Együttműködési megállapodást kötött az XCOR Aerospace és a Planetary Science Institute, mely alapján a Lynx szuborbitális űrhajón utazhat majd a kutatóintézet által fejlesztett Atsa távcső. Az eszköz a Lynx tetejére tervezett "síboxban" kap majd helyet, ahogy az alább illusztráció is mutatja:

 

 

A távcsővel a Naprendszer aktuálisan a Naphoz közel látszó égitestjeit észlelnék, melyek a felszínről a légkör miatt szürkület idején, még világos égbolton nem láthatóak. Sok földközeli kisbolygó mozog errefelé, és meglehetősen gyakori, hogy egy belülről jövő aszteroidát csak a Föld melletti elhaladása után detektálunk, mikor átkerül a Nappal átellenes oldalra az égbolton. Na, az ilyenek egyelőre letolt gatyával találnak minket, ha esetleg becsapódnának. De ismert objektumok folyamatosabb monitorozására is alkalmas egy ilyen projekt.

 

 

És hogy miért a Lynx? Egyrészt még mindig jóval olcsóbb, mint önálló műholddá fejleszteni a távcsövet, plusz hordozórakétát venni hozzá. Másrészt viszont ilyesmire eddig csak egyszer használatos szuborbitális rakétákat használtak (és használnak folyamatosan), de ott egy repülés után be kell gyűjteni a visszatérő műszert, át kell nézni, ellenőrizni, újra integrálni egy másik rakétához, és csak utána jöhet a következő mérés. Egy teljesen újrafelhasználható űrhajóval viszont, kis túlzással csak egy gyors tankolást és ellenőrzést kell megvárni, és már repülhet is újra az egész rendszer. Plusz a megfigyelés, mérés végzése alatt egy kutató is kéznél van, ha valami gubanc lenne, míg a rakétáknál jóval korlátozottabb az ilyesfajta interakció.

És még mondja valaki, hogy az egész ágazat csak unatkozó millionautákra lett kitalálva...

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr413062865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KGyST · http://repules.tumblr.com 2011.07.13. 18:34:30

Ez egy elég izgalmas elképzelés, nagy lájk!
süti beállítások módosítása