MacGyver sírva könyörögne a receptért - egy kis salétrom és egy kis cukor. Pontosabban mindkettőből jó sok - és a határ a csillagos ég.

Így lehetne összefoglalni annak a tapasztalt amatőr rakétamodellezőkből álló csapatnak az ötletét, akik programjuknak a Sugar Shot to Space nevet adták. Az angol név találó: "sugar shot" magyarul cukorszirupot jelent, de a kifejezést fordíthatjuk úgy is, hogy "cukor segítségével az űrbe". A program keretében szilárd hajtóanyagú ballisztikus rakétát építenek, amely üzemanyagként cukor és oxidálószerként salétrom keverékét használja. A Richard Nakka nevével fémjelzett csapat jelentős tapasztalatbeli tőkével rendelkezik. Az anyagi tőkét designos pólók vételével itt lehet gyarapítani.

Végső céljukat, a 100 km-es magasságot 2009 végére tervezik elérni. A program keretében több rakéta készül, nagyságban fokozatosan megközelítve az űr eléréséhez szükséges méretet. Az első néhány kísérletet - melyek során az amatőr rakétázók körében gyakran használt cukor/salétrom hajtóanyagú, ámde ember nagyságú hajtóműveket gyújtottak be állványon - sikerrel zárták. A végső kétlépcsős rakéta, mely a 100 km-es magasságot eléri, 8 méter hosszú lesz, tömege 500 kg, (melynek nagy része természetesen a hajtóanyag) és majdnem 7 kilogrammos hasznos terhet juttat fel.

Egyáltalán nem meglepő: volt már olyan amatőr rakétamodellezők által épített rakéta, amely elérte a 100 km-es magasságot, melyet hivatalosan az atmoszéra és az űr bűvös határának tekintenek. 2004 május 17-én a Civilian Space eXploration Team a GoFast nevű rakétájával érte el elsőként ezt a célt. Ők azonban a professzionális szilárd hajtóanyagú rakéták üzemanyagát, az APCP-t alkalmazták. Ezt a hajtóanyagot a modellezők és a hadászati rakéták építői is használják. Erősebb, mint a fent említett cukor/salétrom keverék, de jóval drágább, kezelése veszélyesebb és jóval erősebben környezetszennyező hatású. A SS2S csapata azonban az egyszerűbb és elérhetőbb technológiát választotta.


GoFast a kilövőállványon

A civil rakétamodellezésnek az Egyesült Államokban és Európa nyugati részében nagy hagyományai vannak, és nagyon népeszerű. Nem egy esetben előfordul, hogy az amatőr modellezők alkotásai már-már felérnek professzionális társaikhoz. Sőt, az amatőr és profi civil űrkutatás határa nem is éles. A projekt szerintem mindnképpen példaértékű abból a szempontból, hogy lépés egy oylan világ felé, ahol az átlagemberek nem csak nézői és haszonélvezői, de aktív alakítói és résztvevői is az űriparnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr5114083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Toto 2007.07.24. 14:34:19

Volt (vagy lesz?) egy film erről, az Astronaut Farmer, ahol a pasas kilövi magát az űrbe...:))
Persze saját készítésű rakétával...:))
süti beállítások módosítása