Gondok a Spirittel

2009.01.30. 02:20

Egyre inkább mutatkoznak az öregedés jelei a marsjárón. Az elmúlt évben a porviharok miatt a Spirit életben maradása is kérdéses volt, de az év végére sikerült elérni a minimálisan megkívánt napi 150 Wh energiatermelést (novemberberben ez mindössze 89 Wh volt, ideálisan 700-at is tudnak/tudtak a napelemek). Decemberben a Marson a Nappal való együttállás miatt vakáció volt, az űreszközök csak rutinméréseket végeztek. Január végén a Spiritet utasították, hogy guruljon új pozícióba, de a marsjáró visszajelzése szerint ez nem volt sikeres, és nem is tudta magát betájolni. Emellett egyáltalán nem mentett adatokat az aznapi tevékenységeiről. Jelenleg diagnosztikát végeznek az operátorok, hogy a hiba pontos okát megállapítsák. Annyi már kiderült, hogy a Spirit "el van tájolva": utasításra megtalálta a Napot az égen, de nem az általa számított helyen. A memória-hiba nehezebb ügy, az egyik lehetőség hogy kozmikus sugárzás találta el, de ezt még további vizsgálatok dolga kideríteni. Azért sem kellenének ezek a zűrök, mert most ugyan nyáriasra fordul az idő a Gusev-kráterben, de csak októberig tud komoly munkát végezni a rover, aztán újra le kell parkolni egy kellemes, északra néző lejtőn a következő télre.

 

Kamuflázs - a Spirit felvétele saját, por borította napelemeiről (© NASA)

 

Az Opportunity sokkal jobb egészségnek övend, úgyhogy maratonra küldték. A végcél a 12 km-re lévő, 22 km (!) átmérőjű Endeavour kráter, mely eléréséhez nagyjából ugyanannyi utat kellene megtennie a rovernek, mint amennyit az elmúlt öt évben teljesített. Meglátjuk, meddig jut, eddig bő egy kilométert tett meg a tucatból.

Ha már a Mars, néhány gondolat a NASA új üdvöskéjéről, a Mars Science Laboratory-ról. A program jóval túllépte a tervezett költségkeretet, és a fejlesztés is lassabban halad a vártnál. Az utóbbi miatt a 2009-es indulást el kellett halasztani 2011-re. Egész pontosan a rover alkatrészeit mozgató kisebb-nagyobb elektromotorok vannak késésben, és nem kockáztatták meg, hogy nem tökéletesen letesztelt, kijavított és mégegyszer letesztelt alkatrészekkel induljon el a misszió. Maga a tényleges csúszás csak hónapokat jelenthet, de az újabb indítási ablakra két évet várni kell. Az égi mechanika komoly dolog... A költségvetést pedig próbálják addig is befoltozgatni, a legújabb előterjesztés szerint a pénzt még tervezési szakaszban lévő projektektől vonnák el, például ironikus módon a marsi mintahozásra szolgáló technikák, illetve a 2016-ra tervezett lander fejlesztését vágnák vissza. A döntést a következő hónapban hozzák meg. Mindezt ellensúlyozhatja, hogy a NASA és az ESA igyekszik szorosabbra fűzni a kapcsolatokat, úgyhogy elképzelhető, hogy az amerikaiak az ExoMars projektbe is bekapcsolódnak majd.

Szerző: lacalaca

5 komment

Címkék: mars spirit msl

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr40911555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sajtosszenya 2009.01.31. 17:52:47

azokon a napelemeken hogy tud bármennyi energia termelődni?

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2009.01.31. 19:25:17

@Legjakabb: a vicc az, hogy így is megtermel 150-200 Wh-t, és újra átsöpörhet rajta egy porördög és letisztíthatja. A másik probléma, hogy a porviharok idején gyakorlatilag esti-éjjeli sötétség van egész nap. A légköri átlátszóságról egy jó kép itt:
www.nasa.gov/images/content/182692main_mer-20070719-516.jpg

A szerb (törölt) 2009.05.06. 15:03:37

Miért nem tesznek fedélzeti atomreaktort ezekbe a kütyükbe? töketlenkednek már 40 éve a napelemmel, hol nem nyílik ki, hol koszos lesz, vicc.

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2009.05.06. 18:10:14

@A szerb: Ahogy a windows mondaná, ennek számos oka lehet. Egyrészt az atomreaktor meglehetősen nagy, nehéz és bonyolult dolog, egyik tulajdonság sem előnyös egy űrszonda szempontjából.

Van az RTG (rádióizotópos termoelektromos generátor):
en.wikipedia.org/wiki/Radioisotope_thermoelectric_generator
amit űrszondákon használnak, mint a Voyagereken, a New Horizons-on, meg ilyen lesz a Mars Science Laboratory-n is. Gyakorlatilag a bomló plutónium hőjét hasznosítja a dolog. Ez használható napfénymentes, illetve napfényszegény környezetben, de a hatásfoka ennek is csökken, ahogy a plutónium elbomlik (~90 év a felezési ideje).
A probléma még vele az, hogy elég sok plutónium-238 kell egy generátorhoz, a készletek viszont végesek, és az előállítás időigényes és költséges.

Továbbá az igenis figyelembe kell venni, hogy a MER-eket 90 napos küldetésre tervezték és pont. Ez az az időtartam, amit igazán komoly meghibásodást kivéve kutyakötelességük volt teljesíteni. A maradék öt év csak a tervezőket és az operátorokat dícséri, hogy ilyen strapabíró rovereket építettek és üzemben tartják őket azóta is.

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2009.05.06. 18:14:04

@lacalaca: Nem hangsúlyoztam ki, de az RTG az NEM maghasadásból nyer energiát mint a reaktorok, hanem egyszerűen a radioaktív anyag folyamatos bomlásából származó hőtől, és a tisza plutónium-238 nem is alkalmas arra, hogy benne láncreakció induljon be. Szóvan nem atomreaktorokat küldözgetnek fel.
süti beállítások módosítása