Az első, teljesen magyar fejlesztésű műhold startja húzódott már egy ideje: az eredetileg kinézett, indiai PSLV rakéta csak csúszott és csúszott, úgyhogy a BME-s srácok bejelentkeztek egy Szojuzra is, bár ahhoz még elő kellene teremteni némi plusz pénzt. Közben azonban a látótérbe került az ESA új kisrakétája is, a Vega, aminek az első startját január végére tervezik. Bár a kiválasztás már korábban megtörtént, azért ide is bejelentkeztek, tartalékként, hátha. És úgy tűnik, bejött a dolog, végül a MaSat-1 bekerült a Vegán utazó hat CubeSat közé. Íme a hat jelölt, több elsőség is feltűnik itt-ott:

  • Xatcobeo - Spanyolország első CubeSat-ja, a University of Vigo fejlesztése. Szoftver alapú, áthangolható rádiót (software defined reconfigurable radio, így mondják magyarul?) és napelem-nyitást próbálnak ki vele, és lesz egy sugárzásmérője is.
  • ROBUSTA - az első, francia egyetemisták által fejlesztett CubeSat, alacsony dózisú űrbéli sugárzás hatásait vizsgálják bipoláris tranzisztorokon.
  • e-st@r - a Politecnico di Torino műholdja aktív háromtengelyű helyzetmeghatározást és szabályozást fog demonstrálni.
  • Goliat - a Bukaresti Egyetemen épített első román műholdon egy kamera kap helyet, valamint sugárzás- és mikrometeorit-mérő berendezések.
  • PW-Sat - a Varsói Műszaki Egyetemen készült CubeSat egy, a műholdból kinyúló. légköri fékeződést gyorsító mechanizmust próbál majd ki.
  • MaSat-1 - ez meg ugye a mi műholdunk. A tudományos cél itt egy fél-aktív, mágneses stabilizáló rendszer kipróbálása.

 

Masat-1_Repulopeldany_2.jpg

A MaSat-1 repülési példánya, ez kerül a rakétára. Credits: MaSat-1 team.

 

Persze nem a CubeSatok lesznek a fő terhek a Vegán, hanem egy-egy olasz mini- és mikroműhold, a LARES és az ALMASat. A LARES (LAser RElativity Satellite) egy teljesen passzív eszköz lesz, 92 retroreflektorral a gömbfelület mentén. Ezek a kis tükrök arra szolgálnak, hogy a földfelszínről rájuk irányított lézerfényt pontosan a kibocsátás irányába verjék vissza. A cél pedig a Lens-Thirring-effektus vagy más néven frame dragging eddiginél pontosabb kimérése, vagyis hogy tömeggel rendelkező, forgó testek (ebben az esetben a Föld) az euklideszihez képest kissé eltorzítják a téridőt maguk körül. A célkitűzéseket érte némi kritika, mivel korábban már zajlottak hasonló mérések a nagyobb LAGEOS műholdakkal, amik tágabb pályán keringtek és érzékenyebbek voltak erre a hatásra. És persze azóta túl vagyunk egy Gravity Probe B küldetésen is.

 

lares.jpg

A LARES műholdat és a kioldó mechanizmusát készítik fel az indulásra. Credits: ESA - S. Corvaja, 2011

 

A másik műhold az ALMASat-1 (ALma MAter Satellite), ami gyakorlatilag egy CubeSat szteroidokon: 30 cm-es élhosszúságú, 12 kg-os kocka. Ez a küldetés technológiai demonstráció lesz, amit a tervek szerint egy földmegfigyelő változat fog követni. Az ALMASat startja jó pár éve húzódik, eredetileg még 2005-re tervezték.

Ők lesznek hát a kísérleti patkányok a Vega január 26-ra tervezett első startján. Kipróbálatlan rakétára jegyet váltani nem életbiztosítás: az Ariane-V első startján az eredeti négy Cluster műholdat semmisítette meg, a SpaceX meg ugye három Falcon-1-et is elfüstölt, mire a negyedik sikeres lett. Persze számos rakéta hibátlan első küldetést produkált, mint legutóbb a Falcon-9 például, de a kockázat mindenképp nagyobb. De bízzunk benne, hogy az európai mérnökök jól összerakják a Vegát.

 

vega_f1_firststage.jpg

Az első Vega első fokozata kel át a dél-amerikai dzsungelen az indítóállás felé. Credits: ESA - S. Corvaja, 2011

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr133390405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2011.11.19. 21:34:17

nagyon tetszik ez a MaSzat név,
megadom a görög fordítását: Tisztakosz

MTom 2011.11.19. 23:27:47

Jó kis trükkös kép ez, először azt hittem, hogy a bozótban viszik a rakétát :) Csodálkoztam is nagyokat...

Valójában egy jobbkanyar van ott, csak nem látszik a képen az aszfalt. :D

Amúgy meg hajrá Maszatka! Reméljük egyszer majd megnő, és igazi Maszat lesz belőle ...

Donor 2011.11.20. 08:59:25

Hajrá srácok!

Beszélgettem az egyik fejlesztővel hogy bele kell férniük a kockába, és ez eléggé behatárolja őket.

Kellene egy olyan cubesatot csinálni ami üzemen kívül műholdakra kacsolódik és felhasználja az alkatrészeit :)

A műholdakban sok az alumínium, szóval csodálkozok hogy pár honfitársunk még nem állt rá erre :D

Donor 2011.11.20. 09:18:09

Most olvasom, nem is beszélek nagy hülyeséget.
Az űrszemét csökkentésére az egyik terv a "ragadozó műholdak" lennének.

Hogy lehet csatlakozni a MaSat2 fejlesztéséhez? :)

hld50 · https://twitter.com/hold50 2011.11.20. 15:32:43

Reméljük sikerül az első Vega indítása.

Lehet tudni valamit a Masat-2-ről?

Crane (törölt) 2011.11.20. 18:34:20

Remélem nem megy füstbe a Maszat. Hajrá!
süti beállítások módosítása