Említettem már, hogy a NASA egyik fő baja, hogy politikusok mondják meg, mit csináljanak? Hát most itt a legújabb gyöngyszem tőlük. Amerikában röviden úgy működik a dolog, hogy készít egy költségvetési tervezetet a Fehér Ház, egyet a Képviselőház és egyet a Szenátus, és a végén ezekből kell kikalapálni egyet, amit aztán megszavaznak. Vagy valami ilyesmi. Nos, az elnöki tervezet a NASA-val kapcsolatban, hát, legalábbis nem volt túl negatív: kb 1,5%-os ($300m) csökkentés 2011-hez képest, de meglehetősen nagy százalékot fordítanának tudományra és a kereskedelmi űrrepülés fejlesztésére. Ehhez képest a most elkészült képviselőházi javaslat drámaian megnyírná a NASA büdzséjét, nem kevesebb, mint 8,8%-al, 1,64 millárd dollárral. Ezzel a NASA költségvetése visszaesne a 2008 előtti szintre, mínusz infláció. Ha ez önmagában nem lenne durva, nézzük csak meg a részleteket. Szinte minden terület kisebb-nagyobb csökkentés elé néz, kivéve a politikusok szívszerelmét, a SLS rakétát (Senate / Social Space Launch System). Nincsenek külön megemlítve a magáncégeket támogató programok (CCDev, COTS) sem, gazdálkodja ki az űrügynökség, ahogy tudja. Meglehetősen sok politikus táplál ellenérzéseket a NewSpace cégek iránt, elsősorban a régi nagy mamutok pénze és szavazó munkatársai okán, szóval ez nem olyan meglepő. Ami viszont meglehetősen sokkoló, az az, hogy a tudományos keretben egyszerűen nem szerepel a James Webb Space Telescope. Magyarán megszüntetnék a projektet.

 

A főtükör hat szegmensének tesztje. Mind a 18, berilliumból készült tükördarab és a segédtükrök is készen vannak.

 

Namost, azt senki sem tagadja, hogy a Hubble utódjául szánt űrtávcső menedzsmentje katasztrofális volt, iszonyatos csúszásokat és plusz költségeket produkált. Ez így önmagában meglehetősen hasonlít a Constellation helyzetére egy-két évvel ezelőttről, amit azóta sikeresen elkaszáltak. Csakhogy lényeges különbség, hogy míg a Constellationból a törlésig szinte semmi nem valósult meg egy félkész, azóta reciklált űrhajón meg egy rakétára hasonlító tárgyon kívül, az űrtávcső, minden botrány és béna vezetés ellenére, lényegében túl van a fejlesztési és technológiai aknamezőn. Készen vannak a fő optikai elemek (fő- és segédtükrök), a detektorokat tartó vázszerkezet, épül, készül az árnyékoló, tudományos műszerek és egyéb elemek. Vagyis az űrtávcső megépíthető úgy, ahogy eltervezték. Sokkal többe került, mint tervezték, de már látjuk, mennyit kell még rá költeni, mikorra lesz kéz (legalábbis nagy vonalakban). Egy halom pénzt elköltöttek már, hogy idáig eljussanak: ebben a stádiumban megszüntetni a projektet talán hoz a konyhára pár százmillió dollárt, de a veszteségek sokkal nagyobbak lesznek. És nem csak az elvert pénzre gondolok, azt már úgysem lehet visszahozni.

 

Az árnyékoló teljes méretű próbaverziója a hajtogatási teszten. A napernyő Kapton fóliából készül.

 

Az USA eljátszotta már ezt egyszer, mikor '93-ban leállította a félkész Superconducting Super Collider projektet. 2 milliárd dollárt költöttek egy félkész részecskegyorsítóra, ami az LHC-nél is nagyobb lehetett volna, ehelyett bezárták, a részecskefizikai kutatások súlypontja meg áthelyeződött Európába, a CERN-be. Most hasonlót kockáztatnak: kutatói és high-tech mérnöki állások ezreit, és a tudományos súlypontok elvesztését. Bár ezúttal áthelyeződni sem lesz hova, hisz másnak egyelőre nincs a raktárban óriás űrtávcsöve. A Hubble viszont már elérte a határait: ideje továbblépni.

 

 

A JWST váza, az ISIM (Integrated System Instrument Module), ami a vezérlést és az infravörös detektorokat fogja tárolni. Az egyedileg fejlesztett kompozitanyagnak és szerkezetnek hála, minimális a hőtágulása.

 

A mérleg tehát: pár százmillió dollár (csepp a tengerben a teljes költségvetéshez képest, hisz a teljes NASA büdzsé is az) megspórolása, miután elköltöttek több milliárdot, és elvesztenek egy halom high-tech állást, technológiát és kutatási eredményt, valamint mérhetetlen mennyiségű presztízst. Lassan nem marad komoly méretű asztrofizikai projektjük, hisz csak pár hónapja volt, hogy a LISA és IXO fejlesztéséből is kiszálltak. Helyette a NASA-nak azt a kevés pénzt, ami marad, egy túlhaladott technológiájú, feleslegesen nagy és feleslegesen drága, különösebb cél nélküli rakéta kifejlesztésére kellene fordítani. Persze ez a költségvetés még csak a képviselőházi bizottság tervezete, lesz még itt több szavazás, kiegészítési lehetőség, és a szenátoroknak is lesz beleszólása a dologba a saját tervezetükkel, szóval a birkózás csak most kezdődik. (Az ugyanilyen szenátusi bizottság elnöke pl. kiáll a JWST mellett.) Hogy mikor ér véget? Az idei költségvetéssel való iszonyú bénázásból kiindulva, ki tudja...

