A hétvégén volt húsz éve, hogy a Discovery segítségével Föld körüli pályára állították a világ legmeghatározóbb csillagászati távcsövét. A Hubble Space Telescope beváltotta a hozzá fűzött reményeket, amellett, hogy szakmai téren új távlatokat nyitott, a nagyközönség számára is közelebb hozta a csillagászatot. Az űrtávcső ötlete egészen 1946-ig visszavezethető, ekkor írta ugyanis Lyman Spitzer (akiről aztán szintén elneveztek egyet) első cikkét egy légkörön túli távcső előnyeiről. A tervezés a hetvenes évektől tartott, itt-ott megakasztva a politika által, a nyolcvanas évek már az építés jegyében teltek, a főtükötért felelős PerkinElmer nem túl kompetens főszereplésével. A Challenger-katasztrófa miatt a startra csak 1990. április 24-én kerülhetett sor - és hamarosan kiderült, hogy külön szemüveget kell készíteni a távcsőhöz. De húsz évvel és öt szervízmisszióval később a Hubble továbbra is egy ikon, mozisztár és az egyik legkelendőbb csillagászati műszer.

 

 

A fenti képpel ünnepli a születésnapot az STScI. A felvételen a Carina-köd, egy fiatal csillagoktól hemzsegő csillagkeletkezési régió részlete látható. Mindenfelé kisebb-nagyobb sötét foltok, porcsomók, a legkisebbekből talán születő csillagok körüli protoplanetáris korongok lesznek. Jobbra fent, a sötétebb csík végén egy Herbig-Haro objektum található, egy (még rejtőző) igen fiatal csillag, ami épp erőteljes jeteket lövell két ellentétes irányba. Ahol a jetekben igen nagy sebességgel mozgó anyag beleütközik a környező gázba, lökéshullám alakul ki, az egyik oldali igen prominensen kirajzolódik. Még nem teljesen tisztázott, pontosan hogyan alakulnak ki ezek a jetek, de szinte mindenütt ott vannak, ahol valami akkréciós korong kialakul, születő csillagoktól fekete lyukakon át aktív galaxismagokig. De ez már messzire vezet.

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr311953370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kulcsarb 2010.04.30. 14:22:01

hát ez nem lesz 20 éves:

www.youtube.com/watch?v=SC3yQuotbeQ

NASA Balloon crash destroys multimillion payload

KGyST · http://repules.tumblr.com 2010.05.01. 16:07:35

Jó, hogy beposztolod ezt a képet. Mi a szarok azok az egészen kis (pár pixeles) fekete pöttyök az eredeti kép felső részén? Még kisebb globulák? (Infravörösben csillagoknak látszanak).

hubblesite.org/newscenter/archive/releases/2010/13/image/e/format/xlarge_web/

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2010.05.01. 19:06:27

@KGyST: hát, leginkább badpixelekre gyanakodnék, de bele kéne ásni jobban. Mondjuk az IR kompozitról szerintem hiányzik az a fenti rész. A nyers képek itt: heritage.stsci.edu/2010/13/original.html nem olyan felbontásúak hogy eldönthető legyen.
süti beállítások módosítása