Űrtávcsőről űrtávcsőre

2013.11.01. 20:34

A Kepler és a CoRoT űrtávcsövek ugyan üzemen kívül vannak, de ez nem jelenti azt, hogy nem maradt több űrtávcsövünk, amit használhatunk a kutatásokhoz. Van más is, amellyel hosszan, megszakítatlanul és nagyon nagy pontossággal lehet mérni csillagok fényességét - igaz, ezek jóval kisebbek. Az egyik ilyen apróság, a MOST, idén ünnepelte a tizedik születésnapját. A MOST (Microvariability and Oscillations of STars), Kanada első űrtávcsöve, 2003-ban állt pályára. Az icipici, mindössze 15 kg súlyú műhold icipici távcsővel van szerelve: a főtükör mindössze 15 cm átmérőjű. (Összehasonlításul: CoRoT: 27, Kepler: 95, Hubble: 240 cm - és a fénygyűjtés nem is pont ettől függ, hanem a felülettől.)

MOST_matthews.jpg

A MOST és apukája, Jaymie Matthews. A bőrőnd a műhold maga, előtte az optikai rendszer, vagyis maga a távcső másodpéldánya. Nem nagy. (Fotó: CSA)


A MOST jóval túlteljesítette eredeti célkitűzéseit: 1 évnyi működés és 10 csillag helyett az elmúlt évtizedben már több ezer célpont fényességváltozásait követte. A jelenlegi kilátások szerint 2017-19-ig is elketyeghet: a legfőbb korlátozó tényezők, hogy mikor öregszenek el végleg a napelemek, és hogy meddig kapnak pénzt. Egyébként a fenti bőrönd úgy 15 Wattot fogyaszt - most nézze meg mindenki, mi van írva a villanykörtéjére vagy számítógépe tápjára.

Most pedig erre az űrtávcsőre is megpályázunk észlelési időt. Néhány érdekesnek tűnő cefeida csillagot (fiatal, pulzáló óriáscsillagot) szeretnénk vele követni, egy-egy hónapon át. Talán a legérdekesebb az általam is behatóan vizsgált V473 Lyrae, ami a jelek szerint tudathasadásos: azt hiszi, hogy egy másik csoportba tartozik, ugyanis a pulzációja nem állandó erősségű, hanem periodikusan erősödik és gyengül, ez pedig az öreg, kicsi RR Lyrae típusú csillagok sajátossága volt eddig.

A kihívás, hogy a kért időtartamban a csillag túl közel látszik a Naphoz, és a helyzete veszélyt jelenthet az űrtávcsőre. A megoldás az lehet, hogy csak 5-10 percig fordul a csillag felé a távcső, mikor épp a Föld árnyékában halad át, elkerülve a Nap fényét. Ez ugyan azt jelenti, hogy lényegében a 101 perces keringés alatt csak egyszer nézne rá a csillagra a MOST, de még így is megéri. Egyrészt sokkal pontosabbak lesznek a fényességadatok, mint amit a Földről, kis távcsövekkel elérhetünk, másrészt egy hónapon át folyamatosan lesznek adatok, nem lesz se nappal, se rossz idő. Legfeljebb biztonsági mód, de ne fessük az ördögöt a falra.

MOST_compare.jpg

Balra: Hubble Space Telescope. Jobbra: Humble Space Telescope, vagyis a MOST.

A következő lépés a MOST Science Meeting lesz, decemberben, Bécsben, ahol minden pályázó bemutathatja, mit és miért szeretne megmérni, illetve lehetőségünk lesz megvitatni a részleteket az űrtávcső irányítóival. Reméljük, hogy megtetszik nekik az elképzelésünk.

Valójában nem a MOST volt az első ilyen, asztroszeizmológiai űrtávcső, de az első műszer egy kényszermegoldásból született. 1999-ben indult a WIRE infravörös űrtávcső, amelynek a feladata az egész égbolt feltérképezése lett volna. Egy hiba miatt viszont a távcső a védőkupakját közvetlenül a pályára állás után, még a Föld felé nézve ledobta. A Föld infravörösben is igen fényes, jól el is párologtatta a műszerek hűtésére szolgáló folyékony héliumot. Már-már mindenki azt gondolta, hogy ezzel az egészre keresztet vethetnek, mikor valaki előállt egy új ötlettel: a műhold oldalára szerelt, mindössze öt cm-es lencsével és picike CCD-vel bíró csillagkövető kamera tulajdonképp használható lenne fényességmérésre is. A WIRE a következő években számos fényes csillagot megfigyelt, és útjára indította az űrbéli fotometriai monitorozást. A WIRE eredeti feladatát pedig a WISE űrtávcső hajtotta végre.

422px-Wire.jpg


Végül, nem állhatom meg, hogy be ne tegyem ezt az interjút Jaymie Matthewsszal, aki valójában korunk egyik legextravagánsabb csillagásza. Nála teljesen természetes, hogy ilyen (vagy vadabb) szerelésben menjen be a tévébe interjút adni, és eddigi tapasztalataim alapján közel végtelen készlete van mindenféle fura kiegészítőkből és vicces ruhákból. Bár a markolatos-rakétás bögrét már máskor is láttam nála.

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr355609522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása