Elindult a Galaxy Zoo 2!

2009.02.22. 21:31

Pár hónapnyi bétatesztelés után végleges formát öntött a galaxis-osztályozó projekt második fázisa. Az első körben a Sloan Digital Sky Survey keretében készített felvételeken feltűnő galaxisokat kellett pár szempont alapján osztályozni, felhasználva emberi agy képességét a minták és formák felismerésére pici elmosódott pacákban, ami egyelőre messze felülmúlja a gépi lehetőségeket. Az első Galaxy Zoo hatalmas, váratlan sikert ért el, messze felülmúlva készítői előzetes várakozásait. A honlap jól elegyítette a "serious game"-et a "citizen science"-el, volt aki a klasszifikált galaxisok mennyiségére ment, mások a fórumon tárgyalták ki az érdekesebb dolgokat pár szakcsillagász tudományos támogatásával. A több milliónyi egyedi osztályozásból számos érdekes dologra derült fény, például hogy a spiráloknak nincs forgási preferenciája, az emberi agynak viszont igen! Ugyanis az óra járásával ellentétes irányba több jelölés érkezett, de amikor tükrözött képeket is feltöltöttek az adatbázisba, kiderült, hogy csak az agyuk tréfálja meg a felhasználókat. Valamint egy egyszerű, fórumon feltett kérdéssel is be lehetett kerülni szakcikkbe (bár a Hanny's Voorwerp megtalálása nagyjából royalflössel ér fel).

 

Is there anything odd?

 

A Galaxy Zoo 2-ben számos újdonság található. Egyrészt, az ígéretek szerint kevesebb lett a jellegtelen, ötpixeles sárgás paca, mert azokon nincs nagyon mit finomítani (most egy pillanatra gondoljunk bele, hogy egy ilyen sárga pacában hány milliárd csillag rejtőzik... A Világegyetem nagy, mi?). Ami ennél fontosabb, hogy jóval részletesebb menüt kaptunk, így számos tulajdonságát meghatározhatjuk az egyes galaxisoknak. (A legjobb kérdés megtalálható a screenshot-on.) A béta fázis után ismét van lehetőség elraktározni a szebbeket, de a My Galaxies-be az első változattal ellentétben csak azok kerülnek be, amit bejelölünk kedvencként. Végül fontos még megjegyezni, hogy ezentúl nem linkelik a képet a megfelelő SDSS területhez, mert voltak felhasználók, akik a bizonytalan eseteket több méretben vagy invertálva is tanulmányozták, ami nagyon derék dolog, csak épp a statisztikát gyengíti, eltérő súlyt adva a galaxis osztályozásainak.

 Kiváló munkakerülés, nem közveszélyes hanem kifejeztten hasznos. Osztályozásra fel!

 

Egy kivételesen szép találatom, hatalmas, éléről látszó spirálgalaxis.

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr19959370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzigMa 2009.02.23. 09:08:15

Én már rég fenn vagyok! Örömmel tölt el, hogy bármelyik kattintás után talán az univerzum titka tárul fel előttem!
Vagy legalább egy rohadt spirálgalaxis a sok rohadt smooth and round után!!! :)
süti beállítások módosítása