Alakot ölt a Szojuz utóda

2010.07.31. 16:53

Fanborough-ban mutatkozott be a következő generációs orosz űrhajó, mely a négy évtizede fejlesztett Szojuzokat hivatott majd leváltani. Az RKK Energia által tervezett, egyelőre "Prospective Piloted Transport System" (PPTS) kódnévre hallgató űreszköz az Orionhoz hasonló, nagyméretű űrkapszula lesz, tehát technikailag visszalépés a 2000-es években felvázolt, újrafelhasználható Kliper projekthez képest. Másfelől viszont ennek esélye is van a megépülésre - már az előzetes tervek is tizenhatszor (50 vs. 800 millió rubel) nagyobb költségvetésből készültek!

 

 

A Kliper kudarca után egy darabig az ESA és Oroszország közös űrhajó tervezésén dolgoztak, de annyi problémába és véleménykülönbségbe futottak, hogy a terv szép lassan elhalt, az oroszok 2009-re már házon belüli tendert írtak ki. Közben a többi hozzávaló is formálódott: az országon belüli Vosztocsnij-t választották a kazahsztáni Bajkonur utódának és megkezdték a Szojuz rakéta utódának, a Rus-M-nek a tervezését.

 

 

 Az űrhajó makettje a 2010-es Farnborough Air Show-n

 

Az űrhajóval szemben a következő elvárásokat támasztotta a tenderben a Roszkozmosz: 6 illetve 4 főnyi férőhely Föld körüli illetve holdi utakra, automata üzemmód (ember nélküli küldetésekre),  akár egyetlen fős kezelhetőség, 30 napos üzemidő önálló repülésnél, egy év űrállomáshoz kapcsolva. A legkomolyabb vita a landolás körül alakult ki: egész pontosan a földet éréshez használt fékezőrendszer körül. A Szojuz ugye ejtőernyőket használ és kis fékezőhajtóműveket közvetlenül a talaj elérése előtt. Az új űrhajóra viszont az RKK Energia csak szilárd üzemanyagú fékezőrakétákat tervezett. Ez igen merész lépés, mivel a szilárd hajtóanyagnak számos negatív tulajdonsága van: mérgező, veszélyes és igen korlátozottan (vagy nagyon nehezen) kontollálható, miután begyulladt. Mindenesetre a tervekbe az utolsó pillanatban bekerült egy ejtőernyős vészrendszer, de az Energia a jelek szerint a Roszkozmoszra hagyja az érdemi döntést, elfogadják vagy elutasítják-e ezt az elképzelést. (Augusztusban bírálják el a mostani, preliminary design-t, ezután egy éve lesz a cégnek benyújtani a változtatásokat, majd az újabb értékelés után kezdődhet a részletes tervezés, a technical design.)

 

Baloldalt a TsSKB Progress tervezte Rus-M rakéta, jobboldalt az RKK Energia saját Zenyit-alapú modellje.

 

Persze ha egy hely van, ahol többet tekergetik az űrprogramot, mint az Egyesült Államokban, az Oroszország. Hiába jelentették be a kelet-szibériai Vosztocsnij űrközpont létrehozását, a pénzügyi támogatás igencsak akadozott, és bizonytalanná vált, hogy 2015-re lesz-e indítállása az új Rus-M rakétának. Olyannyira, hogy az Energia idén nyárra előállt egy saját hordozórakéta-tervvel, ami a meglévő Zenyiten alapulna és Bajkonurból indulna. Miközben viszont a makettek megjelentek Farnborough-ban, Putyin megjelent a cég központjában, és biztosította őket Vosztocsnij elkészültéről egy 24,7 milliárd rubeles ígérettel. Az űrközpont teljes költsége összességében majd' egy nagyságrenddel nagyobb, és az építkezés legjobb esetben is csak 2012-ben indulhat meg...

 

Putyin magyaráz a Szojuz-Apollo űrhajósoknak az RKK Energia múzeumában, az űrhajó-kettős modellje alatt. A három fekete öltönyös balról Stafford, Brand és Kubaszov, Putyin mellett pedig Leonov áll. Idén volt 35 éve a történelmi repülés.

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr902189025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2010.08.01. 02:41:18

ez most komoly?!?
az oroszok megint az amcsi urprogramot masoljak.
a kinaiak meg kozben tovabbfejlesztettek a szojuzt - errol irtatok is korabban a blogon - a harom reszbol allo urhajot meg orbitalis palyan szetvalasztjak, es a laboratorium reszt ott lehet hagyni mini urallomasnak, esetleg korabban otthagyott modulokkal osszekapcsolva. ez oriasi otlet szerintem, mindenkeppen tovabblepes az eddigi "feldobunk egy nagy hengert, aztan deltaT ido mulva lepottyan belole egy kis kapszula, a tobbi resze meg elegett a legkorben" megoldashoz kepest.

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2010.08.01. 16:54:50

@sajnos_kacat:
"ez most komoly?!?
az oroszok megint az amcsi urprogramot masoljak."

Igen, komoly. Annyira, hogy a Constellation (várható) leállítása keltett is némi zavart a rendszerben.

"a kinaiak meg kozben tovabbfejlesztettek a szojuzt - errol irtatok is korabban a blogon - a harom reszbol allo urhajot meg orbitalis palyan szetvalasztjak, es a laboratorium reszt ott lehet hagyni mini urallomasnak, esetleg korabban otthagyott modulokkal osszekapcsolva."

A kínaiak viszont nem pont ezt csinálják - külön lesz egy miniűrállomás, amihez a Sencsouk kapcsolódhatnak, és elvileg ez csak próba lesz majd a nagyobb(ak) előtt. Szóval annyira forradalmi ötletek ott sincsenek.

scientia 2011.08.05. 17:49:32

Van valami friss hír ezzel az űrhajóval/hordózórakétával kapcsolatban, vagy ez is ment a szemétbe?

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2011.08.06. 11:50:43

@scientia: sok hír nincs, továbbra is megy a kötélhúzás, hogy mekkora legyen az űrhajó (lásd poszt), illetve még egy kis adalék:
www.technologyreview.com/blog/deltav/26993/?p1=blogs

A kisebb verzió mellett szól, hogy a '14-es téli olimpia miatt nem biztos hogy maradnak források a Vosztocsnij Űrközpont építésére.

panoz (törölt) 2011.08.07. 19:30:29

Tudtommal fontolgatják hogy a szokásos nagyzoló hülyeség helyett egy létező űrközpontban (Bajkonur), egy létező rakétával (Zenit), ennélfogva kisebb méretben repüljön.

Sose értettem mi a bajuk a Zenittel és új rakétát csinálnak minden egyes űrterv bejelentésekor...

Nagyjából 15 tonnát tud a jobb változata jó helyen. Mellesleg gondolom human rated, ha már a Burant segítette az űrbe.

MTom 2011.08.07. 22:50:29

"Sose értettem mi a bajuk a Zenittel"
Kb. annyi, mint ha valaki az USA-ból azt nem értené, miért akarunk mi feltétlenül buszt gyártani, amikor ott van a szomszédunkban pl. a Karosa, amit simán megvehetünk, hiszen jók azok...

off: Bár a példa amúgy gyenge, már ha arra gondolok, mi van manapság buszgyártás fronton Magyaroszágon...

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2011.08.07. 23:14:13

Bezony, a Zenyitet az ukránoktól veszik, Bajkonurt meg a kazahoktól bérlik, sajátot akarnak végre. Meg hát a Roszkozmosz nagy komoly űrhajót rendelt, nem holmi LEO taxit.
süti beállítások módosítása