Burn baby, burn!

2008.10.03. 21:24

Az űrállomáshoz fél éve kapcsolódott első európai teherűrhajó, a Jules Verne pályafutása szeptember 29-én ért véget, impresszív tűzijáték során. A teherszállító űrhajóknak, (így a Progressz-nek is) nincs hőpajzsa, ezért a légkörbe irányítva egyszerűen elégetik őket, meg persze a beléjük pakolt szemetet (kozmikus recycling). A Jules Verne belépése egyben tudományos célokat is szolgált: mesterséges meteorként figyelték meg két repülőgépről és az űrállomásról is. Segítségével a természetes meteorokat kiváltó égitestek tulajdonságait lehet pontosítani.

 

Itt már egyesével égnek az üres konzervdobozok (forrás: ESA)

 

Az ESA üdvöskéje beváltotta a reményeket, lesz mód áruszállításra az ISS-hez a shuttle-éra után is. Nagyobb bajban van a NASA az űrhajósok mozgatásával. Egy korábbi egyezmény miatt Oroszországtól nem vehet űrtechnológiát, amíg az oroszok támogatják a (csúnya terrorista) iráni űrkutatást. Egy most elfogadott(-andó) törvénycsomag viszont az általános embargó alól 2016-ig kivonná a Szojuz és Progressz utakat. És ez egyben utazási lehetőség más nemzetiségű, "nyugatos" (EU, Kanada, stb.) űrhajósoknak is.

Bónusz hír, bár szerintem Gaius kolléga meg fog róla emlékezni hosszabban: a SpaceX negyedik próbálkozásra sikerrel járt a Falcon-1 rakétával Az első privát pénzből épült hordozórakéta valódi műhold helyett csak egy jó nagy alumíniumtömböt állított pályára, de még az idei tervekben szerepel egy maláj Falcon-1 megbízás,valamint a Falcon-9-es nagyrakéta Cape Canaveral-on történő prezentálása teljes valójában. Erre kerülhet majd (akár jövőre!) a Dragon űrkapszula, ami a SpaceX nagyratörő tervei szerint 2010-re már alkalmas lehet űrhajósok illetve áru szállítására az ISS-hez (alternatíva az oroszokkal szemben akár?).

 

A SpaceX tervei - képesek lehetnek konkurálni az oroszokkal?

 

A tovább után pedig videó a Jules Verne féle tűzijátékról.

forrás:

ESA Jules Verne ATV Blog

space.com

SpaceX

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr42695086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

WinG 2008.10.05. 16:23:45

Jó cikk, csak a konkurál egy "r"-rel írandó :)

Solo 2008.10.05. 16:31:10

A SpaceX képes rá és biztosan sikerrel is fog járni, de 2010 inkább csak marketing fogás és vágyálom. A Virgin Galactic is 2004-ben még azt mondta, hogy 2006-2007-ben már beindul az űrturizmus.
Hát arra is kell még várni...

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2008.10.05. 21:22:25

@Wing:
hajjaj, ez van, ha fáradtan, sietve írsz posztot... Élesítés után végigolvastam még egyszer, van több hiba is, de vendégszerzőként már nem javíthatom át.

@Solo:
én is szkeptikus vagyok, naná. Nem csoda, hogy csak azért is keresztülverték a törvényhozáson az oroszokkal való megegyezést.

Lohengrin 2008.10.07. 14:48:51

Sziasztok,
Nem lehetne kirakni egy komment számot a főoldalra? Sokszor visszanézek az oldalra, hogy hátha van valami új és a hozzászollások is érdekelnek. Hasznos lenne, mert már a főoldalról meg tudnám saccolni, hogy olvastam-e az összes hsz-t.

Köszi

Lohengrin 2008.10.07. 14:51:09

Bocs, látom ottvan csak felül. Elnézést. Szánom bánom.
Várom az új cikket..

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2008.10.10. 17:23:29

Én megmondtam... ;) A NASA márpedig amerikai céggel akar szállíttatni, és nem az oroszoknak tolni a lóvét.

www.universetoday.com/2008/10/07/nasa-will-not-use-russian-progress-vehicle-despite-waiver/

"NASA's policy has not changed," NASA spokesman David Steitz said last Thursday (October 2nd). "NASA will rely on U.S. commercial cargo services to resupply ISS following retirement of the shuttle, and does not intend to purchase Progress cargo services after 2011."
süti beállítások módosítása