Vitriol

2008.04.26. 12:43

Véres vitriolba mártom pennám. Főbb szerkesztőnk (G.B.) ugyanis a minap arra kapacitált, hogy ha már a Lunohod-cikksorozatom mintegy parkolópályára kényszerült mindenféle elfoglaltságaim miatt, legalább valami hasznosat írjak én is erre a blogra, például kritikát. Könyvről. Rovatszerűen. Ez egyfelől valóban hozzám illő feladatnak tűnhet, hiszen komolyabb olvasóközönségre (a statisztikák alapján) azon írásaim tettek szert, amelyekben az ún. „frankómegmondó ember” szerepében tetszelegtem és az amerikai űrprogramot osztottam. Így persze könnyű sikert aratni; ez majdnem az Emberiséggel egyidős tapasztalat. Másfelől viszont tény, hogy irodalmi kritikát sosem írtam eleddig, pláne olyan könyvről, amit ajándékba kaptam. Most pedig sajnos ez fog következni – ajándéklófog-mustra.

Történt ugyanis, hogy az urvilag.hu nyereményjátékán én lettem a legutóbbi szerencsés, és nyertem egy, a nagyszerű TypoTEX kiadó (ejtsd: tipoteχ, olyan hangzóval, mint ami az ihlet, vagy a német ich szóban van) gondozásában megjelent nyálelválasztást megindítóan igényesen kinéző kozmológiai ismeretterjesztő könyvet. Címe: A Világmindenség – Mai kozmológiai elméletek. Szerzője pedig a sokattűrt, leleményes Timothy Ferris, az amerikai tudományos ismeretterjesztő újságírás nagy öregjeinek egyike. Pályája elején még a Rolling Stone-ba írt lemezkritikákat, ám csakhamar meglegyintette az űrkorszak szellője, és a felejthetetlen Carl Sagannal vállvetve igen sokat tett azért, hogy az amerikai adófizetők agyába is visszaszivárogjon valami abból, amit az ő pénzükön a tudósok az Életről, a Világmindenségről meg Mindenről tanultak. Ferris tehát - nyilvánvalóan kiváló tudományos felkészültsége ellenére - elsősorban újságíró.


És sajnos itt kezdődnek a problémáim. Először is: a könyv vastag – a főszöveg mintegy 340 oldalas, ami ebben a műfajban és témakörben igen durva. Például Steven Weinberg klasszikusa, Az első három perc, vagy Feynmantól a QED kb. 130 ritkán gépelt oldalra rúg, s nem sokkal hosszabb a Hawking-féle Az idő rövid története, vagy például a Martin Rees által elkövetett Csak hat szám sem. A nagyobb terjedelem önmagában persze egyáltalán nem baj, sőt. Én örülök, ha egy ismeretterjesztő mű alaposan a számba rágja a dolgokat.

Azt hittem tehát, hogy olyan könyvet kapok, melytől olyan (esetleg hamis) képzetem támad majd, hogy „azannya, értem”! És hogy ez a fantasztikus, felemelő heuréka-érzés lenne bennem még akkor is, ha történetesen nem asztrofizika szakirányos fizikushallgató lennék, hanem mondjuk egy józan paraszti ésszel megáldott, a téma iránt érdeklődő pék, humánerőforrás-menedzser, vagy tarisznyás bölcsész. Léteznek ilyen művek szép számmal, remek tudósok tollából, a fentebb említetteken kívül mindjárt helyben is, a TypoTEX kínálatában.

Nade mit művel ehhez képest Ferris? Hadd vegyek egy jellemző példát! Tegyük föl például, hogy sohasem hallottam a Doppler-jelenségről. Ami pedig roppant lényeges lenne ahhoz, hogy megértsem az Ősrobbanás-elmélet fő alappilléreinek egyikét, a távoli galaxisok fényének eltolódását a spektrum vörös „vége” irányába. Na, nézzük, mit mond erre nekem a szerző?!

„A vöröseltolódás az úgynevezett Doppler-effektus következménye, mely Doppler osztrák fizikusról kapta a nevét, aki 1842-ben ismerte fel ezt a jelenséget. Tekintsünk a következő gondolatkísérletre: egy dobos a vasúti kocsin állva minden másodpercben üt egyet a dobjára. Amint a vonat gyorsulva távolodik az állomástól, két dobütés közötti idő alatt a vonat egyre nagyobb távolságot tesz meg, s ezért a dobütések között eltelt időt az állomáson maradó megfigyelő másfél, két stb. másodpercnek méri. A dobos tehát látszólag egyre ritkábban üt a dobra és így (!!! – H-FC) a dob hangja egyre mélyebb lesz. Adjunk a dobosnak egy fényforrást és vizsgáljuk meg a fény spektrumát: ha összehasonlítjuk egy olyan fényforrás spektrumával, amelyik nem mozog, úgy azt találjuk, hogy a dobos fényforrásának spektrumvonalai a vörös felé tolódnak el.”    

Kész. Az ezt megelőző negyven oldalon viszont (becsszó!) nem sikerült velem közölni a közölni a következő információkat:

- A hang nyomáshullámok formájában terjed a levegőben. Ezeket bizonyos értelemben hasonlóan lehet elképzelni, mint a vízhullámokat, amiket a Balatonon láttam.
- A hang a levegőhöz képest fix sebességgel terjed, megint csak a vízhullámokhoz hasonlóan, jó közelítéssel függetlenül attól, hogy a hullámhegyek milyen sűrűséggel követik egymást.
- Azt érezzük magasabb hangnak, aminél a hullámhegyek sűrűbben követik egymást. Erre mondjuk, hogy nagyobb a frekvenciája.
- A fény is hullámnak tekinthető, és frekvenciától független sebességgel terjed a vákuumban. (Itt most nyelünk egyet és inkább nem kezdünk el vonatkoztatási rendszerekről, meg a hibás éterhipotézisről brekegni, mert az azért egyelőre túlzás.)
- A vörös fénynek kisebb a frekvenciája, mint mondjuk a kéknek.
- A spektrum egy olyan valami, ami megmondja, hogy valaminek, pl. egy dobosnak vagy csillagnak a fénye milyen színű összetevőkből milyen intenzitásaránnyal keverhető ki. Pl. jó sok kék, egy kis sárga, egy pöttynyi piros. Spektrumot például prizmával lehet csinálni. Lehetőleg minél több ábrával kellene mindezt magyarázni.

Ezek nélkül énszerintem az átlagos adófizető polgár, még ha figyelt is annak idején a középiskolás fizikaórákon, nem fogja felfogni ezt a gondolatmenetet. De még így is helytelen következtetéseket vonhat le belőle, például ezt: a Doppler-effektus az, hogy ha a forrás egyenletesen gyorsulva távolodik, akkor egyre alacsonyabbnak észleljük a frekvenciát. Csakhogy nem ez a lényeg, hanem az, hogy akkor is folyamatosan mélyebb hangot hallunk, ha a szerencsétlen egyenletes sebességgel távolodik, és magasabbat, ha közeledik. Ehhez nem kell gyorsulás, ez csak fölöslegesen bekavar. (Azt most hagyjuk, hogy mennyivel kell mennie a vonatnak, hogy a másodperces ütéseket a peronon két másodperceseknek halljuk. Lehet, hogy a menetszélben a dobos kolléga kissé rosszul érezné magát…) Még egyszer: ezt a példát nem szőrszálhasogatás végett emeltem ki a szövegből, hanem mert jellemző. Négy-öt ehhez hasonlót még kapásból tudnék idézni, de most csak láttatni, bemutatni akartam egy jelenséget, a teljesség igénye nélkül.

A fizikai jelenségek néha sántikáló, viszont rövidre fogott magyarázatai közötti oldalakat többnyire tudománytörténeti „bulváranyagok” töltik ki, amik viszont nagyon jópofák. Például rögtön a bevezetőben már megtudjuk, hogy Tycho Brahe attól halt meg, hogy egy prágai sörivó versenyen szétrepedt a húgyhólyagja. És ez csak a szerény kezdet; a sztorizásban Ferris zseniális, sokkal jobb, mint a tudománytörténet nyalánkságait rendszerint kevésbé ismerő nagy fizikusok többsége. Ettől lesz a könyv végül mégis nagyon élvezetes. Ferris sohasem hagyja, egy pillanatra sem, hogy elfelejtsük: a tudományt emberek csinálják. Emberek – tévedéseikkel, gyarlóságaikkal és összetűzéseikkel együtt. És ezt megmutatni cseppet sem lebecsülendő érdem, mert e nyilvánvaló igazság fölött meglepően sokszor elsiklunk. Arról nem is beszélve, hogy ebből a szempontból a mű ékes magyar nyelvünkön hovatovább hiánypótló. (Éppen Ferris tollából jelent meg legutóbb kis hazánkban hasonló iromány, a Vörös határ - 1985-ben. Azóta viszont történt egy s más, ugye…)

A könyvet tehát érdemes megvenni (még érdemesebb megnyerni: a játék folytatódik az urvilag.hu oldalon!), és elolvasni mindazoknak, akiket érdekel egy emberközpontú, rendkívül szórakoztató háttéranyag a kozmológiához. De vigyázni kell vele. Ha valaki már felszedett némi ismeretet a tárgykörben, és nem azt a bizonyos heuréka-érzést várja, hanem áttekintést akar kapni a tudomány mai helyzetéről, az nem fog csalódni. Aki viszont „na majd most végre jól megértem az ikerparadoxont” típusú reményeket táplál a művel szemben, az gyorsan felejtse el. Aki pedig még sosem olvasott kozmológiai tárgyú ismeretterjesztő irodalmat, az inkább ne ezzel kezdje, ha javasolhatom, mert könnyen káosz kavarodhat a fejben.

A TypoTEX boltjába viszont ők is mindenképpen zarándokoljanak el, mégpedig lehetőség szerint komolyabb méretű üres táskával felszerelkezve – kishibás könyvekre ugyanis olyan 80%-os leárazás van, hogy az már szinte fáj (nyolcszázért vittem el egy Taylor-Wheelert)!

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr55442586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2008.04.26. 20:22:32

Jajj... Attól a Doppler-es leírástól keresztbe állt a szemem, mire elolvastam. És a humánerőforrás-menedzsereknek esélyük sincs az ilyet megkülönböztetni egy jó kis Egely- vagy Däniken-könyvtől. Ez a legrosszabb benne.

flimo13 2008.05.03. 02:34:41

Olvastam én is, nem volt vele semmi bajom. Bár igaz ami igaz, az "asztrofizika szakirányos fizikushallgató" kis hibahatárral rám is illik. Apropó, te hol tanulsz?

Hartree-Fock Cares 2008.05.03. 14:07:24

ELTE TTK, ötödév. Becsületes nevem Vincze Miklós. :)

Garp szerint.. · http://garpszerint.hu 2008.05.13. 11:18:23

Én szeretném még megemlíteni Asimovtól a Robbanó Napok című könyvet. Hú, hányszor olvastam el...
süti beállítások módosítása