Tanárnő az űrben - Reloaded

2007.07.27. 11:20

Augusztus 7-én, keleti parti idő szerint este 7:02-kor (magyar idő szerint hajnali egykor) indul az Endeavour űrrepülőgép az STS-118 küldetésre. A legénység tagja Barbara Morgan tanítónő, aki több, mint húsz évvel ezelőtt a tragikus sorsú Christa McAuliffe tartaléka volt, és most az első pedagógus lesz a világűrben. 

-Szívemből hiszem, hogy az űrkutatás kulcsfontosságú mindannyiunknak, de főleg a fiatal generációnak. Nagyon fontos, hogy nyitva tartsuk a jövőjük zálogát. - mondta Morgan a Johnson Űrközpontban összegyűlt tanároknak és diákoknak.


Balról a második Barbara Morgan, jobbról a második  Dafydd R. Williams kanadai űrhajós

A küldetés fő feladata az S5 nevű, kb. 2,5 tonnás szerkezeti elem felszerelése a Nemzetközi Űrállomásra. Az Integrated Truss Structure nevű többelemű szerkezet alapvetően az űrállomás napelemeit és hűtőbordáit, valamint antennákat tartalmaz. A távolról egy építkezési daru törzséhez hasonló szerkezet a többi modulra merőleges, a Node összekötő modulhoz csatlakozik. Két oldalát régi tengerészeti hagyomány alapján port és starboard jelöléssel látták el (így az S5 a jobboldali 5-dik elem). A lap alján lévő NASA-s oldalról megtudhatjuk, hogy a baloldali (P) elemek már felkerültek, bár a szélső még nincs a végleges helyén, a jobb oldalról viszont még hiányzik az S5 és S6 elem. Az oldalon az is látszik, hogy az S5 egy kisebb elem, mint az előző küldetésben felvitt S3 és S4, viszont ehhez csatlakoznak majd a napelemek.

A küldetés részeként a felvitt 2,5 tonna helyett ugyanennyit vissza is hoznak, ezt felesleges felszerelési tárgyak, ruhák, ételek, kísérleti berendezések és szemét teszi ki. A súlytalanság ellenére ez nem könnyű feladat - az űrállomás szűk terében nehéz rakodni, vigyázni kell az elrepülő tárgyakkal, és ha valami a fejednek repül, akkor a tömege számít, nem a súlya...

A legnehezebb feladatnak az októberben meghibásodás miatt kikapcsolt egyik giroszkóp megjavítását tartják (ezek segítségével tartják meg az űrállomás helyzetét (irányát)) - az elmúlt kevesebb, mint egy év nem túl hosszú idő egy ilyen kényes feladat begyakorlására. Szerencsére 2005-ben már cseréltek egy giroszkópot, így nincsenek tapasztalatok nélkül.

Az Endeavour üzemanyagot és egyéb ellátmányt is szállít - az elkövetkező 12-15 hónapban csak az orosz Progresszek és az európai ATV fog (kisebb) rakományt vinni.

Az idén ötvenöt éves Barbara Morgan Idaho állambeli tanárnőt (helyesebb tanítónő, alsó tagozatosokat tanított) 1985-ban választották be a tanár-űrhajós programba, ahol Christa McAuliffe-fel együtt készült a Challenger küldetésére, hogy beteljesítsék Reagen elnök ígéretét, hogy tanárt küldjenek az űrbe, aki televíziós adásokon keresztül ösztönözné az amerikai fiatalokat a tudományos és mérnöki pályára. A jelöltek 5 hónapos gyors kiképzésen estek át, így McAuliffet tekintik az első civil (nem hivatásos) űrhajósnak. Az STS-51L katasztrófája után a NASA leállította a programot. Morgan visszatért a tanításhoz, de tovább dolgozott a NASA Oktatási Részlegének is. 1998-ban a NASA újraélesztette a programot, de most rendes kiképzéssel, és hivatásos állományba vette Morgant. A kétéves kiképzés után az űrállomással foglalkozó osztálynál dolgozott, a közelmúltban pedig a küldetésirányításnál, a CapCom csoportban (ők tartják a kapcsolatot az űrhajósokkal - erre a posztra általában űrhajósokat választanak, akik jobban megértik egymást a fent tartózkodókkal, jobban átérzik problémáikat.) 2002-ben kiválasztották küldetésfelelősnek és űrhajós-oktatónak egy jövendő repülésre. A mostani küldetésen tehát a legénységben rájutó munka (robotkar irányítása) mellett fog az oktatással foglalkozni. Az általa leadott műsorban szerepelni fognak a húsz évvel ezelőttre tervezett előadások is. A program része három húszperces, élő kérdezz-felelek tévéműsor különböző államokbeli diákokkal. Egy NASA diák-mérnöki program keretében 10 millió bazsalikom-magot is felvisznek, amit visszatérés után szétosztanak a diákok között. A projekt célja olyan növénytermesztő egység építése, amit a Holdon vagy a Marson létesítendő bázisokon lehet majd használni.


Hivatkozások:

A nasa.gov a küldetésről.

A Houston Chronicle Barbara Morganről és a küldetésről
Életrajza

Az ISS szerkezeti elemeiről:
Flash animáció a meglévő modulokról.
Flash animáció a szerkezeti elemekről
http://en.wikipedia.org/wiki/Integrated_Truss_Structure

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr71126285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tom Keller · http://tomkeller.blog.hu 2007.07.29. 19:33:37

Hát csak remélni lehet, hogy a tanárnéni nem jelent majd rossz oment a küldetésre nézve.

Radar · radar.blog.hu 2007.08.07. 02:26:16

MTI/Index ugyan dicsérendő, hogy ir az űrkutatásról (index.hu/tech/urkutatas/end070806/), de azért utánanézhettek volna. "Egy robotkar kezelése lesz a feladata, és ha ideje engedi, több város iskoláinak diákjaival is beszélget majd az űrállomásról."
A NASA honlapról kiderül, hogy a Teacher in Space programból az Educator Astronaut Project fejlődött ki, vagyis valóban hivatásos űrhajós lett, de továbbra is feladata és nem hobbija az oktatás. Mint ahogy pl. minden ISS küldetés alkalmával igyekeznek amatőrrádiós kapcsolatot létesiteni amerikai iskolákkal (az űrhajóskiképzésük része a rádiózás is, hivójelet is kapnak)

Szaros gerle 2007.08.07. 12:07:47

egy tanár az űrben. a többi mikor megy utána?

Radar · radar.blog.hu 2007.08.08. 02:00:38

Azért ne általánositsunk, állitólag vannak jó tanárok is (valaki gyorsan mutasson egyet, plz! Mentsük meg a szakma becsületét.) Bár én személy szerint szivesen utánamennék, de még a földi irányitóközpontban is sokszorosát keresném annak, amit otthon tanitással. Dehát a szakma szeretete...

Egyébként a hirek szerint három másik tanár készül fel jelenleg a NASA berkeiben.
süti beállítások módosítása