Hogyan pusztítja el módszeresen a magyar űripari szektort az NKTH és az állami töketlenkedés - Frey Sándor írása az Űrvilágon, mindenki olvassa el.

 

"Egy levél. Szeptember közepén kelt, s benne az NKTH elnökhelyettese röviden értesíti a 2009-es pályázatok „nyerteseit”, hogy mégsem nyertesek. A támogatottak listája, a számukra kiküldött év eleji értesítések, az elkészített szerződések „tervezete” mind-mint egy rejtélyes „adminisztrációs hiba” következménye, s így utólag tárgytalannak tekintendő. „A hibával okozott esetleges kellemetlenségekért elnézést kérünk” – zárul a levél. Vajon létezik-e akkora cinizmus, hogy komolyan gondolja valaki: ennyivel el lehet intézni az ügyet? (Létezik.)"

 

"...június 29-én 15 órától nem fogadnak semmiféle új kutatás-fejlesztési pályázatot, a korábban beadottakat nem bírálják el, az Innovációs Alapból pedig leállították a szerződés szerinti összegek átutalását is. Mindez az állapot egyébként a mai napig fennáll, felszámolása láthatóan nem sürgős."

 

"Ami még további aggodalomra ad okot, az a magyarországi űrszektor teljes tönkretételének veszélye. Természetesen a 2010 elején beadott új pályázatokat sem bírálták még el hivatalosan. Évek óta megrekedt Magyarország csatlakozási folyamata az Európai Űrügynökséghez. Eközben Románia tagnak készül (jövő év középére ez már múlt idő lesz), Csehország 2008-ban már be is lépett. A Prágában most befejeződött nemzetközi világűrkongresszus is mutatta, hogy a csehek mennyire komolyan gondolják: az űrtevékenység húzóágazat! [...] Ezzel szemben Magyarországot a kormányzat részéről senki nem képviselte a prágai kongresszuson."

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr902346327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Amanitin3 2010.10.05. 14:11:42

magyarországon komolyan vehető légierő, vagy ahhoz társuló ipari támogatás sincsen. Mit akarunk az űrtől?

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2010.10.05. 14:20:24

@Amanitin3: sokmindent akarnánk. Például műholdak máshogy épülnek fel, mint repülők, tudományos műszereket vagy vezérlést (mint a Rosetta landeré) most is készítenek itthon. Csak mivel nem vagyunk ESA tagok, európai kommerciális bizniszbe nem szólhatunk bele, csak tudományos programokba. És ez csak az R&D rész, Frey Sanyi is leírja mi mindent lehet még az űrszektorban:

"Az űrtevékenység – a hazai is – leginkább alkalmazott kutatás-fejlesztés: számos hasznot hajt a gazdaságnak, a mindennapi embereknek, támogatja a kormányzati munkát. Csak néhány kiragadott példa: az ország pontos földmérési alaphálózatainak fenntartása, térképezés, navigáció, flottakövetés, precíziós mezőgazdaság, tektonikai kockázatbecslés (műholdas helymeghatározással); a területalapú mezőgazdasági támogatások ellenőrzése, termésbecslés, a parlagfű-veszélyeztetettségnek, egyes kártevők elterjedésének, az árvízi és belvízi elöntéseknek, az aszályos területeknek a felmérése (távérzékeléssel); időjárás-előrejelzés (meteorológiai műholdas adatok alapján); új anyagtechnológiai és orvosi eljárások fejlesztése (a súlytalanságban végzett kísérletekkel)."

Dömper Ármánd 2010.10.05. 20:41:19

Nincs ezzel semmi probléma. Szerintetek azokat a szakembereket miből fogják megfizetni, akik majd hosszú elemzéseket készítenek arról, hogy miért vagyunk nagyon csúnyán lemaradva technológiailag meg gazdaságilag a térségben, ha már most elszórjuk a pénzt mindenféle űrhülyeségekre?

Koopac 2010.10.06. 00:27:06

Ez hatalmas szemétség. Képzeljétek, mennyi munka és szaktudás van egy-egy ilyen pályázatban. A másik meg hogy sajnos ennek könnyen lehetnek személyi következményei is, hiszen már biztosan számítottak erre a pénzre. Nem kis cinizmus, ahogy a cikkíró is említi.
Jól emlékszem, hogy 2002-ben az odaítélt Széchenyi-ösztöndíjakkal is történt hasonló? És akkor mindkét civakodó fél csodálkozik, hogy a szellemi tőke elhagyja az országot. Hát építsenek ki egy stabil környezetet a kutatóknak, és szépen vissza fognak szivárogni. Ezzel stimulálva a technikai fejlődést, amivel meg nem utolsó sorban munkahelyeket is teremtenek (spin-off vállalkozások, stb).

2010.10.06. 02:21:57

@Dömper Ármánd: nezz utana kerlek, hogy az apollo urprogram idejen hany beszallito ceg dolgozott a nasa-nak, tippeld meg, hogy a beszallito cegeknek kb. hany alvallalkozoja lehetett, es gondolj bele, hogy ez mennyi munkahelyet teremtett. plusz add hozza az egyeb, raketaepiteshez szorosan nem kapcsolodo tevekenysegeket, pl. epitkezes, szallitas, elelmezes, nyersanyagkitermeles, stb.
most, hogy az L. Mart leallitotta a shuttle external tank gyartasat, 1200 embert kuldtek el egyetlen nap alatt, es pesszimista joslatok szerint akar 20000 munkahely is veszelyben lehet.
nem vagyok a regi komcsi modszer hive, hogy mindenkinek adjunk munkat, megha egesz nap csak az asonyelet tamasztja akkor is, de az uriparbol eddig csak hasznos technologiakat lattam a hetkoznapi eletbe atkerulni, tehat volna ertelme finanszirozni.
az meg netto geciseg, hogy a mar jogszeruen odaitelt penzt nem adjak oda, remelem az erintett cegek csoportban vonulnak a megfelelo legfelsobb birosaghoz perelni.

Dömper Ármánd 2010.10.07. 22:36:22

@sajnos_kacat: pedig azt hittem, teljesen érthető amit írtam.

lokkoLori 2010.10.08. 09:28:36

politikai átcsoportosítás ... azokat az államilag finanszírozott ágakat lehúzzák a klotyón, ahova az aktuális politikai korrupció nem tudja befúrni magát, vagy amelyik ágnak túl büdös a politika ahhoz hogy úgy korrumpálja, mint minden más "rendes" állami "sikerágazat" ... mint pl a kedvenc nemzeti sportunk, az autópályaépítés

Amanitin3 2010.11.07. 23:43:25

@lacalaca:

Én csak arra az apróságra akartam rávilágítani, hogy ha az aerospace-ben az aero szerepvállalás x pénzbe kerül, akkor a space 10x-be. És Magyarországon a repülőiparból sem sokat lehet látni a ferihegyi Lufthansa Technik hangárt leszámítva.

Sajnos nem tudom, ki ez a Frey Sanyi, de amiket ír, azok két dologról szólnak, az egyik a gps, a másik a 'fényképezzük a Földet mindenféle hullámhosszon' témakör. Ezek már régóta létező dolgok, sőt kereskedelmi szinten hozzáférhetők.
Pontosan mit akarunk ettől? Be akarunk szállni ebbe a piacba saját fejlesztésű holdakkal? Az érdekes lesz.

A súlytalanságban végzett kísérletekről annyit, hogy tudtommal az ISS-ről semmi gyakorlatban használható eredmény nem jött eddig. Azt viszont régóta lehet hallani, hogy a potenciál az mekkoranagy.
süti beállítások módosítása