1966. február 3-án sugárzott fényképeket először űrszonda egy másik égitest felszínéről, szóval  valójában egy hónappal lecsúsztam az évfordulóról. A korábbi, felszínbe becsapódó eszközök után Luna-9 sima leszállást hajtott végre a Holdon, majd egy televíziókamerával illetve forgó tükör segítségével megörökítette a környezetét. Érdekes módon a szovjetek nem hozták azonnal nyilvánosságra a képeket, ugyanakkor a formátum, amiben a Luna-9 sugározta azokat, megfelelt a nemzetközi sajtó által használt képtovábbítási rendszernek. Így az angliai Jodrell Bankban működő rádiótávcső által rögzített adatokat a Daily Express újságírói dekódolni tudták, és az ott rögzített felvételek már gyorsan elterjedtek a világban.

 

A Jodrell Bankban dekódolt egyik első felvétel. A ferde horizont oka a leszállóegység dőlése, mivel egy kráter oldalában szállt le, és itt épp nagyon oldalt nézünk.

 

A Luna-9 egy kráter oldalában szállt le, kezdetben 15 fokos dőléssel, aztán ahogy a regoliton csúszott még kicsit, végül 22,5 fokos szögben állapodott meg a függőlegeshez képest. Az első felvételek még nem sokat mutattak, mivel a Nap csak három fokkal volt a horizont felett. Három későbbi időpontban is körbefotózott az űrszonda, ebből a három körpanorámából az alább látható mozaikot rakta össze Ted Stryk.

 

 

 

Szétvágtam ketté, hogy kicsiben is kinézzen valahogy. Látszik, hogy az alacsonyan álló Nap miatt azon az oldalon a horizont közelében már nem tudott mitt kezdeni a helyzettel a kamera. A szemközti oldalon, a Nappal szemben is megfigyelhető annyi, hogy az árnyékok hiánya elmos minden részletet. Ezért nem célszerű leszálló missziókat a helyi reggelre vagy estére időzíteni, feltéve hogy szép részletes fotókat akarunk minden irányban.

Ez pedig egy kis plusz fotómágia, a Nap felé eső rész kitöltve egy kis ragyogással, hogy az íves látómező kevésbé csavargassa az agyunk képfeldolgozó rutinját.

 

 

Vajon mikor és kitől látunk ismét felvételeket a Hold felszínéről? A Chang'e-3-tól, a orosz-indiai Luna-Resurs/Chandrayaan-2 küldetésből vagy egy GLXP csapattól?

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr572713692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása