Obama

2008.11.09. 18:35

No, végre egy nem republikánus elnöke van az USA-nak. Őszintén szólva még nem érdeklődtem annyira az űrkutatás iránt, amikor Clinton volt az elnök, kb pont akkor kezdtem űrtáborba járni, meg sci-fi-t nézni, amikor már Bokor Gyuri ült a bársonyszékben. Apolló programról is csak Tom Hanks előadásában hallottam (először, azért ez már javult azóta), így aztán nem sok tapasztalatom van arról, milyen is egy demokrata űrprogram. Először is leszögezném, hogy nem találtam Barack Obamától a megválasztása után származó kijelentést a témara nézvést.

Az amerikai űrprogram szarban van, ezt tudjuk. Pénz nincs, lassan űrhajó sincs, Bush a meglévő kereteket is az emberes űrprogramra fordíttatta, ami az Orion programig az ISS-re történő ingázásban merült ki. Bajban a Földmegfigyelési program, költségvetési okokból hosszú-hosszú ideig húzódott a Phoenix lander, és temérdek automata szondát meg sem építettek. Vajon mire számíthatunk most?

Még két év

Véleményem szerint (bár félek, hogy elfogult vagyok a témában) az űrprogram sorsa nem jelentéktelen Obama számára, bár nyilván eltörpül majd a gazdasági hepaj miatt, de már csak a nép felsőbbrendűségének, vezetői szerepének tudata miatt is fontos lesz élen maradni. Sokan kritizálták az új elnök választási kampánya során elhangzott űrprogramokat, de valószínűleg a jelenlegi programot maximum a válságot kihasználva nyírbálhatja majd meg.

A jelen helyzet

2010. Ez az év már unalomig elcsépelt lett itt a blogon, ez az éve a tervezett Shuttle leállásnak. Azért tervezett, mert időről időre a hírportálok és blogok esetleges hosszabításról írnak, azzal érvelve, hogy 2010 csak ajánlás volt a Shuttle állapotát vizsgáló bizottságtól. A NASA azonban idáig követi a tervet, ami azt is jelenti, hogy lassan beszünteti a különböző alkatrészek (hajtómű, üzemanyagtartály) gyártását. Jelenlegi állás szerint e dátum és 2015 márciusa, amikor is elkezd dübörögni az Ares hajtómű, orosz Szojuz űrhajókon utaznak majd az amerikai űrhajósok. Ugyanakkor, a pletykák megerősítéséül szolgál egy októberi szenátusi határozat: a NASA nem hozhat olyan határozatot 2009 április 30-a előtt, ami megakadályozná az az űrrepülőgép 2010 utáni repülését.

A Shuttle program leállása és az Orion program pedig összekapcsolódik, ugyanis az új űrprogramhoz a Shuttle személyzetéből, mérnökeiből vonnak el (természetesen), eszközeit használják. Ezen kívül minden kitolás a tervezetthez képest sok-sok pénzbe kerül majd, és ebből az USA-nak éppen nincs túl sok.

Összegezve: ha a Shuttle tovább repül, az sokba kerül, kitolja az Orion repülést. Ha nem repül, akkor öt évig az amerikaiak űrturistáskodnak.

Tudom, hogy sok olvasóm nagyon jó meglátásokkal rendelkezik, ezért szeretnélek bátorítani titeket, hogy osszátok meg a témával kapcsolatos gondolataitokat: mi lesz az amerikai űrkutatással?

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr44758916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aron 2008.11.09. 19:15:13

Még tavaly voltak hírek, hogy Obama oktatási programok javára csökkentené a NASA költségvetését, ez például egy 2007 november 7.-i hír:

Barack Obama is planning to unveil an education plan today that would make affordable pre-school programs more widely available and offer pay incentive programs for effective teachers. It would also allow schools to lengthen the teaching day or the school year. The $18 billion annual program would be offset by savings and cuts in federal agencies, including NASA. ... The cost of the early education plan would come partly from delaying the NASA Constellation Program for five years ...

Ha a tervei változtak is azóta, ez azt mutatja, hogy sem ő, sem a stábja nem viseli a szivén az űrkutatást.

flimo13 2008.11.10. 07:35:01

Anno mikor olvastam ("elég szorosan" követtem Iowa óta a kampányt) elsőnek én is ezt gondoltam, de ha hosszútávon nézed hiába repkednek ma, ha 20 év múlva csak import indiai mérnökökkel tudnák folytatni.

Fenevad 2008.11.10. 09:04:40

Szerencsére (?) 2007 óta kicsit változott a véleménye a NASA-ról, sőt plusz pénzt akar a Shuttle programra, annak befejezése előtt.

Bár a Hold/Mars missziók valószínüleg csúszni fognak, mivel át akarja dolgozni az NASA programjait, de talán több korábban törölt űrszondára lesz végre pénz.

blogs.tampabay.com/buzz/2008/08/obama-nasa-will.html

blogs.chron.com/txpotomac/2008/08/obamas_nasa_position_continues_1.html


De hogy aztán mi valósul meg ebből, tekintettel a gazdasági válságra, meg az USA egyéb pénzügyi mutatóira...

gaius baltar · http://cydonia.blog.hu 2008.11.10. 15:56:27

a korabbi kijelentesekrol (peldaul hogy oktatasba menjen a penz inkabb) elvitatkoztam korabban HFC-vel. a kulcs kerdes, hogy van-e az USA-nak eleg szellemi tokeje most es a jovoben (ergo jo kozepiskolai oktatas most), hogy mukodjon a dolog ahogy most van. Obama szerint nincs, ezert akar az oktatasra kolteni.

"Ha a tervei változtak is azóta, ez azt mutatja, hogy sem ő, sem a stábja nem viseli a szivén az űrkutatást. "

ugyanakkor nagyon sokmindent nem tehet, el nem veheti a penzt, azzal nagyon sulyos karokat okozna a NASA-nak, ami hosszutavban megint sok penzbe kerul korrigalni.

KGyST · http://repules.tumblr.com 2008.11.10. 22:14:46

Remélem, a magánűrhajók tudnak majd változtatni a jelenlegi nagyon szűk mozgástéren. Hamar kiderülhet, mi lesz a COTS-program sorsa, emberi számítás szerint a Falcon 9-nek mától számítva egy éveb belül több startja is lesz, azt meg, hogy a SpaceX komolyan gondolja a dolgot, jelezheti, hogy a harmadik, sikertelen Falcon 1 után nagyon hamar indult a negyedik.

Én nagyon remélem, hogy a Bush-féle, a valóságtól a legapróbb részleteiig elszakadt, hagymázas ötleteken alapuló, a hatvanas évek űrhajózási elképzeléseit felelevenítő Vision helyett a magáncégek valami új minőséget hoznak, függetlenül attól, hogy ki az USA vagy a NASA elnöke, és a mikor ezek látják, hogy Orion nélkül is micsoda nyüzsgés van a föld körüli pályán, elkezdenek valami értelemsebbel foglalkozni.

Szvsz az Ares/Orion páros szinte minden komponensébe egyesével válogatták ki a feladatra a legalkalmatlanabb elemeket.

solo 2008.11.11. 21:21:02

Ahogy olvastam ezt a bejegyzést nekem is egyből az jutott eszembe, hogy oktatás, ahogy aron-nak is.
Gyorsan meg is kerestem a cikket amit ezzel kapcsolatban olvastam 1 éve.

cosmiclog.msnbc.msn.com/archive/2007/11/26/481595.aspx

Nem is igazán akarom kifejteni a véleményem az edu vs. nasa témában, mert úgyse én döntöm el, de látni kell, hogy ez politika.
Az elején Obama űrprogramja 2 mondat volt, amikor szemet szúrt sok embernek, elkezdte árnyalni, hirtelen 1 oldal lett, majd "ő nagyon támogat mindent, sőt..." kategóriába váltottunk. Ezt kampánynak hívják. Most hogy Elnök lett teljesen más a szituáció. Mindenkinek a fejét kell egy kicsit simogatni, így drasztikus változásokat nem várok, de hogy a 2015-ős céldátumból nem lesz semmi arra pénz is mernék rakni.

Milánka 2008.11.12. 01:03:47

"... akkor öt évig az amerikaiak űrturistáskodnak..."
Ez így nyilván keményen hangzik, és ha belegondolunk az is. Viszont szerintem elfogadható ez az öt év annak tekintetében, hogy nincs hidegháborús verseny két szuperhatalom között, "mindössze a tudomány" hajtja most az egész gépezetet. Korábban 2 űrprogram közötti átállás nyilván nem került évekbe, de nem is kerülhetett, mert nemzetbiztonsági ügy volt, most pedig a gazdasági stabilitás és a terrorizmus elleni harc számít annak. Lehetnek hatalmas ambíciók az Orion-program mögött, nem fognak állami milliárdok zuhogni bele, mint anno az Apollo-ba, mert azóta megváltozott az egész szerepe. A hidegháború vége óta lényegében nem változott az emberes űrprogram Amerikában, ez lesz az első átállás, és ehhez most évek kellenek - félreértés ne essék, én nem védeni akarom a tökölést, de más már a világ.

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2008.11.12. 13:52:09

@Milánka: "Korábban 2 űrprogram közötti átállás nyilván nem került évekbe"
Az utolsó Apollo 1975-ben repült, az első shuttle pedig 1981-ben, azaz 6 év szünet volt akkor is az amerikai űrhajózásban. Az még ugyan hidegháborús idő volt, de a "civil" űrprogramba már belefért a közös Apollo-Szojuz repülés '75-ben. A shuttle csúszása pedig a Skylab elvesztését is eredményezte.

Amúgy meg a teherhordást az ISS-hez meg tudják majd oldani az oroszok nélkül, SpaceX, ATV is ott van (lesz). Ha meg a shuttle tovább repül, és kitolja az Orion fejlesztését, akkor pár évvel később szerelik le őket, de mennyit csúszik így az Orion? Akkor majd másik négy-öt évben turistáskodhatnak.

Milánka 2008.11.12. 15:01:03

Lehet, hogy tájékozatlanságom okán rossz példát hoztam... de a nélkülözhetővé vált shuttle talán még mindig presztízskérdés, gondoljunk csak a kongresszusi döntésre.

Gaius Baltar · http://cydonia.blog.hu 2008.11.12. 15:03:45

hat, azert lenne meg boven feladata, egyelore eselyes, hogy nem fogjak teljesen befejezni az ISS-t a Shuttle leallas miatt.

KGyST · http://repules.tumblr.com 2008.11.12. 17:40:17

Egyébként pont Obama az, aki képes a "thinking outside the box"-ra, remélem, olyan innovatív lesz a NASA szűkös erőforrásaiból a legtöbbet kihoz(at)ni, mint ahogy 10 dollárokból összeszedte a kampánypénzeit.

Mert Bush "Vision"-jében nincsen túl sok fantázia.

Elore 2008.11.12. 18:22:48

Szvsz a SpaceX kezében a jövő...
Nekik van ISS kompatibilis űrkabinjuk is fejlesztés alatt, a Dragon...
A honlapjuk szerint erős az együttműködésük a NASA-val.
süti beállítások módosítása