Milyen szerencses a kutato tarsadalom, hogy a NASA elhalasztotta a Hubble Space Telescope augusztusi szervizkuldeteset. Az Atlantis mar az inditoallason all, hogy oktober 14-en elinduljon kijavitani az eddigi legsikeresebb urtavcsovet.

Ma azonban a NASA bejelentette, hogy egy fedelzeti kommunikacios problema miatt leallt a tavcso szamitogepes rendszere. A hiba a kulcsfontossagu Command Unit Science Data Formatter nevu keszulekben van, a feladata a tudomanyos muszerek altal kuldott adatok tovabbitasa az ureszkoz fedelzeti taroloiba. A CU/SDF a HST 18 eleteve soran kifogastalanul mukodott, egeszen mostanaig.

A meghibasodas nem jelent veszelyt a keringo obszervatoriumra, a fedelzeten van egy tartalek eszkoz pont az ilyen problemak elkerulesere. A dolog szebseghibaja azonban az, hogy senki sem tudja, 18 ev elteltevel mukodik-e meg a tartalek. Elmeletileg a cseret gond
nelkul vegre lehet hajtani, azonban a muvelet bonyolult. Jelenleg a Hubble mernokcsapata a hasznalati utasitast bongeszi, jovo het elejere becslik a javitasok megkezdeset.

Komolyabb kerdes azonban, hogy a meghibasodott egyseget csereljek-e ki az Atlantis urhajosai, akiknek 5 javitassal teli napja mar igy is hihetetlenul zsufolt (errol majd irunk kesobb).

Preston Burch, Hubble manager (barmit is jelentsen ez) megjegyezte egy mai, sebteben osszehivott sajtokonferencian, hogy a mintegy 70 kilos egyseg kicserelese relative egyszeru, es csupan ket orat tenne hozza az egyik ursetahoz.

Egy ilyen cserehez eloszor a NASA-nak jova kell hagynia a potalkatresz (ami egyebkent letezik, a NASA Goddard kozpontjaban van) repuleset, de a Sky and Telescope cikke szerint az ugynokseg ettol egyaltalan nem zarkozott el, ha rabolintanak a halasztasra, akkor mind a mar inditoallason allo Atlantist, mind a mentourhajonak felkeszitett Endeavour-t vissza kell vontatni a hangarokba.

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr78692940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Milánka 2008.10.02. 20:27:01

Remélem korrektül állnak majd a dologhoz a NASA-nál és életet lehellnek a Hubble-be, mert ezen eszköz nélkül nehezen demonstrálhatnák az adófizetők felé, hogy mire megy el az űrkutatásra költött sok pénz.

ChrisDry · http://www.chrisdry.com/ 2008.10.02. 21:04:24

Való igaz, a NASA laikusok által is ismert prestige műszere, mindamellett sokakat örveztetett meg a csodás felvéeleivel, szóval az a 2 óra javítás beleférhetne az időbe- és a költségekbe...

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2008.10.02. 21:21:20

Ha cserelni kell az SDF-et, az rendesen kitolhatja a misszió idejét: a tartalékot tesztelni kell idelenn, majd pedig megtervezni és betanítani a javítást.

Nem mintha nagy formában lenne az űrtávcső, a NICMOS közeli infravörös kamera is megadta magát úgy két hete. A szervízeléshez szükséges szoftverfrissítést töltöttek fel rá, újraindításnál az aktív hűtőrendszer nem tudta visszahűteni a kamerát, és biztonsági módba állt. Újabb javítanivaló...

Gaius Baltar · http://cydonia.blog.hu 2008.10.02. 21:31:25

igaz, viszont most olvastam a sky and telescope-ban (azert is mentem el az oldalukra, ahol aztan lattam a hirt) a javitasrol, nagyon igeretes dolgokat tudnak majd az uj muszerek. megprobalom valamikor osszefoglalni, mert erdekes volt.

giskard 2008.10.02. 22:17:48

Lassan kicserélődik az egész, csak a burkolat marad. Az meg amúgy sem záródik rendesen... Egyébként nincs olyan, hogy földön kívüli ipari műemlék? Ha azzá nyilvánítanák, ott kéne hagyni érintetlenül, meg néha pályakorrigálni és restaurálni. :)

Gaius Baltar · http://cydonia.blog.hu 2008.10.02. 22:34:48

nem kene otthagyni, ellenkezoleg. az atlantis repulesevel pont hogy megtobbszorozodik majd a tudomanyos kapacitasa, modern muszereket kap a hibas alkatreszek csereje mellett.

igazan kar, hogy elhanyagoljak majd, foleg, hogy nem nagyon van alternativaja (a james webb tavcsovet szoktak emlegetni asszem, az meg infratavcso)

flimo 2008.10.02. 23:03:29

"igazan kar, hogy elhanyagoljak majd, foleg, hogy nem nagyon van alternativaja (a james webb tavcsovet szoktak emlegetni asszem, az meg infratavcso)"

Tekintve, hogy az igazán érdekes és messzi dolgok fénye infrába tolódva ér el hozzánk ezzel nincs semmi baj.

nekünk ment el az eszünk 2008.10.03. 06:38:04

es hova tuntek az ekezetek?

tvk 2008.10.03. 10:01:58

Nyilván kiszámolták már hogy nem érné meg, csak érdekes hogy olcsóbb a javítással foglalkozni, űrsiklót, embereket kiképezni, felküldeni, mint legyártani egy Hubble II.-t és azt pályára állítani.

gaius baltar · http://cydonia.blog.hu 2008.10.03. 12:13:23

ekezetek nem voltak a konyvtari gepen, utana meg lusta voltam atirni

flimo: ez eleg meresz kijelentes, marmint h az igazan erdekes dolgoknak nagy a voroseltolodasa, szerintem talalhatunk ugyanugy fontos es erdekes objektumokat a kisebb hullamhosszu optikai tartomanyban. (egyebkent peldaul infraban kapna a hubble egy komolyabb upgrade-t a javitas soran)
süti beállítások módosítása