.

[update 11:40] Európa nagy részén a sarki fény nem lesz látható, az alábbi képen láthatóak az aktív területek (forrás: http://www.sel.noaa.gov/pmap/).


Forrás: space.com

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr5122552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása