Az már eddig is eléggé nyilvánvaló volt, hogy a Vegával felküldött hét Cubesat közül mind technikai, mind publicitási szempontból a Masat-1 pályázott a vezető helyre. Aztán hirtelen előrántottak egy sor, odafentről készített fotót, egy kamerával, melyről csak pár beavatott tudott mindeddig: azt hiszem, ezzel el is dőlt a dolog, a Masat-1 a legmenőbb pikoműhold a mezőnyben. Már csak azt nem értem, hogy tudták hónapokon át adni a pókerarcot, miszerint csak oktatási meg technológiai céllal épült, meg a fő kísérlet a mágneses helyzetstabilizáló rendszer, blabla... :) 

masat_2012_03_12__05_53_PHOTO_19_sm.jpg

Érdekes egybeesésként a bejelentés alig előzte meg Dr. Gschwindt András előadását a küldetésről a Csillagászati Kutatóintézetben MTA CSFK Csillagászati Intézetében, így egyből részletesebb információkhoz is jutottunk, mind a képek elkészültéről, mind a stabilizációs rendszerről. Az is kiderült, miért Ausztráliát meg az Antarktiszt fotózta a Masat, ahelyett hogy a jó öreg Magyarországra koncentrált volna.

Masat_1-FM_Back_sm.jpg

Az Irány, Ahonnan Nem Lehetett Mutatni A Masatot. A kis fekete gyösz a kamera, egy 640x480 pixeles kis apróság, néhány éve pakoltak ilyeneket mobilokba. Plusz innen látszik a mérőszalagbeosztás is az antennán.

Kezdjük az elejéről, mikor az apró műholdakat egy rugó kitessékelte az űrbe a dobozkából, amiben addig utaztak. Az űrben innentől bukdácsolni kezdenek - ez a szakkifejezés arra, hogy mindhárom tengelyük körül forognak, a Masat esetében olyan 3-4 fordulat per perc sebességgel. Ez önmagában nem rossz dolog: a forgás segít a hőmérséklet-kiegyenlítésben, pont mint a nyárson forgatott grillcsirkéknél. Emellett az antenna (16 centi mérőszalag, nem vicc) sem sugároz minden irányba egyenletesen: a mérőszalag oldala mentén a legerősebb,a  két vége felé gyakorlatilag nem jön semmi. A bukdácsolás biztosítja, hogy az áthaladás során szinte végig lehessen kommunikálni, ne pl. az antenna hegyét bámulják a földi állomásról véges-végig. Persze az se baj, ha tudják azért aktívan is befolyásolni a műhold térbeli helyzetét.

2012_03_08__12_37_PHOTO_11.jpg

Az Antarktisz. Látszik, hogy ez nincs 640x480 pixel se: még a gyorsabb, 1250 bps sebességű adatátvitelnél is több áthaladásba kerülhet egy-egy fotó letöltése a földi állomásra. A szoftveresek munkáját dicséri, hogy ezt darabokban is megtehetik.

Persze ez nem olyan egyszerű: nagyobb űreszközökön erre vannak giroszkópok meg kis hajtóművek, de egy Cubesatba ezek nem nagyon férnek bele. A Masat esetén egy passzív és aktív részt is tartalmazó, mágneses rendszer található, ami a Föld mágneses terét használja ki. A passzív fél egy lágyvas rúdból és egy rúdmágnesből áll: a lágyvas a Lenz-erő révén csökkenti a mágneses erővonalak mentén történő forgást, a rúdmágnes pedig igyekszik az erővonallal párhuzamosan beállítani a műholdat. Ennek eredménye, hogy a Masat mozgása az antennával az erővonal mentén, akörül grillcsirkeként forogva haladó állapot felé tendál. Így az antenna oldala néz a Föld felé, ami kommunikációs szempontból ideális, fényképezési szempontból meg nem, mert a kamera az antennával átellenben, hátrafelé/előrefelé néz el a horizont felett. (Hogy miért oda került? Egyszerű: a tervezés vége felé került be a rendszerbe, és ott fért el.)

