Az ESA új kisrakétája, a Vega tökéletes startot produkálva pályára állította mind a kilenc műholdját, köztük három elsőséget is: a MaSat-1, a PW-Sat és a Goliat Magyarország, Lengyelország és Románia első önálló mesterséges égitestje lett odafent.

vega_vv01_launch_sm.jpg

Credits: S. Corvaja, ESA

Az eseményt a MaSat építői a BME új Q épületében közvetítették. Bemutatták a csapatot illetve a műholdat, illetve együtt izgultuk végig a startot és repülést.

masat_event_1_sm.jpg

Horváth Gyula bemutatja a csapatot.

masat_event_2_sm.jpg

T-1 perc. A feszültség nő, a kamerák forognak, a vakuk villognak felkerül még egy-két mikrofon a pultra. Elindul elsőre, időben?

És elindult!

masat_event_3_sm.jpg

A start után bő egy órás várakozás kezdődött: a Vega nem alacsony Föld körüli pályára tartott, hanem 1450 km magasra, ahol először kitette az olasz LARES holdat. Majd a negyedik fokozat módosította a pályát, lefékezve egy 1450x350 km-es ellipszisre, és T+71 percnél végre szabadon engedte a CubeSatokat.

Amikor végül ez megtörtént, végre kitörhetett a tapsvihar, amire egész nap készültünk. Az első magyar készítésű műhold odafönn kering, önállóan! Arra még várni kellett fél órát, hogy az antennát kinyithassa, biztonsági okokból, és kiderüljön, működik-e, de a minimum célkitűzést már teljesítették a srácok: a MaSat-1 az űrben rója útját. Reméljük, hogy ez a siker segít előrébb lendíteni az ESA-csatlakozásunk ügyét. 2005-ben már csak az aláírásunkra (és a tagdíjra) vártak, de aztán azóta is csak halasztódik a dolog, és idén kell dönteni, hogy végre belépünk-e vagy toporgunk tovább az előszobában, egy harmadik PECS egyezmény megkötésével.

masat_team_sm.jpg

Ami pedig a MaSatot illeti: végül Floridából érkezett az első megerősítés: a műhold működik, és sugároz. 16:40-kor lesz először hallható a BME-n található földi bázisról is - és gondolom a csapat addig nem nyugszik meg, amíg a saját antennájukkal nem teremtenek kapcsolatot az apró űreszközzel. Ennek megerősítéséül szolgál az a beszélgetésfoszlány, amit még délelőtt csíptem el, az esemény elején: az egyik csapattag fejtegette egy másiknak, hogy ha választhatna, hogy a startot láthatja élőben, vagy az első kapcsolatfelvételnél lehet ott, egyértelműen az utóbbira szavazna. Az apai szeretet egyértelmű megnyilvánulása ez...

Gratulálunk az egész csapatnak!

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr734101362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szalesz123 2012.02.13. 15:53:19

történelmi pillanat!!

MTom 2012.02.13. 21:23:40

Nagy gratuláció mind az ESA-nak, mind a MaSat csapatának!

Radar · radar.blog.hu 2012.02.14. 08:07:22

Azóta itthonról is vették, de a vett adatokat nem láttam még a honlapon, ami viszont újra él!
süti beállítások módosítása