Vannak azok a kétes hátterű üzleti vállalkozások, melyek csillagokat "árulnak": jó pénzért vehet az ember szeretteinek (vagy magának) egy darab papírt, mely tanúsítja, hogy valamilyen fontosnak tűnő nevű szervezet attól a naptól kezdve Mucikám néven fogja nevezni azt a bizonyos égitestet. Az apró betűs részben valahol el van ugyan rejtve, hogy rajtuk kívül senkit - főleg a csillagászokat - nem fogja érdekelni ez a dolog, de hát milyen szép gesztus ez! Még a Tudományos Újságírók Szövetsége is megette (2009-ben pl. Lukács Béla kapott ilyet), szerencsére tavaly már áttértek a kisbolygó-elnevezések adományozására, melyeket ténylegesen számon is tart a kutatói társadalom. De térjünk vissza a csillagokhoz.

pbdcert.jpg

A fentiekkel gyökeresen ellentétes üzleti és etikai megfontolásokkal jött létre a Pale Blue Dot Project. A program keretében a Kepler űrtávcső által megfigyelt csillagokat lehet "örökbe fogadni". A felajánlott összeg függvényében pedig különböző mértékű viszonzást kaphatunk:

  • 10 dollárért egy szimpla emléklapot a 150 000 csillag egyikéről.
  • 25 dollárért a 2326 darab, bolygójelölttel rendelkező rendszer egyike lesz a nevünkön.
  • 100 dollárból már egy megerősített bolygóval rendelkező csillag mellé kerül a nevünk (ezek már külön listán gyűlnek).
  • 1000 dollárból pedig a kiválasztott 25 bolygórendszer teljes analízise kitelik, az örökbe fogadó személy vagy cég pedig külön köszönetben részesül az eredményeket bemutató szakcikkben.

És a begyűjtött összegek nem a szervezők zsebébe vándorolnak, mint a csillagnév-vásárlós megoldásoknál, hanem kutatásfinanszírozásra fordítják.

A FundaGeek kampány állása. PayPal-t igényel.

Bár a programot egy amerikai non-profit szervezet, a White Dwarf Research Organisation szervezi, komoly hazai vonatkozásai is vannak: mi, magyar csillagászok rendezzük meg ugyanis az ötödik KASC Workshopot, vagyis a Kepler változócsillagaival foglalkozó kutatókat tömörítő szervezet idei konferenciáját. A KASC, bár elsőbbséget élvez a Kepler adatokhoz való hozzáférésben, anyagi támogatásban nem részesül a NASA-tól, mindent magunknak kell finanszíroznunk, főleg pályázatokon keresztül. A felajánlások révén fiatalabbaknak, doktoranduszoknak és nemrég doktorált kutatóknak kívánunk támogatást biztosítani, például a regisztrációs díjuk elengedésével. Úgyhogy aki szeretne magához közelebb tudni egy-egy Kepler által kutatott csillagot, fontolja meg a dolgot!

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr874079178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

antisocialnetwork 2012.02.09. 06:59:42

Köszönöm,nem élek a lehetőséggel.
süti beállítások módosítása