A rádiótávcső napokon belül repülni fog - egészen hihetetlen kijelentés, annyi évnyi várakozás után. A RadioAsztront (vagy Szpektr-R-t, vagy angolosan Spectrum-R-t, agyamra meg már) leszállították Bajkonurba, a héten integrálták a Fregat rakétafokozattal, és tegnap a Zenyit rakéta tetején kiköltözött az indítóállásra. A startot július 18-án, hétfőn reggel, moszkvai idő szerint 6:31-re tűzték ki, ami, ha jól számolom, hajnali 4:31 magyar idő szerint (és 2:31 UT). Ezzel egy igen izgalmas félév kezdődik, tudományos űrszondák sora fog útnak indulni: a Juno a Jupiterhez (aug. 5.), A GRAIL a Holdhoz (szept. 8.), a Fobosz-Grunt-Yinghou-1 páros és a Curiosity a Marshoz (november 11. ill. 25.).

 

 

Koránkelők itt nézhetik majd a közvetítést: http://www.tsenki.com/broadcast/. Még több kép az űrtávcsőről a Roszkozmosznál.

 

Credits: Roszkozmosz, NPO Lavocskin

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr313071845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása