Önmagában az űrszondák, műholdak űrbéli önfotói is ritkák, elvégre nem azért küldték őket, hogy magukat fényképezzék (kivétel pl. az IKAROS), de szerintem valós idejű videót talán még senki nem csinált - egészen eddig. A kínai Chang'e-2 holdszondán ugyanis két apró videokamera is helyet kapott, hogy figyelemmel kísérje a napelemtáblák kinyitását és a hajtómű működését.

Az első videón a napelemek kinyitása látszik: a rugós mechanizmus miatt azok egy ideig még lengenek, majd miután nagyjából megálltak, beindul az egyik hajtómű (a fénye tükröződik a panelen) és egyszercsak egy hatalmas fehér UFO úszik be a képe - ja nem, az a Föld, csak olyan fényes, hogy igazítani kell a fényerőn.

 

 

 

A másik videón a "Second Orbital Trim Maneuver" látható, vagyis kb. a második pályakorrekció. Tessék megfigyelni, hogy amikor az űrszonda belép a Hold árnyékába, gyakorlatilag azonnal elsötétül a hajtómű-fúvóka - ismét bemutatva a légkör hiányát. Plusz nincs se füst, se láng, csak a fúvóka nyaka izzik vörösen: levegő hiányában nagyon máshogy működnek ezek a dolgok!

 

 

További három videó elérhető a Planetary Society-nél.

Szerző: lacalaca

1 komment

Címkék: hold change

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr282450408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2010.11.15. 21:29:50

Gyönyörű mind a kettő. A Föld és a Hold videója is megfogott.
süti beállítások módosítása