Tegnap este szinte egyszerre volt időzítve az Endeavour indítása Floridában és az ötödik Falcon 1 startja a Kwajalein atollon, de végül csak az egyik indult útnak. Az Endeavour (STS-127) ötödik kísérletét a rossz időjárás hiúsította meg, de annyi legalább kiderült, hogy az első két esetben fellépett hardverhibát sikeresen elhárították azóta.

A SpaceX ellenben hibátlan indítást produkált, újabb nagy lépést téve ezzel. Tulajdonképpen a RazakSat műholdnak már az előző rakétán kellett volna repülnie. A malájokkal kötött szerződésben viszont benne volt, hogy produkálniuk kell egy sikeres indítást, mielőtt a műhold sorra kerülne. A Falcon 1 Flight 3 befuccsolt, ezért a negyedik repülést gyorsan átcsoportosították tesztrepüléssé, valódi hasznos teher nélkül, és az végre sikeres lett. Ezután már semmi nem állt a fizető ügyfelek útjába, és végül ma (július 14.) hajnalban a maláj ATSB által gyártott, 2,5-5 m felbontású képek készítésére képes RazakSat sikeresen pályára is állt.

A SpaceX következő akciója a Falcon 9 bemutatkozó repülése lesz, jelenleg novemberre időzítve.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr551246344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása