Egy Lunohod modellt ábrázoló fotó bukkant fel a neten, a leírás szerint az orosz Űrkutatási Intézet (IKI) udvarán heverő harminc konténer egyikében bukkantak rá. Az IKI területének, épületeinek egy részét mindenféle cégek bérlik, egy ilyen alkalmazott készítette ezt a fotót is. A holdjáró felépítését tekintve a Lunohod-1-re hasonlít, legalábbis az UMSF mindentudó fórumozói szerint. Azt még nem lehet tudni róla, hogy pontosan mi célt is szolgált, lehet egyszerű Lunohod alakú kiállítási példánytól közel űrképes tesztpéldányig bármi. A szovjet holdjárókból amúgy négy Holdra szánt darab biztosan készült, egy hamuvá vált, kettő a Holdon van, egy pedig múzeumban. Történetüket HFC foglalta össze két részletben.

Update: Annyi kiderült, hogy az intézet 14 konténert kapott szovjet űreszközök másolataival, másodpéldányaival, melyeket restaurálni fognak, majd pedig kiállítani. A Lunohodot április 12-én mutatják be, a kiállítás október 4-én nyílik.

Miért a Burán 2.01 jut eszembe?...

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr401798328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása