TKSz utózöngék

2009.06.08. 10:04

Felhajtottam még némi infót a szovjet TKSz űrhajóval kapcsolatban. Az Almaz program leállításakor a második generációs katonai űrállomás, az OPS(z)-4 gyakorlatilag elkészült, de soha nem állították pályára. A korábbi háromhoz képest (Szaljut-2, -3, -5) jelentősen továbbfejlesztett állomást már az új, nehezebb űrhajó fogadására alkalmas dokkoló szerkezettel szerelték fel. A másik végén megvolt a Szojuz fogadására alkalmas technika is, mivel a VA kapszula fejlesztése, emberes utazásra alkalmasnak nyilvánítása csúszásban volt.

 

Az OPS(z)-4 űrállomás raktáron

 

Az űrállomás mellett több VA kapszula és egyéb TKSz hardver is raktáron maradt. Az ilyen cuccokkal három dolog történhet: múzeumba kerülnek (ennek leggazdaságosabb módja az aktuális raktárban rendet tenni és pár táblát kitenni), ez lett a Burán-analóg sorsa is. Ha ez nem jön össze, az eszközök az enyészeté meg az enyves kezeké lesznek, lásd Burán v.1 és (egyelőre) Burán v.2. Harmadik lehetőség, hogy optimista befektetők pénzt látnak a dologban. 2005-ben az IAC-on egy japán üzletember, Hori Takafumi, a livedoor cég alapítója jelentette be a Japan Space Dream projektet. Öt éven belül TKSz-en alapuló űrhajókkal utaztattak volna pénzes turistákat az űrbe. Csakhogy Horit 2007-ben lesittelték csalás és pénzmosás miatt.

 

Hori-féle VA kapszula a 2005-ös IAC-on, Fukuokában. A fotót Radar kolléga készítette. (Tényleg, azt nem hangsúlyoztam az előző posztban, de a VA kapszula újrafelhasználható 50-100 alkalomig!)

 

A TKSz-ek ezután átkerültek egy másik céghez, a man-szigeti Excalibur Almazhoz. A cég nagyobban gondolkodik: megvették az OPS(z)-4-et, amiből űrhotelt szeretnének kifejleszteni. A cég alapítói Arthur Dula és Bruckner Hightower, mindketten jelentős tapasztalattal rendelkeznek már, Dula benne volt például a Conestoga projektben, a Spacehab-ben és űrfelvonós kutatásokban is. A névsorban továbbá több egykori űrhajós is megtalálható.

 És nagyjából ennyi, amit tudni lehet az Excalibur Almazról. A blogjukat kiürítették, bár a google cache-ből pár bejegyzés előhozható. A honlapjuk jelszavas, regisztráltak léphetnek csak be. Egy fórumbejegyzés szerint:

No, Excalibur Almaz has not "folded". Officially Excalibur Almaz is staying under the radar during the development and upgrade of hardware and systems. So, no news is good news.

There is a new team member, but I do not have the authority to reveal the identity of this person.

(Azaz a cég csendben csinálja a dolgait,  illetve egy új arc csatlakozott hozzájuk.) Végül pár extra kép a Novosztyi Kozmonautiki űrkutatással foglalkozó orosz újság honlapjáról.

 

KSzI, Kapszula Szpuszka Informaciji, Információkat Leszállító Kapszula (fordítás KGyST-től). Ilyenekben juttatták vissza a filmtekercseket az Almaz űrállomásról. Ezek gyakorlatilag hőpajzzsal, fékező rakétával és ejtőernyővel ellátott "hordók".

 

VA kapszulák a Krunyicsev gyár raktárában. Elöl felszállás előtti konfigurációban, mögötte pedig a leszállóegység, már a torony nélkül.

 

Az emberes program törlése után Almaz-T felderítő űrszondaként folytatta pályafutását az űrállomás-projekt. Csakhogy 1981-ben, tíz nappal az első start előtt a teljes Almaz-programot törölték, hogy 1986-ban újra felélesszék. Három indításból kettő sikeres lett, és a harmadik műhold, az Almaz-1 radarfelvételei segítettek megtalálni az éjszakai Antarktisz jegében rekedt Mikhail Somov jégtörőt 1991-ben.  Ezzel párhuzamosan egy civil, nemzetközi célú erőforráskutató változatot, az Almaz-1B-t is építeni kezdték, de a pénz elfogyott, a '93-ra tervezett indításból nem lett semmi. Az Almaz-1B azóta a Krunyicsev raktárában porosodik.

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr431164397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2009.06.14. 20:46:45

Az miért van, hogy az oroszok 1952 óta minden űreszközüket erre a ronda zöldeskék színűre festik?

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2009.07.16. 15:51:40

Jó móka csak T-90s tájékán magába fordult a shoutcast szerver...
süti beállítások módosítása