2012_03_09__10_46_PHOTO_10.jpg

Ettől csak két helyen tér el: mikor az északi és déli mágneses pólus közelébe ér, és átkerül az ellentétes irányú erővonalakra, fordul egyet, ahogy a rúdmágnesnek kényelmes. Az északi sarkvidéken ez nem optimális (ha jól gondolom, kamerával az űr felé fordul át, de más ok is közrejátszhat), úgyhogy a csak déli sarkvidéken néz igazából a Föld felé a kamera. Na ezért kell olyankor kattogtatni. Így is készült számos fotó az űrről meg a Napról...

2012_03_10__08_55_PHOTO_09.jpg

Ahhoz, hogy Magyarországról, vagy a Föld más pontjáról is készülhessen fotó, be kell üzemelni az aktív stabilizáló rendszert is, mely elektromágneses tekercsek ki-bekapcsolásával módosítja a térbeli helyzetet. Vagyis mikor felénk ér, ki kell adni a parancsot, hogy most forduljon felénk popóval, fotózzon, majd forduljon vissza. Csakhogy ha az alsó oldalával van felénk, az pont az a helyzet, mikor lényegében nem jön felénk rádiójel, és a Masat sem veszi az utasításokat. Vagyis automata módon kell a műveletsort végrehajtani, ami csak akkor fog megtörténni, mikor a csapat biztos benne, hogy az elektromágnesek azt teszik, amire tervezték őket. Intő példa a Swisscube esete, ahol a stabilizáló rendszert csak másfél évvel a start után tudták megbízhatóan működtetni. Egyelőre tesztüzem folyik: a szoftver fut, küldi az adatokat, hogy mikor mit csinálna, de meg még nem csinálja. Plusz mostanában tölti a leghosszabb időt a Föld árnyékában a Masat, így a felhasználható energiára is vigyázni kell. Persze még ez a rengeteg minden sem garantálja, hogy a Masat-1 megörökíti kis hazánkat - de valami feladatot a Masat-2-nek is hagyni kell...

2012_03_12__04_11_PHOTO_08_sm.jpg

A beérkező fotók olyamatosan gyűlnek a Masat honlapján. Fanyalgóknak pedig: igen, valóban nem olyan szépek, mint a több tonnás, dollár- vagy euró-százmilliókért fejlesztett meteorológiai műholdak fotói. De a Cubesat mezőnyben én inkább csak gyengébbeket láttam ezeknél. Úgyhogy inkább büszkének kell rájuk lenni, teljes joggal.

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr184317193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hld50 · https://twitter.com/hold50 2012.03.15. 11:44:30

Mi volt az oka a kamera eltitkolásának?

Cifu78 2012.03.15. 14:07:31

@hold01: Erre rákérdeztem a Google Plus-on, a következő választ kaptam:

BME CubeSat - Ha mindenki tud róla már az elején, akkor most nem lenne meglepetés. :)

Hát ez az indok. :)

kyanzes (törölt) 2012.03.15. 14:36:20

"We are the Borg. Lower your shields and surrender your ships. We will add your biological and technological distinctiveness to our own. Your culture will adapt to service us. Resistance is futile."

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2012.03.15. 14:59:47

@hold01: @Cifu78: hát igen, szép kis meglepetés! :) Amellett meg igen komoly tétje volt PR szempontjából a Masatnak, ezért ésszerű lépés volt nem nagydobra verni, mert ha esetleg nem működik, rögtön beindul a károgó kórus. Nézd meg, még így is milyen reakciók érkeznek azért, ahelyett, hogy ünnepelnének, hogy tessék, egy csapat lelkes fiatal összerakott egy olyan pöpec műholdat, hogy kenterbe verte hat másik egyetemét, és ilyen fasza képeket küld nekünk az űrből!

NOL cikk kommentek:
"xanadu | 2012. március 14. | 19:37:42
És már be is léptünk a múlt század hetvenes éveibe!
640×480 képpont.
Minden érthető."

Masat Facebook page:
"Bujdosó László Hát... Nagyon örülök ennek a Maszatnak, de pár hete keringett a neten két egyetemista állat, akik 100$-ból vettek némi héliumot, meg 2 gagyi fényképezőgépet. Az egészet összeeszkábálták és feltolták egy meteo léggömbel a stratosferába. Csodálatos képeket csináltak. Ezek után vártam volna pici pluszt ennyi pénzért, de lehet hogy be fog indulni a projekt. "

FACEPALM!!! FACEPALM!!! FACEPALM!!!

hld50 · https://twitter.com/hold50 2012.03.15. 15:17:50

Hírverés és marketing szempontjából mindenképpen jó a dolog. Mostanára kicsit ellaposodott az érdeklődés a hold iránt, így most megint címlapra kerültek. Zseniális húzás :)).

xstranger 2012.03.15. 15:49:55

@lacalaca: hol van ennek facebook oldala?

komolytalan samu 2012.03.15. 15:56:10

@lacalaca: szerintem fantasztikus eredmény, a károgók csak kibickednek.

De pusztán technikai kíváncsiságból engem is érdekelne miért nem nagyobb felbontású kamerát tettek bele.

Az eddigi infók alapján úgy tűnik egy áthaladás alatt nagyobb fájlokat nem tudott volna leadni a gép, de ez csak tipp. Tényleg érdekelne.

Plusz. Ha már nem a puliblogon vagyunk megkérdem: másod, harmad kamerának gondoltatok e olcsó 40$ hd kamerára?

Tudom, kis érzékelőlapka, sugárérzékenység, stb. De ennek: www.techmoan.com/blog/2011/12/25/christmas-presents-the-80816-camera.html

Van egy rakás előnye az árán kívül is: a firmware könnyen módosítható, sub 10grammos, lehet széles látószögű objektívet rászerelni. És ezekhez képest igen jó képet ad. És az rcgroup fórumon egész komoly szoftware, hardware tapasztalat gyűlt össze.

Schmitt Plág 2012.03.15. 16:17:42

@komolytalan samu: szerintem: a te cuccodat ki lehet lőni súlytalanságba, abszolút nulla közelébe, és főleg szűretlen háttérsugárzásba? Na ugye. A másik ok pedig a fogyasztása lesz: az indexes cikkben volt egy fejtegetés róla, hogy gyakorlatilag minden mást ki kell kapcsolni amikor fotózás van, annyira ki kell használni minden milliwattot.

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2012.03.15. 16:42:31

@xstranger: E! www.facebook.com/pages/Masat-1/195199945601

@komolytalan samu: sztm az adatmennyiség miatt - hiába csinálsz nagyobb képet, ha esélytelen, hogy lejuttatod őket a Földre. Mondjuk egy keringés alatt lőhetsz egyet, azt darabokban leszedegeted, aztán kiderül, hogy nem is találtad el a kamerával a bolygót. A VGA képekből kb egy egész lejöhet egy Bp feletti áthaladásnál, tehát így is tárolni kell őket a fedélzeti memóriában egy darabig.

A kamerát meg majd megnézem, meg azt is, mik voltak a Pulis szempontok.

bbandi 2012.03.15. 17:06:42

@hold01: Egy tippem volna: Bár nem jártam utána rendesen, de olvastam rá utalásokat, hogy mikor hozzáfogtak, még 1kg volt a max tömeg, most már 1.33kg.

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2012.03.15. 17:49:53

@bbandi: a Masatnak még <1kg-nak kellett lennie, csak később tértek át az 1.33-as határra. De nagyobb képekhez nagyobb adatátvitelre képes rádió kellett volna, az meg már komoly áttervezést igényelt volna.

komolytalan samu 2012.03.15. 18:05:58

@Schmitt Plág: A Masat kameráig eszembe se jutott ez a kamera, épp azok miatt, amit felvetettél. Csak hát AZ is egy kutyaközönséges VGA kamera. Csak nagyon halvány elképzeléseim vannak arra, hogyan oldották meg hő, sugárzás problémákat(Pl a megfelelő beépítéssel?), de nagyon úgy néz ki, hogy megoldották.

