STS-122 Atlantis küldetés

2007.12.04. 07:00

December 6-án magyar idő szerint este 10:31-kor indul utolsó előtti útjára az Atlantis űrrepülőgép, rakterében az Európai Űrügynökség (ESA) Columbus nevű laboratórium moduljával. Ez lesz a 24-dik űrrepülőgépes küldetés az ISS-hez. Az előző küldetés során az utolsó napelemek és a Harmony csomóponti modul is a helyükre kerültek a Nemzetközi Űrállomáson, áramellátást és csatlakozási pontot adva a Columbus és a jövőre induló Kibo moduloknak. A legénység tagja lesz két európai űrhajós is, akik közül az egyik az űrállomáson marad.


Léopold Eyharts a NASA űrrepülőgép-szimulátorában


Az ESA németországi, Oberpfaffenhofenben található Columbus Control Center nevű irányítóközpontja fogja a kutatómodul munkáját felügyelni. Az ESA részéről Léopold Eyharts francia űrhajós nyitja meg az új modult, és marad fenn a legénységgel (az STS-123-mal jön vissza jövőre), társa, a német Hans Schlegel visszatér az Atlantisszal. Az új modul Európa első hosszabb ideig pályán lévő emberes űreszköze (korábban a NASA részére épített SpaceLab egységek repültek az űrrepülőgépek rakterében). A Columbus felszerelése három űrsétát fog igénybe venni.

Novemberben egy több, mint hétórás űrséta során Peggy Whitson és Dan Tani űrhajósok a Harmony modulhoz csatlakoztatták az elektromos vezetékeket és a hűtőfolyadékul szolgáló ammóniát szállító csöveket. Egy másik űrséta során újra megvizsgálták a baloldali napelem forgató szerkezetet, és újabb sérüléseket találtak. Valószínűleg az egyik csapágy sérülhetett meg. A szerkezet ahhoz szükséges, hogy a napelemeket a Nap irányába fordítsa, hogy maximális teljesítményt adjanak le. A jobboldali napelem szerkezetek jól működnek. A hibát eredetileg a földi irányítás vette észre a teljesítményingadozásokból és mechanikus rezgésekből. Ha az Atlantis áramforrásai és a legénység bírják még, a küldetést két nappal meghosszabbíthatják, és egy negyedik űrséta során a napelemforgatót újra megvizsgálhatják. Az Atlantis és jövőre az Endeavour javítókészleteket is visz magával; várhatóan az ISS legénységének sok űrsétájába fog kerülni a javítás.

A küldetés érdekessége, hogy a biztonság kedvéért úgy időzítették, hogy újév előtt visszatérjenek; ugyanis az űrrepülőgép számítógépe az évváltáskor leállhat egy időre. A  fedélzeti számítógép (General Purpose Computer) "összeveszhet" az időzítővel (Master Timing Unit), egyiküknél 0. nap lesz újévkor, a másiknál 366. (miközben helyesen 1. nap lenne), és lehetséges, hogy ettől újraindul vagy ideiglenesen leáll a számítógép. Ha mégis újévkor fent lenne az űrrepülőgép, az ISS-hez dokkolva átvészelheti az eseményt (de egyébként sem jelentene életveszélyt; egy valódi repülőgéppel szemben egy űrhajó nem tud lezuhanni, legalábbis rövid időn belül nem). A GPC-k eredetileg még a 70-80-as évek termékei, de a 90-es években már fejlesztettek rajtuk (úgy látszik azonban, nem eleget).

Forrás:
www.space.com - az ISS előkészületei
www.space.com STS-122
http://en.wikipedia.org/wiki/STS-122
en.wikipedia.org/wiki/Columbus_(ISS_module)
www.spaceflightnow.com - napelem-forgató sérülése
www.nasaspaceflight.com (dátumváltás a számítógépen)
index.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr43250310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hartree-Fock Cares 2007.12.05. 19:18:12

képaláírás: bocs, leopold eyhardts itt az űrrepülőgép mid-deckjének szimulátorában ül, nem az ISS-ében. Rég voltál már Huntsville-ben látom... :P (ma kötekedős kedvemben vagyok, bocs :D)

Radar · radar.blog.hu 2007.12.06. 03:52:55

Kösz, persze, az ülésről rá kellett volna jönnöm, annyira nem néztem meg alaposan.

A huntsville-ire szerintem csak távolról hasonlít, vagyishoz az hasonlít távolról erre. Ráadásul csak egyszer láttam belülről, mert ISS-mérnök voltam. Ragasztóból és kukoricakeményitőből álló trutyit polimerizáltam a mikróban :-D

HA-KLS 2007.12.08. 03:41:28

Új start: Vasárnap 3:21pm EST
süti beállítások módosítása