 

A négy detektor egyike, a NIRCam  (Near-InfraRed Camera) műszaki tesztpéldánya.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr413051008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2011.07.11. 09:12:01

Sőt, zárjuk be az egész NASA-t, mire jó az? Csak a pénzt viszi, amiből lehetne repülőgéphordozókat meg olajkutakat is építeni.

KGyST · http://repules.tumblr.com 2011.07.11. 15:41:46

Van ennek a sztorinak egy másik olvasata is, az ilyen fehér elefántokért nem mindig kár.

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2011.07.11. 16:10:33

@KGyST: akkor lassan minden fehér elefánt lesz, két okból is:

- lassan nem marad asztrofizikai műholdja a NASA-nak (cancel: SIM/SIM Lite, TPF, IXO, LISA, JWST?), illetve, ad absurdum, a Hubble-Kepler-SOFIA trió lesz/marad a vezér. Ez lenne a jövő akkor?

- ahhoz, hogy túllépjünk a mai műszerek korlátain, muszáj nagyobbra nőni, és ez is a terv mindenhol: Herschel, SKA, TMT/ELT, és JWST. Ez egyszerűen szükséges, ha a kívánt megfigyeléseket el akarjuk végezni (első csillagok/galaxisok, reionizációs kor, etc...), ezt nem lehet kisebb, olcsóbb műszerekkel megoldani.

És vannak ugye olyan fehér elefántok is, amik ráadásul teljesen értelmetlenek is (SLS). Plusz a Hubble fejlesztését övező balhékra sem lehet büszke a NASA, mégsem arra emlékszünk belőle.

KGyST · http://repules.tumblr.com 2011.07.11. 16:41:25

@lacalaca:
Amennyire emlékszem, a Hubble botrányaira csak azért nem emlékszünk, mert olyan régen voltak, és a távcső élettartama szinte végtelen (főleg, ha lehet szervízelni).
De: ha jól emlékszem, a JWST hűtését valamilyen hűtőfolyadék párologtatásával oldják meg, ami limitálja a küldetés hosszát. Rossz esetben a távcső nem növi ki a gyerekbetegségeit, mire leállítják. (Amivel nem akarom azt mondani, hogy nincs szükség rá, vagy ne lehetne vele jó tudományt csinálni, csak h ez se fenékig tejfel).

xstranger 2011.07.11. 16:56:13

@KGyST: 5 evre tervezik, de elkepzelheto hosszabitas is 10 evre. Valamint az L2n kell palyakorrekcio is.

Gondolom azert over budget mert ha a szenatus megtudna az igazi arakat akkor mar az elejen elkaszalta volna. Szvsz az embertelen urkutatas sose kap olyan presztizst amit megerdemelne mert egy ket erdekesebb kepen kivul nem nagyon lehet a szenatoroknak veretni vele. Raadasul a JWST infravoros tartomanyban dolgozik azzal meg plane. Persze a tudosoknak ez jobb is mert nem kell PR jellegu dolgokra pazarolni az idejuket es a tudomanyos kerdesekkel foglalkozhatnak.

Valahol olvastam hogy az ISSen az urhajosok mindig beszelgetnek valami iskolas csoporttal vagy politikussal. Mikor lattad hogy a Hubblet megforditjak hogy fenykepet keszitsen egy altalanos iskola hatso udvararol?

KGyST · http://repules.tumblr.com 2011.07.11. 17:12:15

@xstranger:
Nekem erről az jut az eszembe (némiképp a sztorid fonákja), h az egész ISS nem jó semmire, szvsz a személyzet csak azért van, h karbantartsa a cuccot (én tényleg nem tudok semmi világrengetőt, amit ott csinálnának/fedeznének fel), a PR oldaláról meg annyit, h a Hubble és a Cassini sokkal népszerűbb.

xstranger 2011.07.11. 18:05:30

@KGyST: igy van, az urhajosoknak van idejuk ket Windows patcheles kozben mosolyogni az ovodasoknak, a Hubble idejet meg mesterseges intelligencia osztja be hogy minnel kevesebb ido menjen pazarlasba.

No igen, most nepszeruek de 20-30 evvel ezelott a tervezesukkor az egyik egy nagy cso volt a masik meg egy 100adik szatelit egy nagy antennaval. Ilyenek mar voltak minek meg egy mondhatna az egyszeri szenator.

scientia 2011.07.11. 19:24:35

@lacalaca: Irhatál egy posztot az ISS kísérleteiről is, mert úgy olvasom ránkférne egy kis pozitívabb poszt...
süti beállítások módosítása