A SpaceX nagy tempóval készül új rakétájuk, a Falcon-9 első próbájára. A cég nemrég nyert el egy halom pénzt a CTS megállapodás keretében, ami szerint 2010-től ellátmányt kell szállítania az ISS-hez. Ehhez azonban bizonyítania kell a rendszer működőképességét, ami kissé nyögvenyelősen sikerült eddig (négyből egy sikeres start a Falcon-1-el). A nagyrakéta darabjai megérkeztek Cape Canaveral-ra, és már a függőlegesbe állítást is elvégezték. Ez lesz egyben az első startjuk Floridából. Hogy mikor, azt nem tették még közzé, de valószínűleg egy-két hónapon belül megtörténik.

A rakéta a Falcon-1 nagytestvére, az első fokozatot 9, a másodikat egy darab Merlin-1C rakétamotor fogja hajtani, és közel 10 tonna terhet tud alacsony (LEO) pályára állítani. A Falcon-9 programja egyébként sűrű lesz: a tesztrepülés után már két szerződéses járat le van foglalva idénre, illetve további két demo repülést is terveznek a Dragon kapszulával.

 

Elon Musk és a kilenc rakétamotor. Egyetlen ilyen volt a Falcon-1 végén. (© SpaceX)

Szerző: lacalaca

6 komment

Címkék: spacex falcon

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr12875115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fenevad 2009.01.14. 11:49:08

Elég merészek hogy még nem is tesztelték, de már van leszerződtek.

Csak nehogy az legyen a baj, mint a szovjet N-1-el, a túl sok motor.
Bár én örülnék a legjobban ha a kereskedelmi űrhajózás végre tényleg rohamléptekkel fejlődne.

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2009.01.14. 12:44:57

@Fenevad: azért az N-1-en 30 motor volt, itt meg csak 9. Valamint a szovjetek nem tesztelték együtt a 30 motort, mert nem volt pénz tesztállványra, szétszedésre, összerakásra - gyakorlatilag a kilövés volt a teszt. A SpaceX ezzel szemben szépen végigment az összes lépésen, 2 aztán 5 végül 9 hajtóművet raktak össze teszthez, és mind működött. Szóval jobbak az esélyeik.

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2009.01.14. 18:29:46

@KGyST: miért, magyarban elterjedt szinonimája a precíz szakkifejezéseknek. Egyébként a motor akkor mit jelent, kétkerekű gépjárművet, vagy olyan gépet, ami meghajtást biztosít (Otto, Diesel, Wankel)?

Egyik egyetemi tanárom boldogított minket azzal, hogy ne használjuk a csillagok belsejében zajló folyamatokra az "égés" szót (pl. hidrogén-égés), mert az mást jelent. Ugyanő teljes természetességgel használja a csillagászatban elterjedt "fém" kifejezést a héliumnál nehezebb elemekre. Most akkor ezt így hogy? Ízlés kérdése.

muffalo_bill 2009.01.14. 20:39:46

@lacalaca: apróságnak tűnik (és valóban az is :) A "kilövést" tényleg sokszor használják - mégis picit igénytelenségre utal. Mint a "Falcon-1-el" is (1-gyel helyett). A téma amúgy érdekes :)

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2009.01.14. 22:23:42

@muffalo_bill: @KGyST: na jó, meghajlok a köz akarata előtt. Meg eleve a képeket szántam lényegnek. :)
süti beállítások módosítása