Továbbra sem fogunk politizálni, de személyesen érint a téma, ugyanis ha nem lesz változás, a posztdok állások hiánya miatt nemsokára én is külföldről leszek kénytelen blogolni - és kutatni.

Fiatal kutatók felhívása a leendő magyar kormányhoz: a hazai természettudományos kutatás utolsó lehetősége

A legtehetségesebb kutatók, akikre a minőségi mester- és doktori képzés épülhetne, jó nemzetközi kapcsolatokkal rendelkeznek és külföldön is keresettek. Amennyiben súlyos kutatási – és gyakran egzisztenciájukat fenyegető - anyagi nehézségbe ütköznek, még azok is elhagyják az országot, akik hivatásuknak tekintenék az egyetemen való oktatást és a magyar tudomány szolgálatát. Külföldön többszörös fizetést és kiváló kutatási lehetőségeket ígérnek. Magyarország a lepusztult laboratóriumokkal és egyre romló kutatási feltételekkel már a régióban is lemaradóban van.

Nem a témához kapcsolódó politikai, választás kommentek mennek a levesbe, csak szólok.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr581860911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KenSentMe 2010.03.24. 12:08:22

Ennyi politika azért belefér.. ahogy egyszer egy egyetemi oktató mondta, száz oldalnyi tudományos szövegben azért el lehet rejteni valahol egy erős poént.

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2010.03.24. 19:38:55

Énnekem ugyan csak egy szottyos fősiskolaim van, és nem abban dolgozom, de.
Korábban, éveken átt csak azt hallotam/olvastam erről hogy az MTA még mindig amolyan sztáinista gittegylet önnön poziciójukat bebetonozó akadémikusokkal. Hallotam történetet az USÁban elismert kutatónkról akit azért nem vettek fel az MTA-ba mert itthon MO-n nem volt elegendő ideig kutató, és ezért... Sok felsőoktatási intézetben, melyeket inkább kiskirályságok módjára vezetnek, hasonló, hatalomféltési játékok nyilván naponta lejátszódnak..

Szóval tartok tőle, nem elegendő csak egy kormányváltás, nem elegendő hirtelen sok pénz kutatásra ahhoz hogy megoldódjon.
Az egész rendszert kellene új szemlélettel ellátni, de mint fent írtam,
sok sok benne lévőnek nem biztos hogy ez érdeke lenne...

A fiatal kutatóinknak sok szerencsét, javaslom, ott kutassanak, ahol engedik őket... Éljék ki szenvedélyüket...:-)

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2010.03.25. 13:53:32

@Sigismundus: nyilván itt is megvannak a csókosok, elvégre az akadémikusi cím örökre szól, nem lehet őket kiebrudalni. És nyilván vannak hülyeségek a minősítési rendszerben is. De.

Az OTKA tényleg egy egész jól működő rendszer, de mivel kevés a pénz, hatalmas túljelentkezés van, ergo csak kevesen jutnak hozzá a támogatáshoz. A Lendület program is jó kezdeményezés, hasonló módon kéne posztdok helyeket, illetve kutatócsoportokat létrehozni, támogatni (ott van a Bolyai ösztöndíj, de az fő fizetésnek kevés). Színvonalas egyetemi kutatóhelyeket is támogatni, a naplopókat, kiskirályokat meg nem. Muszáj legalább elindulni valamerre, még ha a világot nem is lehet egy kormányzás alatt megváltani.

kulcsarb 2010.03.25. 14:53:57

úgy látom nagyon nincs mostanában időtök,

ezért büntetésből egy forma1-es hírt linkelek be:

formula.hu/index.php?subpages=hirek&hir_akthely=153&hir_rovatid=383&hir_hirid=26654

na jó, igazából nem forma egyes hír, de tényleg szégyen hogy ők is hamarabb megírják mint ti.

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2010.03.25. 16:52:41

@kulcsarb: hát igen, időm (időnk?) az most rohadtul nincs, illetve másra fordítódik (én speciel a tudomány szekerét tolom most mintállat), de a linked se megy nekem. :) Cserébe ha minden jól megy, este lesz új poszt, majdnem friss hírekből. :P

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2010.03.25. 18:52:57

@kulcsarb: közben megtaláltam, valóban kimaradt. Hmm. Kicsit szkeptikus vagyok a sok űrturista kezdeményezéssel, bár Bransonék úgy néz ki, lassan csak összehozzák. Mindjárt kitolok róla egy rövidhírt.

scientia 2010.03.25. 20:31:00

@lacalaca: Miért vagy szkeptikus a sok űrturista kezdeményezéssel szemben?

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2010.03.25. 22:50:04

@scientia: A sokon van a hangsúly, hogy boldog-boldogtalan beígérte pár éve a fapados űrutazást (á'la Amorf Ördögök), a legutóbbi talán a Penny Markt áruházlánc volt (!!!) a többször becsődölt Rocketplane-el együttműködésben (a Rocketplane valamelyik inkarnációja a COTS-ot is sikeresen elbukta anno). Eddig egyedül a Virgin tett le valamit az asztalra, meg a Blue Origin dolgozgat néma csendben. Szóval semmiképp nem vagyok sir Richardék meg főleg nem Burt Rutanék ellen, csak a hype volt kicsit sok a téma körül.

troll · http://picsogo.blog.hu/ 2010.03.26. 07:39:42

Nemm lehet változás, ahhoz egy komplett generációnak szó szerint végre ki kellene halnia, sajnos. Az meg még odáébb van.
süti beállítások módosítása