Januári hírsaláta

2010.01.22. 19:47

Annyi hír és esemény felgyűlt az elmúlt napokban-hetekben, hogy legegyszerűbb összeszednem őket egy salátaposztba, ha már a nyuszi elvitte a blogírásra szánt időmet. Lesz ez még így se, nyugi. Az összeállítás szubjektív, ha valaki szíve csücske hírét kihagytam, kommentelje be nyugodtan.

 

Emberes űrrepülés

  • Még decemberben érkezett az ISS-hez a Szojuz TMA-17 a legújabb legénységgel.
  • Mindenhol van internet - már az ISS-en is, így már az űrből is élőben jönnek a twitek. Ha jól értem, amikor aktív kapcsolatuk van a felszínnel, a sztenderd adatátvitel mellett most már egy távoli asztal elérés is érkezik egy lenti gépről, tehát fizikailag nem megy fel az internet. Még.
  • Feburár 7-re tervezik az Endeavour (STS-130) indítását, mely a Tranquility (Node 3) és a Cupola modulokat juttatja fel az ISS-hez. Az időpont komoly veszélybe került a Tranquility-n futó ammóniavezetékek törékenysége miatt, de ezt úgy néz ki, megoldották. Nagy a nyüzsgés, a Discovery bő egy hónappal később már indulna is az STS-131-re.
  • Ötletvihar a NASA-nál: az Augustine bizottság által javasolt "Rugalmas Út" (Flexible Path) részeként felvetették egy emberes látogatás lehetőségét az 1999 AO10 földközeli kisbolygónál 2025 táján, illetve lépésenként egyre nagyobb űrtávcsövek felépítését, egészen egy 30 m-es, Lagrange-pontbeli eszközig. Az érdekesség, hogy a tervekben csak Ares V rakétákkal számolnak, Ares I-ekkel nem. (Erről kéne majd egy rendes poszt.)
  • A SpaceX túl vagy egy halom teszten a Falcon-9-et illetően, első és második fokozat hajtóműtesztje, szeparáció, rádióforgalmazás, ilyenek. Jelenleg a startot 2010. elejére prognosztizálják.

 

Szinte már kész a Dragon Qualification Unit.

 

Naprendszer

  • Továbbra sem sikerült kiszabadítani a Spiritet. A visszafelé, gyári előre irányba történő mozgás nem hozott eredményt, ezért most előre (gyári hátra) indítják tovább. Az első eredmények bíztatóak, de még messze a siker. (Ezt is lehet majd részletezni.) Eközben az Opportunity egy hónapig vizsgálta a Marquette Island nevű követ, amit eredetileg meteoritnak gondoltak, de kiderült, hogy egy becsapódás a Mars kérgének mélyéből robbantotta ki.
  • A HiWish program keretében bárki javasolhat marsi célpontokat az MRO 50 cm-es felbontású képeket produkáló HiRISE kamerájának! A marsi arcot ne javasoljátok, megtették elegen.
  • Egyelőre nem adott életjelet a Phoenix. Folytatás februárban és márciusban.
  • A Föld mellett elhaladt 2010 AL30 kisbolygóról felvetődött, hogy Nap körüli pályára került rakétafokozat lehet. A NASA szerint az égitest nem közelítette meg a Földet az űrkorszak kezdete óta, és pályája a igen elliptikus, a Vénusz és a Mars között húzódik, ezért valódi kisbolygó kell legyen. Egy ESA kutató ugyanakkor felvetette, hogy a Venus Express által a Vénusznál leválaszott Fregat fokozat lehet. Megint mások szerint pontatlan efemeriszt használt, és mégis természetes égitest. Talán a Goldstone-i radarmérések eldöntik a vitát.
  • Az orosz űrügynökség elnöke, Anatolij Perminov kijelentette hogy az Apophis kisbolygót márpedig el kell téríteni, és azt is fogják tenni. Kár, hogy eltévesztette, melyik évben közelíti majd meg a Földet. Ugyanő azt is kijelentette, hogy sikeresen kommunikáltak a bajba jutott Koronasz-Foton műholddal, amit villámgyorsan cáfoltak meg a program vezetői. Valami ráment az agyára?

 

 

Marquette Island, nagyjából valós színekben

 

Csillagászat

  • Közeli infravörös interferometrikus mérésekkel minden eddiginél részletesebben figyelték meg a Betelgeuse felszínét, két forró foltot (konvekciós cellát) azonosítva. Erről tutira írni kell még.
  • Bejelentették a Kepler első öt exobolygóját. Meg az első változócsillagászati eredményeket is, amikben szintén fantasztikus dolgok vannak, csak hát ezeknek egyelőre esélyük sincs kijutni a hivatalos honlapra. Mindegy, mi azért örülünk (és modellezünk).
  • Újra élet költözött a SOFIA repülő obszervatórium programba. A Boeing 747-be költöztetett 2,5 méteres infravörös távcső terve még bőven a nyolcvanas években fogalmazódott meg, de a német partnerek hamarosan más dolgokkal lettek elfoglalva, és a NASA is többször takaréklángra állította az egész tervet. Decemberben megvolt az első nyitott ajtóval történő repülés, januárban pedig a távcsőmechanikát is letesztelték élesben.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr791692623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scientia 2010.01.22. 22:01:46

Jó ötlet ez a hírsaláta, szerintem gyakrabban is lehetne. [Csak néhány helyesírási, és fogalmazási hibát nézz át.]

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2010.01.22. 22:38:11

@scientia: köszi! Javítottam pár dolgot, de ma ennyi telik tőlem...

KGyST · http://repules.tumblr.com 2010.01.23. 09:51:02

Közben tegnap először twíteltek az ISS-ről lájvban.

KGyST · http://repules.tumblr.com 2010.01.23. 15:14:05

Ma meg publikálták a WISE első földsúrolóját, remélem a PR-jük ilyen lendületes lesz a később is, minden hétre jut egy jó hír egy kapcsolódó fotóval.

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2010.01.24. 20:58:54

Kéne ez a 747SP...jól mutatna a ház előtt.

Kniight 2010.01.24. 22:56:43

@immortalis: Erre tegyenek kerékbilincset :)
süti beállítások módosítása