Kihagyta az öregedő rover az eheti kommunikációt a Földdel, feltehetően hibernálta magát az alacsony áramellátás miatt, mint az várható is volt. Már eddig is igencsak gazdaságos program futott csak, egy-két alap mérés, mint a légkör átlátszósága, és heti egy rádióforgalmazás a Mars Odyssey-vel. Túlságosan alacsony energiaszint esetén viszont (most olyan 130 Wh körül lehetünk) mindent kikapcsol a vezérlés az óra, akkutöltés és fűtés kivételével. Mivel a Spirit mostani helyzete elég kedvezőtlen, nem sikerült a napelemeket megdönteni kellően a Nap felé, ezért minden eddiginél alacsonyabbra csökkenhet az műszerek, elektronika hőmérséklete a gyenge fűtés miatt. A kívánt érték -40-45 °C lenne, de a jelenlegi predikciók legalább -55 °C-os hideget jósolnak – amit ugyan sikerrel teszteltek anno, de nem hat évet kiszolgált felszerelésen. Fázni fog a Spirit, az biztos. A téli napforduló majd május közepén jön el, addig még hat hét van hátra, tehát ha tényleg hibernált (elvileg más hibák is előfordulhattak), nagyságrendileg három hónap múlva hallhatunk felőle újra, ha túléli a telet.

 

 

Ez az utolsó panoráma, amit a rover készített, mikor még volt hozzá kraft februárban. Ha nem akadt volna el, a fura tetejű von Braun domb lett volna a következő célpont.

Forrás: JPL

Szerző: lacalaca

9 komment

Címkék: mars spirit

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr251886569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Apollo 21 2010.04.01. 20:55:53

Még ha nem is éli túl a ezt a telet, akkor is fényes sikertörténet lesz a "Spirit a Marson" c. színi előadás... :-)

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2010.04.02. 16:36:45

Nem akarom, hogy "meghaljanak" a roverek. Tessék kitalálni valamit, nasa-JPL nénik-bácsik!

gothmog 2010.04.02. 19:30:59

@immortalis: Egy egészen egyszerű droidot kellene utána küldeni, ami lesöpri a port a napelemeiről. [/vicc]
Viccen kívül, a kütyünek kb. egy kettő perces "karbantartásra" lenne szüksége -napelemeket leporolni, kerekeket kitisztítani- hogy a következő öt évben is működhessen. Hogy erre nincs mód, az szép példa arra, milyen messze van tőlünk a naprendszer legközelebbi bolygója is.

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2010.04.03. 17:14:51

@immortalis: hát pedig el fog jönni a nap...

@gothmog: messze bizony, például a NASA-nál ugye azt hitték 90 nap alatt annyira beporolódik a napelem, hogy az már a működést veszélyezteti. Mindenesetre a MSL-Curiosity már túl nagy hogy napelemekkel tápolják, úgyhogy RTG-t kapott. Ezzel dolgozhat nyugodtan éjjel is, porviharban is, de tizenpár év múlva mindenképp lemerül. (:D)

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2010.04.03. 18:41:39

@gothmog: tudom, hogy abszurd ötlet, de nem lehetett volna az egyik karra egy kis ventillátort szerelni, hogy lefújja időnként a port? (persze vágom én, hogy kicsit okosabbak a nasa-s nénik-bácsik, mint én. :)

Nem mellesleg van itthon egy droid, amit nem használok, megkérdeztem, de azt mondta, hogy nincs kedve a marson porolni a kollégát. :(

gothmog 2010.04.04. 09:39:23

@immortalis: A lényegi rész az, hogy 90 napra tervezték a küldetést, arra meg felesleges plusz teher lett volna, amit más műszereken kellett volna megspórolni. Meg pl. az Opportunity nem is porosodott be ennyire vészesen, de az akksik élettartama így is behatárolja a lehetőségeket.

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2010.04.04. 13:22:03

@gothmog: természetesen tudom, hogy már bőven túlteljesítették a 90 napos célt, és minden információmorzsa amit most küldenek, ajándékszámba megy. Csak sajnálnám ha elveszítenénk egy mozgó szemünket a Marson, még akkor is, ha a másik még mindig jól működik. :)

De ha egy kis szerencséje van, jön egy pici szél, és leporolja a napelemeket. Mondjuk lehet, hogy az is kevés lenne neki télire.

gramercy 2010.04.06. 23:10:07

szeretnem ha mielott meghalok:
- lenne minden bolygo korul egy, 10-15 evente "frissitett" muholdunk
- lenne a kozetbolygokon egy 2-3 evente "frissitett" robotunk
- lathatnank az elso nagy felbontasu (kontinensek) felvetelt egy kozet exobolygorol...
- na meg az elso kapcsolatfelvetel :-)
süti beállítások módosítása