Két korábbi űrmisszió után kvázi feleslegessé vált szondát használ fel a NASA két újonnan meghírdetett küldetéséhez.

 A Deep Impact küldetés során a Flyby nevű anyahajó egy kis penetrátort lőtt bele a Tempel 1 üstökösbe, 2005 júli negyedikén, ám az esemény elmúlásával betöltötte feladatát. Hogy ne kóvályogjon tovább szomorúan a világűr rideg végtelenjénben, a mérnökök új célt találtak életének: 2008 december 5-én megközelíti, és felderíti majd a Boethi üstököst.


Flyby. Kép: NASA. HRI a nagyfelbontású kamera. A jó tervezésnek köszönhetően ezt most nem csak navigációra, hanem komoly csillagászati megfigyelésekre fogják használni.

Eközben egy második küldetésként a fedélzeti kamerával megpróbálja majd megfigyelni, ahogy ismert naprendszerekben a központi csillagból áradó napszél a bolygókba ütközik, hogy segítsen esetleges holdakat, gyűrűrendszereket felfedezni ezeknél a planétáknál.


A Stardustot immáron nyolc éve indították, hogy mintát vegyen, és küldjon vissza a Földre a Wild 2 üstökösből. Miután ez sikerült, a hordozó az űrben maradt, és most meglátogatja a Deep Impact célobjektumát, a Tempel 1-et. A megfigyeléseket összehasonlítják majd a Flyby által rögzítettekkel, hogy remélhetően hasznos információt nyerjenek ki belőle.


A Stardust. A Föld felé néző részén található a Wild 2 anyagát tartalmazó visszatérő kapszula. Kép: NASA, csak illusztráció.


Részletesebben az új küldetésekről itt és itt. NASA bejelentés itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr44112903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása