A 10 éves Cassini-Huygens Szaturnusz-küldetés volt a fő téma az idén októberben 39. alkalommal megrendezett American Astronomical Society's Division of Planetary Science találkozóján.

A szondákat 1997 október 15-én indították a a kaliforniai Cape Canaveral-ból egy amerikai gyártmányú Titan IV-B/Centaur típusú hordozórakétával. A küldetés célja a Szaturnusz-rendszer megfigyelése, valamint az ESA által készített Huygens szonda lejuttatása a bolygó földszerű, fagyott Titan holdjára. Az indítást követően az egység kétszer megkerülte a Napot, miközben a Vénusz, a Föld, később a Jupiter gravitációs terét kihasználva tovább gyorsult, majd 2004 július 1-én megérkezett a gázóriás közelébe, ahol körpályára állt. A Huygens kibocsátására december 25-én került sor, ami a 21 napos utat követően ejtőernyővel ereszkedett a hold felszínére. A szonda akkumulátorait 153 perces küldetésre tervezték (két és fél óra leszállás és legfeljebb fél óra a felszinen). Három óra múlva a Cassini antennái elfordultak a Titánról, de a földi antennák mérései szerint még ezután is működött a szonda.


A Cassini által feltérképezett részek a Titan felszinén

A leszállási hely is bizonytalan volt, hogy szárazföld vagy óceán lesz-e, igy mindkét lehetőségre felkészitették a szondát, amely kitűnően teljesitett. Ennek köszönhetően rengeteg képet, és a vártnál több információt tudott visszaküldeni a Titanról. A leszállási hely nemsokára elfordult a Cassini irányából, amely igy visszatért a rendszer vizsgálatához, melynek keretén belül nemcsak a Szaturnusszal, de annak holdjaival és törmelékgyűrűivel is behatóan foglalkozik. A visszaküldött adatok szinte folyamatosan biztosítják a szenzációs felfedezéseket, emiatt a kutatók a küldetést egyértelmű sikernek könyvelik el, amely tudományos jelentősége mellett ismét az űrkutatás felé fordította az átlagemberek figyelmét.

A szondapáros kifejlesztésében a NASA valamint az ESA mellett az Olasz Űrügynökség(ASI-Agenzia Speziale Italiana) is részt vett.

 
Forrás:

http://www.esa.int/esaSC/SEMYOE2PL7F_index_0.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Huygens_probe

További információk, képek:
http://www.nasa.gov/mission_pages/cassini/main/index.html

http://www.esa.int/SPECIALS/Cassini-Huygens/SEMZ262PL7F_0.html

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr19196193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

flimo13 2007.10.26. 07:51:19

Cape Canaveral nem Floridában van? :)

Marrs101 2007.10.26. 20:16:26

De. Kösz a helyreigazítást! :-)
süti beállítások módosítása