Akksi: kb 300mah fogyasztás, 5v mellett. Kétlem, hogy ennél radikálisan kevesebbet fogyasztana bármilyen hasonló spec. kamera.

@lacalaca: Akkor ugyanarra gondoltunk.

A kínai gyártó tényleg odafigyel a visszajelzésekre, és szívesen ad ingyen promo példányokat is (pl a linkelt bloggernek is). Ha van érdeklődés, fogadókészség a puli projekttől örömmel segítek a kapcsolatépítésben :)

Ha egyéb specifikációra van szükség, abban is.

A 10g alatti súly akksi nélkül értendő.

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2012.03.15. 18:52:46

@komolytalan samu: átküldtem a linket a mérnöki részlegnek, aztán majd ők nyilatkoznak, ha úgy alakul, küldök DM-et. :)

powerfet 2012.03.17. 00:40:32

Örülni kell!!
A fotózás, csak hab a tortán!

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2012.03.18. 23:49:02

@lacalaca: Sajnos a hülyék elárasztják a világot. Ez egyfelől áldás, mert a munkahelyem nem forog veszélyben, de felveti azt a kérdést, hogy ki fogja üzemeltetni a techonológiára épülő civilizációt? Mert ilyen kommentelő balfasz gyökerek tutira nem...

Crane (törölt) 2012.03.20. 08:43:20

Még mindig ámulok a MASZAT sikerén. Nagyon büszke vagyok rá, hogy a magyar csapat ilyen faca kockát rakott össze, hogy gyakorlatilag kenterbe vágta az összes többi kockát. A fotók meg igazán nagy meglepetések voltak! :)

Ami meg a sok okostojást, meg "kritikust" illettei... nos a MASZAT és ők közöttük az a különbség, hogy a MASZAT fent van, ők meg idelent. És bizony ez egy k*rva jelentős távolság. Fizikailag is, meg szellemileg is. ;)

MTom 2012.04.05. 22:34:54

@lacalaca
Olvasom a legújabb MaSat hírt, a szimulációról az AGI STK9-el...

Megnéztem pár videót a progiról:
Eddig azt hittem, az űrhajós videók sima animációs filmek de ezek szerint valójában tényleges szimulációk?

Ha van rá energiád, egy látványos poszt kijönne szerintem ebből is... ;)

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2012.04.06. 13:53:18

@MTom: Általában igen, hisz ha a mozgásokat élethűre akarod, akkor kell alá rendes fizika. Ha meg van egy modellező szoftvered, abba nem akkora kunszt egy vizualizációs modult is bepakolni.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2012.04.21. 10:54:39

Lehet, hogy csak én vagyok teljesen amatőr úgyhogy segítsen bárki aki tud. Bár nincs olyan felszerelésem mint a BME irányítóközpontnak, van történetesen van egy rádióm ami vesz 70 cm.en stb. Tennék egy próbát.

Szükség lenne egy áthaladási táblázatra, ennyit találtam.

pastebin.com/3PxsiD56

Sajnos az adatok véget érnek február 15-én. Nem tudjátok véletlenül, hol érhetőek el az áthaladási adatok (Budapest) vagy a műhold pályaadatai (hogy akkor kis számolgatással... )

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2012.04.24. 13:42:19

Akit érdekel még:

1 38081U 12006E 12114.89747083 .00066953 00000-0 16701-2 0 1701
2 38081 069.4902 079.5148 0759094 316.2555 038.0790 14.11207717 9914

Epoch (UTC): 23 April 2012 21:32:21
Eccentricity: 0.0759094
inclination: 69.4902°
perigee height: 306 km
apogee height: 1404 km
right ascension of ascending node: 79.5148°
argument of perigee: 316.2555°
revolutions per day: 14.11207717
mean anomaly at epoch: 38.0790°
orbit number at epoch: 991
süti beállítások módosítása