Szegény (Plútó) Pluto

2009.03.20. 08:14

Ismét Piszkéstetőn vagyok, ilyenkor lehet bambulni a hóesést, a csillagos eget, a monitort, ahogy csorognak a frame-ek le a kameráról, hagyni a számítógépet a budapesti szobában, hadd számolgassa a csillagmodelleket, délután kettőkor kelni és hajnali hétkor lefeküdni. És blogot írni, a pályázati bikkfanyelv köszörülése helyett.

Ennek jegyében kezdjük könnyedebb műfajjal. Phil Plait, a Bad Astronomer blogján találtam az alábbi képet, Phil "10 dolog, amit nem tudtál a Plútóról" című szösszenetében. Az eredeti Mathias Pedersen grafikus munkája, nála találhattok desktopra való méretet is, sajnos csak widescreen-t. A méretarányok persze nem valósak, de a Jupiterhez képest három pixelnyi Plútó kevésbé mutatna jól.

 

Persze megint vannak, akik a humornál egy kissé messzebb vetik azt a bizonyos sulykot: Illinois állam törvényhozói határozatban helyezték vissza a Plútót a bolygók sorába. Most ne menjünk bele a Naprendszer szerkezetébe, a harmincas évek óta történt új felfedezésekbe, a definíciók alkalmazhatóságába. Csak egy dolgot emelnék ki, amivel igen alaposan mellélőttek. Azt írják ugyanis, hogy Clyde Tombaugh az egyetlen illinois-beli, illetve amerikai, aki bolygót fedezett fel. Amerikai kutatók, mint például Debra Fischer csoportja, ugyanis bolygók százait fedezték már fel - igaz nem a Naprendszerben, hanem más csillagok körül. Hoppsz...

A Plútót pedig lehet sajnálni, de ő csak a külső kisbolygóöv, más néven (Edgeworth)-Kuiper-öv egyik legnagyobb tagja. És mint olyan, nem is Plútónak kell írni, hanem Pluto-nak, mert csak a bolygók nevét használjuk magyarosított alakban. Ehh, csak megírom a héten az egész sztorit. Meg az STS-119-et denevérestől, meg van egy-két orosz hír is a tarsolyban, meg a GOCE is elindult... Stay tuned!

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr881013257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

muffalo_bill 2009.03.20. 18:10:04

"nem is Plútónak kell írni, hanem Pluto-nak" - Nem kellene ezt túllihegni... Szerény véleményem szerint - és legalább egy nyelvész véleménye szerint is - valójában a Plútó törpebolygóvá való (jogos!) átminősítése a helyesíráson semmit sem változtat. Az akadémiai Magyar Helyesírás Szabályai jelenleg hatályos 11. kiadásának 185. pontja továbbra is érvényben marad. Annak megváltoztatására az IAU-nak amúgy sincs hatásköre :-)

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2009.03.20. 19:52:17

@muffalo_bill: persze, világos. Ahogy nézem, nincs is külön szabály erre, mit használunk magyaros alakban, mit nem, gondolom hagyomány szerint megvannak ezek. (Fel lehetne tenni a kérdést fordítva is, hogy ha mégiscsak bolygóvá minősítették volna a törpebolygókat, a Ceres, Sedna, stb. nevek idővel magyarosodtak volna, vagy sem.)

Nincsen hivatalos kiadásom, de a neten talált szabályzat meglehetősen rövid:

"A csillagnevek

185. A csillagok, csillagképek, bolygók, holdak stb. nevét nagy kezdőbetűvel írjuk: Ikrek, Fiastyúk, Orion, Tejút, Merkúr, Plútó, Vénusz stb.

Ha a föld, a hold és a nap szót tulajdonnévként használjuk, nagybetűvel kezdjük: a Hold távolsága a Földtől stb. – A mindennapi írásgyakorlatban azonban az ilyen tulajdonnévi szándékú szóhasználatot fölösleges erőltetni, tehát: föld körüli utazás, a hold szépen világít, a nap sugarai stb.Nap"

Innen: hu.wikisource.org/wiki/A_magyar_helyeírás_szabályai
süti beállítások módosítása