Az oroszok másfél évtizede próbálják feléleszteni tudományos űrprogramjukat, de egy-két kisebb próbálkozáson és rövid életű Koronasz-Foton naptávcsövön túl eddig csak az ígéreteket hallottuk. De talán idén eljöhet a fordulat: nyáron startolhat a RadioAsztron űrtávcső és késő ősszel a Fobosz-Grunt űrszonda is. A RadioAsztron (vagy Szpektr-R) egy 10 m-es rádiótávcső, mellyel űr-VLBI méréseket fognak végezni, vagyis hosszú bázisvonalú rádió-interferometriás méréseket. Földtávolpontban majdnem a Holdig, 340 000 km-ig távolodik, így a bázisvonalat is ekkorára lehet nyújtani, földi rádiótávcsövekkel közös mérések során. Persze mivel gyakorlatilag csak két pontban lesznek detektorok, képalkotásra kevésbé lesz alkalmas a rendszer. További részletekért a Russianspaceweb csodásan részletes összállítását érdemes böngészni (forgatható modellel!).

 

Már aranyba öltöztetve várja a startot, itt épp nyitott rádiótányérral (© NPO Lavocskin)

 

Persze az élet nem olyan egyszerű az ex-szovjet államokban. Úgy egy hónapja röppent fel a hír, hogy késnek az ukrán Zenyit rakéták, mivel vita tört ki a két ország között: az első fokozatot hajtó RD-171 hajtóművekért több pénzt akartak kérni az oroszok az ukránoktól.  Az első Zenyitre pedig az Intelsat-18 műhold is pályázna a nyáron, mint kereskedelmi célú eszköz, és egy ideig mindenki elkönyvelte, hogy a fizetős ügyfél lesz a jó ügyfél. És mivel ősszel a Fobosz-Gruntnak is az ukránok rakétájára lesz szüksége, így a RadioAsztronnak kinézett még egy kis csúszás 2012-re. Pár napja viszont az űrtávcső készítői ismét megerősítették, hogy idén nyáron elstartol a RadioAsztron, várhatóan július 18-án. Aztán majd meglátjuk.

 

Így, összecsukva fog majd utazni a hordozórakétán az űrtávcső (© NPO Lavocskin)

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr932976102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MTom 2011.06.25. 23:03:45

Rápillantottam a russianspaceweb oldalra, és úgy néz ki, mégis csak haladnak az események:

2011 June 18: The Zenit-3M (Zenit-3SLBFSBM) rocket for the Spektr-R mission arrives to Baikonur.

2011 June 24: The Spektr-R spacecraft arrives to Baikonur.
süti beállítások módosítása