Ne keressétek a Marsot!

2009.08.27. 19:49

Most eszmélek, hogy augusztus 27-e van, a Mars-nap. 2003, a nagy Mars-oppozíció óta nyögik amatőr és profi csillagászok az internet terhét, mióta a "ma este akkorának látszik, mint a telihold szabad szemmel!" típusú körlevél körbe-körbe jár minden egyes nyáron. Egy halom ember fog valószínűleg ma is csalódni, mert nem lesz telihold méretű Mars. Bár a fényes, este látszó Jupiterrrel esetleg azonosítani fogja, aki akarja. Szóval ma csak éjjeli baglyok keressék a Marsot, miután hajnali egy óra után kel csak fel, az Ikrekben, mint az átlagosnál naracsosabb-vörösebb, csillagszerű, és úgy nagyjából minden tekintetben egy fényesbb csillagnak tűnő objektum. Tehát még hajnali kettőkor se fogja leverni az ember fejét. Gondoltam továbbá, hogy belinkelem a csillagászati hírportál vonatkozó oldalát, de a szerver jelenleg túlterhelés miatt nem elérhető, vajh miért...

Így némi plusz információ: a körlevélből pár lényeges infó kimaradt, az adekvát 2003-as dátum mellett. Például a fent idézett mondat is így hangzott eredetiben: "ma este már egy 75x nagyítású távcsőben is akkorának látszik, mint a telihold szabad szemmel!" Továbbá a bolygók nem megjelennek egy adott napon, aztán eltűnnek, hanem szép lassan, hetek, hónapok, évek alatt járják be az eget. Eközben hol közelebb kerülnek hozzánk, hol távolabb, hol az esti égen látszanak, hol csak hajnalban, néha meg egyáltalán nem, mert a Nap felé helyezkednek el. Ugyanígy a méretüket is csak lassan változtatják, és szinte mindig pontszerűek. Egy kivétel lehet, a Vénusz, amit nagyon éles szeműek időnként pici sarlóként látnak, azaz látják a Vénusz fázisát, úgy mint a Holdét. Ilyen éles szemű egyén volt például a nagy matematikus, Gauss anyja is. Állítólag.

 

Fentről lefelé a Szaturnusz, a Mars és a Regulus csillag, valamint a fiatal holdsarló Badacsony felett. Ladányi Tamás felvétele.

Szerző: lacalaca

4 komment

Címkék: mars hoax

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr361342603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Snowdrop 2009.08.28. 15:50:38

A jo oreg mars hoax, csak tudnám miért kell ilyennel hulyíteni a népet!:( Elég duhíto!

recoba 2009.08.31. 23:52:46

@Snowdrop: aki hülye az is marad, mert boldogok a lelki szegények.
Köszönöm a fényképet, gyönyörű!!!

recoba 2009.08.31. 23:54:42

Annyi még, hogy jó a blog még mindíg ott a kedvencek között..bár csak laikus olvasó vagyok.

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2009.09.01. 14:36:27

@recoba: köszi! Jövő hétre túl leszek a konferenciaszervezésen, elvileg lesz több időm írogatni.
süti beállítások módosítása