A radarmérések és az LCROSS által kibányászott jég után itt a harmadik bizonyíték: a Chandrayaan-1 becsapódó egysége a Hold "atmoszférájában" is kimutatott vízmolekulákat. Az idézőjelek persze fontosak, hiszen a Hold nem rendelkezik hagyományos értelemben vett légkörrel, de a napszélnél azért sűrűbb a közeg a felszín közelében, akár néhány tízezer atom is összegyűlhet egy köbcentibe. Ezt a közeget mérte spektroszkópjával az indiai űrszonda becsapódó egysége (MIP - Moon Impact Probe), 25 perces ereszkedése alatt. Ahogy az egyenlítőtől a déli sarkvidék felé haladt, egyre nagyobb mennyiségű 18 atomi tömegegység súlyú szubsztanciát érzékelt (H=1, O=16, H20=18), egészen a 70. szélesség tájékáig, ahonnan csökkenni kezdett az intenzitása a spektrumban. Két fontos kérdést kellett azonnal tisztázni az eredménnyel kapcsolatban, az egyik, hogy minden spektrumban ott a jel, kivétel nélkül, ami gyanús, tehát az esetleges instrumentális effektusokat (szennyeződött detektor) ki kellett zárni. Ezt hosszasan diszkutálják is a szakcikkben a kutatók, és arra a következtetésre jutnak, hogy ilyen emelkedő majd süllyedő tendenciát szennyeződéssel elég nehéz magyarázni.

 

A másik fogós kérdés maga ez a tendencia. A korábbi radarmérések egyértelműen a sarkvidékeken mutatták a legtöbb jeget. hogy lehet, hogy a MIP mérései ellentmondanak? A legjobb magyarázat eddig erre az, hogy a sarkok felé csökken a beérkező napsugárzás illetve a hőmérséklet, és hiába van több vízjég a felszínen, az egyre kevésbé szublimál el. Két ellentétes irányba emelkedő görbe (itt jégmennyiség vs hőmérséklet) szorzata pedig ilyen csúcsos görbéhez vezet.

 

Persze ebből a vízjégből nem fogunk a whiskybe törni darabokat. A napfénynek kitett helyeken feltehetően a napszél által bombázott kőzetekben lévő oxigénatomok kapcsolónak össze a Napból jövő hidrogénatom(ok)kal, és azt sem lehet még tudni, hogy például egy önálló vízmolekularéteg fedi filmként a köveket, vagy ezek a vízatomok molekulák a kőzet részei maradnak (mint az agyag esetében például). A  mért 10-1000 ppm gyakoriság legjobb esetben is mindössze egy liter vizet jelentene egy tonna kőzetben, szóval egyelőre nem tűnik túl gazdaságosnak. Mindenesetre a jövőbeni szomjazó űrhajósoknak mondom, hogy ugyanez a folyamat létrejöhet a Merkúron is!

 

© ISRO / DoD / Phil Stooke, nagy kép itt

 

Ez meg itt a MIP utolsó pár képkockája projektálva egy Clementine térképre. A MIP forgott miközben ereszkedett, ezért ilyen összevissza az egész. A piros csíkok pedig onnan jönnek, hogy a képek egy tévéadásból lettek kiszedve. Nem mindenki tolja úgy a kontentot egyből ki az internetre mint például a Mars roverek esetén (metadatokkal meg mindennel!).

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr461903279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dzsobacsi 2010.04.08. 14:52:22

Vízatom? Hát az meg milyen állat? :)

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2010.04.08. 15:56:23

@dzsobacsi: D'oh! Ismét kiderült, hogy nem éjjel kettőkor kéne posztot írni...

Maurice74 · http://www.personaltraining.hu 2010.04.09. 05:32:41

A Merkúron, ha létre is jött ez a folyamat, jelentősen mások a körülmények, szomjas űrhajósaink inkább ne erre alapozzanak. :)

www.demonbonnie.hu

gabest1 2010.04.09. 07:02:46

Nincs ott valami sugárzás? Meg nem innám azt a vizet. Inkább 100%-osan újra kéne hasznosítani, ami kijön az emberekből.

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2010.04.09. 10:32:54

@gabest1: hát, sugárzás az van, de az nem a vízellátásban okozza a legnagyobb gondot... Maguk az űrhajósok vannak veszélyben. Ha egyáltalán képesek lennénk kinyerni ezt a vizet, az ugyanolyan H2O lenne, mint máshol. De persze a sarki, árnyékban rejtőző jég gondolom sokkal gazdaságosabban felhasználható lenne.
süti beállítások módosítása