Idén már nem lesz start

2007.12.09. 14:33

Negyven éves műszer miatt nem indulhat idén az Atlantis űrrepülőgép, így tovább késik a Nemzetközi Űrállomás bővítése.

Az eredetileg csütörtökre kiírt indítás egy aprócska, Apolló korabeli, a 60-as években kifejlesztett technológiára épülő műszer miatt hiúsul meg, már negyedik napja. Ez a kis detektor az űrhajó nagy narancssárga üzemanyagtartályának alján ül három társával, és az üzemanyag meglétét jelzi. Ha kifogy a közel kétmillió liter folyékony hidrogén és oxigén, akkor ezek az érzékelők hivatottak szükség esetén leállítani a főhajtóműveket.


Az érzékelők - kép: NASA

A négy érzékelő egy redundáns rendszert alkot, vagyis ugyanazt a szerepet töltik be, de a megbízhatóság miatt többet szereltek be. NASA előírások szerint a négyből minimum háromnak működnie kell, hogy elindíthassák a küldetést, csütörtök óta azonban csak kettő működik, ráadásul ebből az egyik is késve jelzett a teszteken.

A mai (vasárnapi) indításra szigorították az előírásokat, így mind a négy műszernek jeleznie kellett volna, ám a hármas detektor megint nem működött. Az Atlantis-t visszavontatják a hangárba, idén már nem lesz start. Bár elvileg január 2 az első indítási időpont 2008-ban, de a jegesedés miatt van arra esély, hogy heteket, de akár egy hónapot is csússzon majd a jövő év első űrrepülőgép-küldetése,

(korábbi verzió: A nagy gond ezzel a hibával az, hogy ha nem sikerül külső áramköri hibára visszavezetni a problémát, akkor magát az érzékelőket kell javítani, amihez a munkásoknak be kell jutni a tartályba. Ez a repülő hangárba történő visszavonását jelentené, és az idei shuttle indítás mindenképpen jövőre tolódna.)

A NASA a kiöregedőfélben lévő shuttle flottára nagyon vigyáz már, ezért nem engedi meg magának a kockázatot, hogy lejjebb vigye az előírások által megkövetelt műszaki szintet. Érdekes, hogy ugyanez a hiba korábban már jelentkezett, az STS-115 küldetését kellet halasztani 2005 júliusában, érdekes módon ott is az Atlantis repült volna.

A küldetésről részleteket korábbi írásunkban olvashatnak.

Köszönjuk a kommentelőknek a folyamatos híreket az indítás-halasztásokról!

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr76257891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csaba 2007.12.09. 18:46:12

Hali! A jegesedes szerintem nem gaz, a mai napon az ejszakai homerseklet kb15C, a nappali kb. 25C volt. Jovo hetre ugyan lehules varhato, de hat meg igy sem lesz 10C-nel hidegebb. Ez persze nem zar ki husi idot januarra, de tavaly telen kb. 5 ejszaka volt fagypont korul a homerseklet. Ami a februari startot illeti, a penteki sajtotajekoztaton a Shuttle project manager (vagy valami ilyesmi, jo fej, de csunya, kover bacsi, nem jut eszembe a neve) azt valaszolta erre a kerdesre, hogy elmeletileg nem kellene csusznia a februari startnak, gyarkorlatilag kb. ket hetbe telik, amig visszaerkezestol kielemzik a repulesi adatokat es ezt a ket hetet meg szetnek tartani a ket repules kozott. Persze akkor meg ugy volt, hogy vasarnap vagy hetfon mennek (be is elesitettem a fenykepezot), de a januari start eseten sem tartotta kizartnak a feb.14-i fellovest. Persze ez attol is fugg, hogy az Atlantis elindul-e 2-an.

Vaderka 2007.12.09. 18:53:20

Ha szét kell szedni a tartályt, akkor könnyen lehet...
3-4 héttel a start előtt kezdik összeépíteni a tartályt a segédrakétákkal. Ha viszont az előző küldetés gépe még
az egyetlen összeszerelő épületben van, akkor nem lehet
elkezdeni az összerakását az újnak.

Marrs101 2007.12.14. 01:06:12

A legújabb dátum 2008 január 10. A NASA honlapja szerint az STS-123 nem csúszik, marad a február 14. Hát majd meglátjuk azt is...
süti beállítások módosítása