Ezen a teszten az üzemanyaggal feltöltött rakéta első fokozatát gyújtották volna be 3,5 másodpercre, de erre nem került végül sor, T-2 másodpercnél megállt a folyamat. A rakétából kicsaptak egy pillanatra lángok, de az csak a gázgenerátorba felgyűlt üzemanyag eltávolítására szolgált. Az első fokozat indítási szekvenciája a következőképp néz ki. A Merlin gázgenerátoros hajtómű, ahol az üzemanyag egy kis részét egy külön égéstérbe (ez a gázgenerátor) vezetik, ami meghajtja az üzemanyagturbinát, ami magának a hajtóműnek az égésterébe nyomja a többi üzemanyagot. T-5 s-nél a teljes üzemanyag-ellátó rendszert nitrogéngáz-lökettel tisztára pucolják. T-3 s-kor felpörögnek fel az üzemanyagot áramoltató turbinák.  Ezután a gázgenerátorban lévő üzemanyagot begyújták, onnét az hajta meg a turbinát. A hajtómű égésterét is tisztítják még egy kis nitrogéngázzal, majd begyújták az üzemagyot némi TEA-TEB (trietil-alumínium és trietil-bór) keverékkel. T-1 s-re a Merlinek teljes teljesítményen dübörögnek. Ma viszont a felpörgetési fázisban hibát jeleztek a számítógépek, úgyhogy nem jutottunk el a tényleges indításig.

 

 

A TEA-TEB gyújtókeverék lángjai. Nem valami kellemes cucc, levegővel érintkezve gyullad és erősen korrozív. Ilyet használtak a Saturn-V-ön is az F-1 begyújtásához.

 

 

Az eddigi próbák során ez volt az első megszakítás, szóval azért elég jól haladnak. Következő próbálkozás 3-4 nap múlva, start úgy április környékén.

Szerző: lacalaca

6 komment

Címkék: spacex falcon

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr141827525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kulcsarb 2010.03.10. 19:56:33

én nagyon drukkolok nekik.

ha ez segít valamit :-)

macskafaraok 2010.03.10. 23:18:33

jaja, nekem is ez futott at a gondolataimban.
csak csinalnak vegre valami jot, mukodot, jobbat, gyorsabbat xD

Apollo 21 2010.03.13. 01:47:49

Legalább nem robbant fel. :-D

2010.03.14. 05:59:55

regi bme-s professzor beszolasa:
ha gepeszmernok tervez valamit, az akkor jo, ha mozog.
ha epitomernok tervez valamit, az akkor jo, ha all.

azt hiszem ez kiterjesztheto meg ket szakmara is:
ha raketamernok tervez valamit, az akkor jo ha kijon belole a fust.
ha villamosmernok tervez valamit, az akkor jo, ha nem jon ki belole a fust.

2010.03.15. 14:21:37

update:
a szombati teszt viszont sikeres volt
www.youtube.com/watch?v=OFbziCQG9FI

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2010.03.15. 17:01:00

@sajnos_kacat: thx, offline voltam a hétvégén, majd kiposztolom.
süti beállítások módosítása