A cím cinikusabb a megérdemeltnél, az azonban tény, hogy immáron a harmadik magánfejlesztésű SpaceX rakéta mondott csődött, három kis, főképp kísérleti műholdakból álló rakományának elvesztését okozva.

Az Elon Musk vezette cég célja, hogy modern alapokról indulva két rakétacsaládot fejlesszenek ki, a kétlépcsős Falcon 1-et, illetve a nagy rakományokra tervezett Falcon 9-et. A probléma a második tesztrepüléshez hasonlóan a fokozatleválásnál következett be, miután az új (az előző repüléstől eltérő) első fokozat hajtóműve a vártnál lassabban vált le, a sebességtranziens sokkal tovább tartott, mint azt előre tervezték.

Sajnos a veszteség a NASA egyik - úgy látszik elátkozott technológia ez, a hírek mindig szárnyrakapnak, de eredmények sosincsenek, a műhold mindig felrobban/elromlik/elvész - napvitorlás kísérlete, amiről írtam is nemrégiben (khm khm). A többi műhold pedig egy mikrolabor és egy technológiai tesztplatform a hadseregtől (leírható veszteség). A napvitorlásért kár.

A cég hírlevele szerint azonban aggódni semmi ok, a következő teszrepülések hamarosan készen állnak, és anyagilag is jól áll a cég ahhoz, hogy a további fejlesztésekkel haladhassanak. Kérdés, hogy időben vannak-e ahhoz, hogy kisegítség fő pénzügyi támogatójukat a NASA-t az emberes űrrepülésre is alkalmas(nak tervezett) Dragon űrhajójukkal.

(itt szeretném megköszönni a blog.hu fejlesztőinek az automata posztmentést, ugyains ennél a pontnál bezártam a cikket) 

Ps.:

Lunohod 3-at akarunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr11619854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bud 2008.08.17. 19:17:25

Én arra fel nem ülnék baszod kezed.

gabest1 2008.08.17. 23:47:03

Érdemes megnézni a videót is, ritkán látni ilyen összefüggő távolodást a Földtől, persze csak amíg bírta:
www.spacex.com/multimedia/videos.php

WinG 2008.08.18. 10:57:39

Az első Vanguardok sem működtek valami fényesen... persze az 50 éve volt, de hát valahol el kell kezdeniük, végülis egy magánűrvállalat 2008-ban még nem sok tapasztalattal rendelkezhet.

Jó lesz ez idővel.

Gaius Baltar · http://cydonia.blog.hu 2008.08.18. 14:20:46

tudom en, csak jol esik lesajnalni oket.

aranyos egyebkent a nanosail (a napvitorlas) twittere: twitter.com/nanosaild

"#1 where are you? It's your twin #2. I'm looking for you. Maybe I'll have a turn someday to fly and stretch my wings. Farewell, miss you."

maybe one day...

WinG 2008.08.20. 12:42:28

hehe, ez tényleg jópofa. nem is tudtam, hogy van ilyen is.
süti beállítások módosítása