Gyertek Veszprémbe!

2012.05.18. 16:26

A Kepler űrtávcső nem csak exobolygók kutatására jó: több száz csillagász dolgozik a csillagokról gyűjtött adatokkal a Kepler Asteroseismic Science Consortium (KASC) tagjaként. És ők évről-évre összegyűlnek, bemutatni, illetve megvitatni a legújabb eredményeiket. A KASC-ban a magyar csillagászok részvétele is jelentős, a tizenháromból két munkacsoportot például hazai kutatók vezetnek, és a Science-be is bekerült tavaly egy magyar vezetésű szakcikk. Idén pedig mi rendezzük meg az éves konferenciát is, Balatonalmádiban. Bár maga a konferencia a szakmának (egész pontosan a KASC tagjainak) szól, már szinte hagyomány, hogy egy nyilvános előadásra is sor kerül vele párhuzamosan, ahol a nagyközönség is bepillantást nyerhet a felfedezésekbe.

 

kasc5_nyilvanos_plakat_sm.png

 

Az előadás két részből fog állni: az exobolygókkal kapcsolatos eredményekről, nem más, mint Natalie Batalha, a Kepler misszió tudományos vezetőhelyettese fog beszámolni. Az angol nyelvű előadást Kiss László, az MTA CSFK munkatársa fogja tolmácsolni magyarul. A csillagokat pedig Kolláth Zoltán (MTA CSFK) fogja bemutatni, nem csak szóban, de hangban is: a csillagokban megfigyelt rezgéseket (melyek egy része tulajdonképp maga is nagyon-nagyon mély hanghullám) ugyanis hangokká lehet konvertálni.

Mindenkit várunk tehát szeretettel június 18-án, este hét órakor a veszprémi Pannon Egyetemen, illetve aki jönne, nyugodtan jelezze (és terjessze) a Facebook eventnél is!

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr494521998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása